Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Забезпечення осіб з інвалідністю в Україні інвалідними візками

Україна здійснює широкий спектр заходів для надання допомоги та підтримки особам з інвалідністю, зокрема у вигляді надання інвалідних візків (надалі в тексті - кріслами колісними).

Інвалідний візок | © Pexels

Інвалідні візки для українців (Pexels)

Нерідко крісло колісне є невід'ємною частиною життя людей з різними фізичними обмеженнями, що потребують додаткової підтримки та зручностей для повноцінного функціонування в суспільстві.

Один із ключових аспектів надання крісел колісних - це сприяння реінтеграції осіб з інвалідністю в суспільство та забезпечення їхньої мобільності. Крісла колісні надаються індивідуально, враховуючи потреби кожної конкретної особи. Вони можуть бути різних типів - для вулиці, домашнього використання, а також спеціальні візки для дітей з інвалідністю.

Державна програма з отримання крісла колісного

Державні органи, а також неприбуткові організації та благодійні фонди, здійснюють програми надання інвалідних візків за безкоштовно або за пільговими цінами. Ці програми спрямовані на підтримку та допомогу тим, хто має обмежену можливість самостійно переміщуватись, але мріє про активний спосіб життя та повноцінну участь у суспільних подіях.

Згідно зі статтею 38 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" особам з інвалідністю і дітям з інвалідністю надаються безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації послуги із соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби), а також автомобілі, крісла колісні з електроприводом - за наявності відповідного медичного висновку.

Особи з інвалідністю та діти з інвалідністю забезпечуються відповідними технічними та іншими засобами реабілітації, отримують за бажанням компенсацію за відповідні самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації в порядку черговості згідно з індивідуальною програмою реабілітації.

Як отримати крісло колісне

Процес надання інвалідного візка включає оцінку потреб і здібностей особи з інвалідністю, вибір відповідного типу візка, а також навчання користування ним. Крім того, забезпечення технічної підтримки та сервісного обслуговування гарантує тривалу ефективність використання інвалідних візків.

Облік осіб з інвалідністю, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплату компенсації, ведеться у централізованому банку даних з проблем інвалідності.

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплати компенсації особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю або їх законні представники подають до - органів соціального захисту населення або до центрів надання адміністративних послуг (далі - ЦНАП) заяву про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, у паперовій формі або через електронний кабінет або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Перелік документів для отримання інвалідного візка

Разом із заявою про взяття на облік вам потрібно буде пред’явити такі документи:

  • паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу. Для дітей віком до 14 років подається свідоцтво про народження;

  • висновок МСЕК про встановлення інвалідності для осіб з інвалідністю (для дітей з інвалідністю - висновок ЛКК) - у разі коли особа вперше звертається до органів соціального захисту населення або змінюється група і причина інвалідності;

  • індивідуальна програма (для особи з інвалідністю та дитини з інвалідністю) або висновок ЛКК (для інших осіб, осіб з інвалідністю, група інвалідності яких установлена до 1 січня 2007 р. як безстрокова або строк дії якої не закінчився), що містить показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

  • довідка про відсутність (наявність) судимості;

  • документ, що підтверджує відомості про зареєстроване (задеклароване) місце проживання (перебування) особи безпосередньо в районах та у період проведення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам під час військової агресії Російської Федерації проти України, в районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, виданий уповноваженим органом за місцем проживання такої особи (для постраждалих);

  • витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видану командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), або копію іншого документа з відомостями про участь в антитерористичній операції, перебуваючи безпосередньо в районі та у період проведення антитерористичної операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районі та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (для осіб, визначених пунктами 19-23 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, яким не встановлено інвалідність);

  • довідку з місця роботи (для працівників підприємств, установ, організацій, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, участі в антитерористичній операції чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період проведення воєнних (бойових) дій або районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам);

  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для постраждалих, які є внутрішньо переміщеними особами).

Перелік вітчизняних підприємств, які виробляють технічні засоби реабілітації визначений на сайті Міністерства соціальної політики України.

Нагадаємо, що надання крісел колісних - це один із кроків на шляху до створення безбар'єрного середовища для людей з інвалідністю в Україні. Це сприяє забезпеченню рівних можливостей для всіх громадян, незалежно від їхніх фізичних можливостей, і сприяє побудові більш інклюзивного суспільства. 

Сьогодні Україна прагне забезпечити підтримку всім своїм громадянам і зробити все можливе для того, щоб зробити життя людей з інвалідністю комфортним та насиченим. Зусилля у напрямку інклюзивності та підтримки українців з інвалідністю є важливим кроком для розвитку гуманітарного підходу до соціальних питань та підвищення якості життя всього суспільства.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті