Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Емоційне вигорання – як вчасно розпізнати ознаки небезпеки

Діагноз "емоційне вигорання" часто виникає після перенапруги на роботі або проблем в особистому житті. Дуже важливо розпізнати небезпечні симптоми та мінімізувати ризики.

Переповнена почуттями, змучена жінка | © Pixabay

Різницю між вигоранням і депресією важко визначити (Pixabay)

Втома, апатія, психосоматичні хвороби чи справжнє вигорання? Справа в тому, що існує багато проявів симптомів, які важко відрізнити від вигорання. Яка різниця між вигоранням та депресією, наприклад?

Грубо кажучи, вигорання зазвичай пов'язане з роботою і тому має причинно-наслідковий зв'язок із надмірним використанням енергії. У той час як депресія проникає у всі сфери життя, не обов'язково маючи певне джерело.

Депресія також може бути наслідком занедбаного випадку вигорання, оскільки проблеми в одній сфері життя під час вигорання можуть впливати на інші. Тому, як тільки до вигорання додаються симптоми депресії, це вже не вигорання, а скоріше депресія.

Без лікування емоційне вигорання може призвести до серйозних станів, депресії, як описано вище, а також до болю, що не має фізіологічної причини.

Вигорання – кінцева точка процесу розвитку

Подібно до того, як депресія може бути потенційним варіантом розвитку вигорання, саме вигорання не з'являється за одну ніч. Проте зненацька з'являється почуття абсолютної спустошеності, повного виснаження і безнадійності.

Проте вигоряння — це лише кінець тривалого процесу. Попередниками є, наприклад, підвищення трудової активності зі зниженням працездатності, непосидючість, відчуття нестачі часу, нехтування власними потребами, страх невдачі, проблеми зі сном, поганий настрій, підвищена агресивність, аж до таких симптомів, як проблеми із серцем, підвищений кров'яний тиск, головний біль чи шум у вухах.

Якщо ці тривожні ознаки ігноруються та вигорання залишається, важко досягти одужання без терапевтичної допомоги та без змін на роботі та в особистому житті.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Повне виснаження

Останні кілька років кількість діагнозів “вигорання” різко зросла. Причин багато, але більшість із них пов'язана з перевантаженням на роботі - робота сильно змінилася і вимагає більше зусиль. Більше робочих годин, більше відповідальності, більше поспіху, дедалі більше затяжні періоди стресу. Все це може призвести до тривалого навантаження, в кінці якого настає повне емоційне, психологічне, фізичне та соціальне виснаження – вигорання. Але не лише компанії вимагають більше від працівників. Зросли також вимоги працівників до себе.

Ранні тривожні ознаки

Професор Матіас Буріш — один із найвідоміших фахівців із вигоряння. Буріш описує різні ранні тривожні знаки, які можуть легко розпізнати і постраждалі, і їхні роботодавці.

Ранні тривожні симптоми:

  • повторювані думки, труднощі із засипанням та підтриманням сну;
  • проблеми з увагою та концентрацією;
  • відчуття постійної нестачі часу;
  • соціальна ізоляція;
  • зниження емоційного регулювання;
  • зниження працездатності;
  • часті захворювання.

Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті