Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Вигорання – Ліки природної медицини

У якості природних ліків зазвичай використовуються суто рослинні (фітотерапевтичні) засоби, такі як звіробій, валеріана, лаванда, хміль, меліса і пасифлора. Завдяки їх м’якій антидепресивній дії вони приносять пацієнтові спокій і розслаблення – і часто без будь-яких небажаних побічних ефектів.

Природні рослини, розтерті в ступці, та олії | © Pixabay

Природні ліки від вигорання (Pixabay)

Звіробій (Hypericum perforatum)

Кожен, хто хоч раз придивлявся до квіток звіробою, розуміє, що ця лікарська рослина має особливі відносини із світлом. Квіти розкриваються ближче до опівдня, практично вбираючи світло і трансформуючи його. Рослина звіробій робить трансформовану енергію доступною для людей. Таким чином, вона піднімає настрій та загоює травми тіла і душі.

Валеріана (Valeriana officinalis)

Має властивість «зливати» зайву напругу, що виникає при нервовому перевантаженні. Має пом’якшувальну, врівноважуючу та заспокійливу дію на всю «нервову систему». Валеріана ефективно врівноважує хаотичні емоції. Крім того, припиняється карусель думок: нав’язливі негативні думки спрямовуються в канали, щоб вгамувати неспокій, який виникає.

Лаванда (Lavandula angustifolia)

Ця запашна трава з сімейства губоцвітних допомагає контролювати нав’язливі думки і тривожні почуття. Вона використовується при занепокоєнні, тривожності і напруженості. Численні дослідження підтверджують її заспокійливу дію та сприяння здоровому сну.

Хміль

Коли хміль розщеплюється в організмі, утворюється гірка кислота (альфа-кислота), яка зменшує внутрішнє напруження. Дослідження, проведені ESCP (Європейським науковим кооперативом з фітотерапії) показують, що активний інгредієнт хмелю всього за дві хвилини потрапляє в кров, де й проявляє свою антистресову дію.

Меліса (Melissa officinalis)

(Лимон) Меліса має сильні заспокійливі властивості. Лікарська рослина у вигляді чаю допомагає при шлунково-кишкових розладах, знімає внутрішнє занепокоєння,  а також допомагає при незначних проблемах із серцем. Чай з меліси та молоком також має снодійну дію.

Пасифлора (Passiflora incarnata)

Рослина пасифлора (а не сама квітка) у вигляді чаю позитивно впливає на нейромедіатор ГАМК (гама-аміномасляна кислота). В результаті знижується відчуття нестримного психологічного тиску, завдяки заспокійливому, спазмолітичному, протитривожному, снодійному ефекту, який до того ж знижує артеріальний тиск.

Останнє, але не менш важливе

У традиційній китайській медицині (ТКМ) амінокислоти, мікроелементи, цинк, вітамін В, вітамін Е, артишок, розторопша, чорний кмин і спіруліна (водорості) часто вживаються при вигоранні.

 

Якщо ви боретеся з будь-якою із проблем, згаданих у цій статті, скористайтеся безкоштовною консультацією лікаря.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті