Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Питання та міфи про протезування

Перед людьми, що втратили кінцівки, постає питання своєчасного та якісного протезування. Висока якість протезування надає можливість повернути функціональні можливості втраченої кінцівки.

Біонічні протези для українців

Протезування в Україні

Але у суспільстві продовжують існувати численні запитання та міфи, пов’язані з реабілітацією після ампутації та протезуванням. Розглянемо деякі з них.

Пошук грошей на протезування

У суспільстві сформувалася стала думка про те, що хороший протез коштує дуже дорого. Найчастіше згадуються ціни в 100 тисяч євро і ясно, що для переважної більшості пацієнтів це непідйомна сума. В Україні існує державна програма з безкоштовного протезування (Порядок забезпечення ТЗР, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321). Але на деякі види протезів необхідно чекати певний період часу, щоб об‘єм кукси не змінювався суттєво. Тому спочатку можуть встановити простіший протез, а згодом – кращий. Якщо є можливість отримати благодійну підтримку в придбанні якісних комплектуючих, варто нею скористатися.

Через який час після ампутації можна протезуватися?

Питання протезування дуже індивідуальне і залежить від багатьох факторів. Процес протезування можна починати лише після повного загоєння культі та після її належної підготовки. Для ефекту протезування дуже важливо правильно підготувати культю перед зняттям мірок  на приймальну гільзу протеза. Про процедури фізичної реабілітації читайте у нашій статті.

Протезування за кордоном чи в Україні

Статистика свідчить про те, що в Україні успішне протезування пройшло більшість пацієнтів. У країні є досвідчені підготовлені кадри, які пройшли підвищення кваліфікації у всесвітньо відомих європейських клініках. У розпорядженні лікарів є сучасне обладнання та інноваційні технології, які дозволяють досягти чудових результатів у протезуванні кінцівок.
Якщо вам пропонують протезування за кордоном, переконайтеся, що розумієте умови. Врахуйте переїзд, проживання, послуги перекладачів, вартість самих протезів. Поцікавтесь, який план подальшого обслуговування протеза. Адже впродовж першого року об'єм і форма кукси змінюється, протез слід регулярно підлаштовувати.

Як знайти хорошого фахівця чи підприємство з вироблення та встановлення протезів?

Відгуки інших пацієнтів важливі. Спробуйте знайти когось з подібною травмою та розпитайте. Перелік вітчизняних протезних підприємств та їхні можливості можна знайти тут.

Як дізнатися, який протез найкращий для мене?

Процес підбору елементів для протеза починається з консультації з спеціалізованим працівником (лікарем та протезистом). Під час такої зустрічі спеціалісти збирають інформацію щодо очікувань пацієнта, оцінюють культю та моторику. Тільки маючи всю інформацію, можна знайти рішення, які відповідають очікуванням пацієнта, з урахуванням його можливостей.

Протезування та 3D-друк

Успіхи 3D-друку за останні 10 років вражають. Не дивно, що виникають ідеї друкувати протез на 3D-принтері. У майбутньому це, мабуть, буде реальністю, але сьогодні такої можливості немає. Навіть у Сполучених Штатах – у країні з найрозвиненішими 3D-технологіями – виготовляють протези з деталей, створених за допомогою верстатів та складного обладнання. Технології 3D-друку застосовують для створення косметичних деталей, що використовуються під час протезування, виготовлення комплектуючих для систем для дітей, які потребують частої заміни.
Всі провідні виробники протезів використовують матеріали, які проходять ретельне дослідження на міцність. Це дозволяє конструкціям витримувати постійні високі статичні ударні навантаження, перепади температур. Вироби, отримані за допомогою 3D-друку, не мають такої стабільності.

Чи можна спати з протезом?

На ніч протез слід знімати, щоб культя відпочила і відновилася.

Як доглядати за протезом?

Щодня, до або після використання протеза, ретельно очищайте зовнішню та внутрішню  приймальні гільзи протеза, якщо вона була використана в протезі (не змочуючи металеві частини протеза). Перевірте, чи немає тріщин на поверхні приймальної гільзи протеза, а також чи має будь-яка частина протеза помітні пошкодження чи видає якісь звуки. Якщо є, зверніться до виробника протеза.

З якого віку можливе протезування?

Це залежить від індивідуального випадку, але використовувати протези можна навіть у віці близько року.


Для підтримки осіб, які втратили кінцівки та задля впровадження якісних технологій протезування в Україні працює «гаряча лінія» з питань протезування кінцівок 050-177-68-39. 

Спеціалісти гарячої лінії нададуть відповіді на ваші запитання, зокрема:

-  як отримати протез кінцівки в Україні?

-   які протези можливо отримати в Україні?

-   де в Україні виготовляють якісні протези?

-   як підготуватися до протезування?

-   як навчитися користуватися протезом?

 Також, ініціатива сприяє покращенню та розвитку вітчизняної галузі протезування кінцівок.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті