Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Біонічний протез: сучасний засіб реабілітації

Біонічні протези дозволяють людям, що залишилися без ноги чи руки, жити повноцінним життям. Але за фактом ними користуються лише 10% людей, які втратили кінцівки. Чому так відбувається?

Що таке біонічний протез

Протезування в Україні

Щороку у світі роблять понад 1 млн ампутацій. Головні причини — діабет та травми, але є ще й ті, хто не має кінцівок від народження. Війна в Україні стала серйозним випробуванням для тих, хто отримав тяжкі поранення та втратив кінцівки – як військових, так і мирних мешканців. За даними наших партнерів, понад 5000 українців сьогодні змушені знайомитися з протезуванням, щоб мати можливість вести повноцінне життя.

Сучасні протези справді можуть повернути до повноцінного життя. Оскільки сьогодні вони використовують розробки робототехніки, можуть імітувати індивідуальні жести, передавати тактильні відчуття. Зрештою, з'явилися навіть екзоскелети — за допомогою них люди без фізпідготовки можуть піднімати тяжкості, а паралізовані — рухатися. Більше того, вже існують протези із вбудованим пей-пас модулем, вимикачем для розумних пристроїв, wi-fi-модулем. Незабаром протези зможуть замінювати смартфони, фітнес-трекери, розумні колонки та годинник.

Що таке біонічний протез

Біонічним вважається протез, який частково чи повністю замінює втрачений орган та виконує його функції. Важливо: до біонічним не відносять косметичні протези, які створюють видимість руки чи ноги. Наприклад, рука, яка не рухається, а просто висить – це косметичний протез. А якщо вона може згинатися та рухати пальцями – біонічний.

Найпростіші біонічні протези — механічні: вони згинаються і розгинаються за рахунок м'язів, що залишилися. У складніших використовують датчики, які реагують на нервові імпульси і відтворюють складніші рухи — навіть дрібну моторику. Зрештою, зараз з'явилися протези, які з'єднані з мозком, і відповідають на його сигнали безпосередньо, минаючи м'язи.

Як працює біонічний протез

Біонічний протез, він же біоелектричний і міоелектричний, працює за рахунок зчитування спеціальними міо-датчиками електричного потенціалу, що виробляється під час напруги м'язових тканин руки, що збереглися. Міо-датчики, які забезпечують коректне зчитування цього електричного потенціалу, складаються із чутливих електродів. Вони передають зчитуваний сигнал мікропроцесор, мозок всього протезу, який здійснює обробку отриманої інформації за допомогою комп'ютерних алгоритмів. Як результат - мікропроцесор, спираючись на отриманий сигнал, за частки секунди формує команди і спрямовує їх у двигуни (мотори), які й надають руху активні частини протеза.

На даний момент біонічні протези поділяють на два типи: односхопний і багатосхопний. Односхопний протез оснащений одним єдиним мотором, який у своїй роботі забезпечує односкладове змикання-розмикання пальців кисті руки при надходженні сигналу від процесора. Багатосхопний протез має двигуна для кожного пальця руки. Це дозволяє йому виконувати безліч різних схватів (жестів) та видів змикання-розмикання пензля. Кількість жестів та його різновид програмуються в процесор протеза і залежить лише від індивідуальних переваг конкретного користувача.

Що можна робити біонічним протезом руки?

Біонічний протез руки відновлює рухливість та дрібну моторику. З його допомогою можна брати дрібні предмети, займатися ручною роботою (хендмейдом, писати і так далі), доглядати себе. Біонічний лікоть може згинати чи розгинати руку. Пензель (залежно від моделі) здатний виконувати до 36 жестів, комбінуючи імпульси тільки з двох м'язів. Деякі моделі біонічних вузлів пензля можуть робити повороти та часткові згини всередину або назовні.

Такі протези не рекомендують використовувати для важкої фізичної роботи, підйомів ваги понад 60 кілограмів. Це може пошкодити механізм або травмувати кукси. У біонічному пензлі сила стиснення 95 кілограм, але вона не розрахована на грубі види роботи. Наприклад, важкий ремонт, робота з перфоратором не є бажаними з цими протезами. Для цього є спеціальна насадка.

Деякі біонічні протези дозволяють зняти рухливу кисть і вкрутити в це кріплення гак або іншу насадку. У гака велика сила стиснення, і він розрахований на силові дії.

Що можна робити біонічним протезом ноги?

Біонічний протез ноги може дати максимальний (як протеза) контроль руху. Завдяки біонічному вузлу гомілковостопного суглоба, стопа може рухатися вгору та вниз, як здорова. Це допомагає людині почуватися безпечніше і краще контролювати протез, коли вона піднімається або спускається сходами, йде по нерівній поверхні. Біонічне коліно може виконувати згинання, розгинання.

Використання біонічного протезу дозволяє зробити ходу людини природнішою. Це зменшує дискомфорт. Людина менше втомлюється, а навантаження на поперек розподіляється рівномірно.

Носіння біонічного протезу зменшує ризик травмування та виникнення вторинних травм: сколіозу та інших порушень хребта, постави.

Як отримати біонічний протез

Поки що протези так і не стали масовими, а їх розробки обходяться досить дорого, поєднуючи інженерів, біологів, медиків. При цьому створюються протези щоразу індивідуально: гільза, до якої кріпиться біонічна рука або нога повинна ідеально підходити за формою та розміром. Іноді для цього доводиться робити кілька моделей, а на тренування та реабілітацію йдуть тижні.

За даними американської аналітичної компанії Frost & Sullivan, середня ціна сучасних удосконалених протезів варіюється від $5 тис. до $50 тис.

Нагадуємо, що завдяки нашим британським партнерам, ви можете отримати біонічний протез руки безкоштовно. Для цього залиште заявку тут і фахівці зв'яжуться з вами протягом місяця.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті