Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Как определить, что вы психически здоровы: 5 признаков

Понять, что человек физически здоров, обычно легко, а вот как проверить психическое здоровье человека? Ведь границы нормы здоровой психики несколько размываются. В свое время легендарный психолог Зигмунд Фрейд определял психическое здоровье как «способность к любви и работе». В наши дни психическому здоровью уделяется очень много времени, люди “подковались” в терминологии благодаря лекциям популярных психологов либо собственным исследованиям своей личности, со специалистом или книгами. Мы уже знаем сегодня, что существуют так называемые невротики, психопаты, нарциссы, социопаты, пограничники. И также мы знаем, что все они - за пределами психологического здоровья. Так что же включает в себя психическое здоровье?

Психічне здоров'я | © Pixabay

Ознаки, за якими можна визначити психічне здоров'я людини (Pixabay)

1. Активність

Пасивність у далекому минулому була недозволеною розкішшю – наші предки у первісному образі просто не вижили б, якби не зберігали активний спосіб життя. Тому, завдяки еволюції, наша постійна фізична та розумова активність просто у нас у крові і є вкрай важливою для нашого загального стану здоров'я.

За наявності психічного розладу часто виникає пасивність, апатія, ізоляція та загальний знижений тонус, особливо при депресії. У свою чергу, за таких станів дуже корисною буде будь-яка активність – прогулянки, соціалізація, заняття спортом та творчістю.

2. Вміння справлятися з негативом

Так влаштована наша психіка, що наша увага сильніше приковується до негативних явищ та небезпеки, ніж до радості та приємних подій – колись від цього залежало життя наших предків.

При цьому здорова справна психіка вміє перемикати увагу з негативних думок на радісні чи нейтральні. При відхиленнях людина може зависати у негативних емоціях та втрачати можливість контролювати їх. При багатьох психічних розладах (депресії, тривозі, манії, психозі) здатність керувати почуттями та мисленням порушується.

До речі, гумор – дуже потужний захисний механізм нашої психіки, який допомагає переключити увагу. Моднішим і не менш дієвим методом можуть послужити медитації та практики усвідомленості. Ці прийоми дозволяють інакше поглянути на ситуації, які псують нам настрій, і зрозуміти, що насправді все не так уже й погано. А ось намагатися придушувати негативні почуття – не варто. Це може призвести до погіршення здоров'я з часом.

3. Друзі

Причому не просто коло знайомих, а саме близькі друзі, з якими маєте позитивне спілкування. До речі, негативна комунікація (агресія, знущання, глузування) може завдати великої шкоди нашій психіці. Тому так важливо уникати «токсичних» людей та частіше контактувати з тими, хто підтримує нас та дарує нам радість.

І науково доведено, що самотність значно підвищує ризик розвитку різних захворювань психіки.

4. Прийняття себе

Ви це часто чули: треба любити себе. Так це просто життєво необхідно, адже нелюбов до себе підвищує ризик психічних розладів. Люди з низькою самооцінкою (або неадекватним чином себе) більш схильні до таких розладів психіки, як депресія і тривожність.

У той же час, здатність прийняти себе — запорука міцного психічного здоров'я. Що таке прийняття себе, що означає любити себе? Йдеться про дві речі: самооцінку та образ себе. Самооцінка - це наша самостійна оцінка власних якостей. Спосіб себе — це сума всіх наших уявлень про себе. Прийняття себе вимагає здорової самооцінки та адекватного способу себе: ми бачимо всі наші важливі позитивні якості та визнаємо нашу цінність.

Підняти самооцінку допоможуть вправи — наприклад, ведення щоденника своїх досягнень (нехай і незначних).

5. Гнучкість

Здатність до адаптації та гнучкість – ознака гарного психічного здоров'я. Життя постійно змінюється, і для підтримки здорової психіки важливо вміти швидко адаптуватися до несподіваних змін.

Недолік ментальної гнучкості може спричинити погіршення емоційного стану. У той же час багато психічних розладів часто позбавляють нас здатності до адаптації, внаслідок чого у нас зникає мотивація і ми починаємо уникати життя. Виникає порочне коло, яке буває дуже важко розірвати.

Щоб розірвати це коло та розвивати гнучкість, рекомендується замінювати нездорові звички (наприклад, постійне перебування вдома) більш продуктивними (наприклад, гуляти чи зустрічатися з друзями).

 Любіть себе, бережіть та будьте здорові!


Про те, як зберегти психічне здоров'я під час війни, читайте тут


Была ли эта статья полезной для Вас?

Сообщить об ошибке? Сообщить сейчас.

Найдите ответы в нашем Сообществе