Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Допомога українським біженцям з інвалідністю в Польщі: хто і як може скористатися?

Люди з інвалідністю, які приїхали з України після 24 лютого, можуть отримати в Польщі дофінансування на закупівлю медичних засобів.

Інвалідний візок | © Pexels

Інвалідні візки для українців (Pexels)

В цій статті розповімо, де і як це можна зробити.

Де безкоштовно отримати інвалідний візок?

Неурядова організація «Fundacja Życie Pełne Możliwości» допомагає людям з інвалідністю, особам похилого віку та дітям отримати кошти на інвалідні візки та інше реабілітаційне обладнання.

Щоб отримати фінансування, необхідно мати декілька документів. А саме - документальне підтвердження перетину кордону після 24 лютого 2022 року, ідентифікаційний номер PESEL та документ, який засвідчує інвалідність або хронічне захворювання.

За більш детальною інформацією звертайтеся за номером телефону +48 571 242 427 (вартість дзвінків згідно з тарифом Вашого оператора).

Також ця організація може допомогти у домашній реабілітації. 

Люди зі значним ступенем інвалідності можуть отримати до 80 годин безкоштовної реабілітації вдома. Єдина умова – мати польське посвідчення інваліда. 

Фонд «Авалон» надає можливість безкоштовно отримати один з таких медичних приладів:

  • ортопедичні подушки;

  • автоматичні тонометри;

  • триколісні ходунки;

  • електричні термометри;

  • ваги для ванної кімнати;

  • глюкометри;

  • милиці;

  • тростини (зокрема й для незрячих);

  • небулайзери;

  • аптечки для дому.

Щоб подати заявку, необхідно написати листа на електронну адресу Центру допомоги біженцям з інвалідністю: pomocukrainie@fundacjaavalon.pl.

У листі просять вказати ім’я та прізвище особи, обладнання, якого вона потребує, а також додати електронні копії таких документів:

  • посвідчення особи;

  • номер PESEL;

  • документ, що підтверджує дату перетину польського кордону;

  • медичні документи (виписки з лікарні, дані про діагностику та попереднє лікування, довідки про стан здоров’я та діагноз, довідки про інвалідність, якщо є).

В організації приймають документи, видані як польськими, так і українськими лікарями.

У разі додаткових запитань можна звертатися на інфолінію за цим номером телефону: 790 688 222 (доступна українською та польською мовами з понеділка до п’ятниці з 8:00 до 16:00).

Детальніше про ініціативу читайте на сайті Фонду «Авалон» за посиланням.

Хто може отримати кошти на придбання медичних засобів?

Отримати допомогу можуть лише ті українці, які перетнули кордон після 24 лютого 2022 року та оформили номер PESEL. Для цього їм треба зробити наступні кроки:

  • Підтвердити статус особи з інвалідністю в Польщі (orzeczenie o niepełnosprawności).  Про те, як це зробити ми писали тут.

  • Звернутися до лікаря (це може бути лікар першого контакту, лікар-спеціаліст, медсестра, акушерка, фізіотерапевт або інші уповноважені особи). Спеціаліст оцінить стан пацієнта та випише направлення на необхідні медичні засоби. Варто зазначити, що лише направлення зі штрих-кодом дає можливість отримати медичні засоби з дофінансуванням. У випадку, якщо пацієнт отримує направлення без коду, його треба буде підтвердити в одному з відділень NFZ

  • За ліками та обладнанням треба звернутися до медичних магазинів та аптек, які співпрацюють з NFZ. Зазвичай, таку інформацію можна знайти на сторінці магазину чи аптеки або запитати безпосередньо у закладі. 

Людина з інвалідністю в Польщі може розраховувати на фінансову допомогу для  закупівлі:

  • протезів, 

  • ортопедичних апаратів, 

  • ортезів,

  •  інвалідних візків,

  •  палиць, 

  • милиць,

  • ходунків, 

  • ортопедичного взуття,

  • інфузійних наборів для персональних інсулінових помп, підгузків, 

  • катетерів, 

  • стомічних апаратів,

  • інших медичних приладів.

До прикладу, спеціальний інвалідний візок на популярному польському сайті коштує від 1,5 до 10 тисяч злотих. Дофінансування, яке можна отримати в рамках програми Національного фонду охорони здоров’я (NFZ) — це 3 тисячі злотих. Якщо ж доведеться доплатити з власного гаманця, то  можна спробувати отримати повне чи часткове повернення коштів.

Як отримати дофінансування?

У залежності від виду медичного виробу NFZ визначає максимальну суму фінансування. Список із цінами можна знайти в розпорядженні міністра здоров’я Польщі від 17 грудня 2013.

Якщо ціна виробу перевищує можливу суму дофінансування, то пацієнт може звернутися до низки організацій:

  • PFRON — Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Адреса: Na Zjeździe 11, телефон 12 312 14 00, електронна скринька krakow@pfron.org.pl.

  • PCPR — Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Krakowie. Адреса: al. Juliusza Słowackiego 20, телефон 12 397 95 64, електрона скринька pcpr@powiat.

  • MOPS — Miejski ośrodek pomocy społecznej. Адреса: ul. Józefińska 14, телефон 12 616 54 27.

Для цього треба представити проформу фактури (документ, у якому продавець зазначає ціну продукту ще до оплати). Така фактура має бути виставлена на ім’я пацієнта або його опікуна.  

Можна також отримати дофінансування вже після оплати медичного засобу. Тоді покупець має представити фактуру, на якій зазначена повна вартість товару.

Польський фонд реабілітації осіб з інвалідністю (PFRON) виділяє кошти на допомогу людям з інвалідністю з України навіть за відсутності польського посвідчення інваліда. Ви можете звернутися до фонду, якщо у вас є документ, що підтверджує 1-й або 2-й ступінь інвалідності, виданий в Україні. Якщо такого документа немає, достатньо буде декларації про його наявність. Це стосується і дітей, у цьому випадку достатньо декларації опікуна про наявність у них такого документа.

Що потрібно зробити українцям для отримання допомоги?

Заявки на отримання дофінансування треба подавати до повітових центрів допомоги родинам за місцем проживання. Робиться це на постійній основі, жодних обмежень у часі немає. У кожному повіті має бути інформаційний пункт, де можна дізнатися, куди звернутися за фінансовою допомогою. Ви можете подати заяву від свого імені як бенефіціар програми або як опікун неповнолітнього.

Для отримання допомоги, заповніть заяву (Шаблон такої заяви (польською та українською мовами) доступний на сайті)  PFRON. Де б ви не купували або не ремонтували медичний пристрій, вимагайте копію замовлення лікаря. Ви додаєте цю копію до заяви про фінансову допомогу разом із фінансовим підтвердженням/рахунком-фактурою на покупку або ремонт. 

У заяві ви обираєте бажану форму надання допомоги з наступних варіантів: 

1) перерахування на рахунок особи, яка надає медичний виріб або здійснює ремонт,

2) перерахування на банківський рахунок, зазначений у заяві про надання допомоги,

3) готівкою в касі або поштовим переказом (якщо повітове самоврядування дозволяє таку форму оплати).

Виплата пільги здійснюється на рахунок суб’єкта, який надає медичний виріб чи його ремонт, або готівкою, або на банківський рахунок, зазначений у заяві про надання пільги, не пізніше 10 робочих днів з дня прийняття рішення.

Як отримати замовлення на медичні вироби

Замовлення на вироби медичного призначення зазвичай видає лікар, а також медична сестра, акушерка, фізіотерапевт або інші уповноважені особи. Таке замовлення може бути видане максимум на 12 місяців. Деякі товари, наприклад, підгузники, доступні щомісяця. Замовлення на них можуть бути видані більше ніж на один місяць. Придбати їх можна частинами - до ліміту замовлення або повністю (стосується таких товарів, як катетори, підгузники тощо). 

Якщо на замовленні є штрих-код - ви можете відразу відправитися в пункт, де хочете купити або відремонтувати медичний прилад. Якщо в замовленні немає штрих-коду - необхідно підтвердити замовлення в місцевому відділенні Національного фонду охорони здоров'я. Контактні дані воєводських відділень Національного фонду охорони здоров’я можна знайти на сайті

Де купити медичні вироби

Зробити це можна в пунктах, які мають договір з Національним фондом охорони здоров’я на постачання медичних виробів. Найчастіше це медичні магазини або аптеки. Зонування немає, ви вирішуєте, де робити покупки. Якщо ви ділите замовлення на частини, кожну частину необхідно реалізувати в місці, де ви залишаєте замовлення. Продукти можуть відрізнятися за ціною та якістю. Ви можете вибрати продукт, дорожчий за ліміт відшкодування, і сплатити різницю між ціною брутто товару та сумою відшкодування


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті