Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Стрес - щоденна небезпека

Люди досягають своїх лімітів у все більшій кількості сфер життя. Вони перебувають у стані стресу – потрапляють в дисбаланс між вимогами та особистими можливостями. Тому вміння справлятися зі стресом стає все більш важливим.

Стрес, його визначення, причини та різновиди | © Pexels

Що таке стрес. Як він впливає на людину (Pexels)

Термін «стрес» був введений у 1930-х роках австро-канадським лікарем угорського походження Гансом Сельє. Він вважається «батьком дослідження стресу» і опублікував не менше 1700 статей і 39 книг на цю тему до своєї смерті в 1982 році.

Уже на момент його смерті його роботи цитувалися в більш ніж 362 000 наукових статтях і в незліченних оповіданнях більшістю мов і в усіх країнах. Підсумовуючи справу свого життя, Сельє писав: «Я дав світові нове слово — стрес».

Еустрес - здоровий стрес

Той факт, що це слово сьогодні є частиною нашої розмовної мови, пов’язаний із різким зростанням негативного стресу. Існує також «позитивний» стрес, який називається еустрес. Еустресом називають ті подразники (стресори), які позитивно впливають на організм. Деякий рудиментарний стрес або потенціал збудження є життєво важливими для виживання організму.

Позитивний стрес підвищує нашу увагу і сприяє максимальній працездатності організму, не завдаючи йому шкоди. Еустрес позитивно впливає на психічне або фізичне функціонування організму навіть у тому випадку, якщо він часто виникає протягом тривалого періоду часу. Таким чином, стимули, які викликають стресові реакції, є позитивними, якщо особа, що отримала стрес, може їх подолати без пошкоджень. Ганс Сельє назвав еустрес «пряністю життя».

Дистрес - нездоровий стрес

Зовсім інша ситуація з дистресом, коли подразники сприймаються як негативні, неприємні, загрозливі та непереборні. Вони вважаються негативними, коли вони трапляються надто часто, коли немає полегшення та коли стратегії управління стресом не працюють.

Зазвичай після стресового періоду відбувається відновлення енергетичного балансу організму, цьому ми намагаємося допомогти достатнім сном, збалансованим харчуванням і відновлювальними заходами. Однак у випадку дистресу стресори не подолати без шкоди. У довгостроковій перспективі дистрес призводить до зниження уваги та продуктивності.

Вимогливе суспільство

Стрес трапляється все частіше, тому що виклики в сучасному професійному та сімейному житті помножилися. Вимоги нашого суспільства зросли: велике робоче навантаження, хвилювання навколо роботи, обмеження часу та дедлайнів, нічна та позмінна робота. Також існують проблеми у стосунках, страх невдачі, хвороби та інші фактори навколишнього середовища, які посилюють напругу.

Крім того, життя змінюється з карколомною швидкістю. Постійні виклики та пов’язана з ними втрата енергії протягом місяців і років призводять до величезного виснаження сил організму, що призводить до стрімкого збільшення кількості психічних захворювань, як-от синдром професійного вигорання.

Захист від стресу - або життя з ним

Не очікується, що в майбутньому людям доведеться працювати менше або що вимоги до них зменшаться, тому питання про те, як захиститися від негативного впливу стресу або як впоратися зі стресом, стало дуже актуальним. Сьогодні поради щодо уникнення або подолання стресу такі ж різноманітні, як і самі фактори стресу. Основна увага зосереджена на трьох моментах: необхідно усвідомити причину стресу, обміркувати наявні ресурси та забезпечити фізичне та психічне розслаблення.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Визнання ваших особистих стресових факторів

Звичайно, суспільство, як і економіка, повинні зробити свій внесок у подолання цієї постійно зростаючої проблеми. Однак, долаючи стрес на особистому рівні, слід пам’ятати, що ми не можемо змінити «загальну картину», але ми можемо змінити те, як ставимося до ситуації, яка склалася. Для успішного подолання нездорового типу стресу необхідне внесення змін у особисту поведінку, що, у свою чергу, також може призвести до змін у оточенні.

Для цього необхідно визнати наші особисті фактори стресу і ставили собі правильні запитання щодо того, чому ми відчуваємо стрес. Чи забагато відповідальності на роботі, чи є постійний страх втратити роботу, чи занадто насичений робочий графік, чи не вистачає часу на дітей? Лише тоді, коли причина стресу відома, ми можемо спробувати щось зробити, щоб протистояти йому та зменшити фактори стресу.

Жага до життя

Через зростаючу кількість факторів стресу скорочується час на визначення, що робить нас щасливими. Це те, що дає нам енергію та посилює жагу до життя. Відповідно, це допомагає розпізнати, що нас розслабляє, що додає сил і робить нас щасливими. Що мені цікаво? Де і як я відчуваю себе особливо щасливим? Що дає мені найбільше енергії - що мені найбільше подобається?

У той же час, корисно розглянути, в які сфери життя людина зараз вкладає найбільше часу та енергії. Робота? Сім'я? Здоров'я? Життєво важливо переглянути наші ресурси та знайти необхідний баланс.

Ми отримуємо додаткову енергію через приємні враження, позитивні думки та оптимістичний світогляд. Ці речі дуже швидко переходять на задній план у хаосі щоденного життя. Відповідно, важливо виявляти позитиви в нашому щоденному житті та нашому оточенні.

Фізична і психічна релаксація

Різноманітні техніки релаксації допомагають нам більш адекватно та спокійно реагувати на стресові ситуації, а також спрямовують нас до психічної врівноваженості та позитивного погляду. Існує різноманітний набір методів. Найбільш часто використовувані включають:

  • фізичні вправи
  • розслаблення м'язів
  • масажі
  • дихальні вправи
  • йога
  • аутогенне тренування
  • медитація
  • акупунктура

Щоб розслабитися, можна час від часу просто бути у спокої та тиші і просто нічого не робити.

Вигорання та стрес

Надмірний стрес на роботі може призвести до вигорання в довгостроковій перспективі. Під час процесу вигорання людина може відчувати неприємні або дуже виснажливі симптоми. У найважчих випадках це може призвести до непрацездатності або суїцидальних думок.

З цієї причини особливо важливо запобігати вигоранню. У цьому відношенні заходи профілактики професійного вигорання іноді збігаються з заходами профілактики загального стресу, згаданими вище, хоча є деякі відмінності. Наприклад, оскільки професійне вигорання завжди пов’язане з роботою, запобігання вигоранню зосереджується значно більше на ситуації на роботі.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті