Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Технічні засоби реабілітації (ТЗР) - отримання та експлуатація в Україні

Державна програма в Україні передбачає можливість безкоштовного отримання технічних засобів реабілітації, у тому числі крісел колісних.

Інвалідний візок | © Pixabay

Активні інвалідні візки з жорсткою рамою чудові в балансі та рухливості. (Pixabay)

Згідно зі статтею 38 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" особам з інвалідністю і дітям з інвалідністю надаються безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації послуги із соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо), вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо), а також автомобілі, крісла колісні з електроприводом - за наявності відповідного медичного висновку.

До кого звернутися для отримання інвалідного візка?

Заяву про забезпечення ТЗР необхідно подати до однієї з цих установ:

- до ЦНАП (центр надання адміністративних послуг);

- або до ОСЗН (орган соціального захисту населення);

- або через електронний кабінет особи з інвалідністю (далі – електронний кабінет).

Відповідний орган:

1. сканує документи, визначені в пункті 14 Порядку;
2. ознайомлює та надає особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законним представникам інформаційні матеріали щодо:

  • переліку підприємств із зазначенням їх контактних даних, до яких такі особи можуть звернутися з питань забезпечення засобами реабілітації;

  • каталогу засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб;

3. надає інформацію щодо електронного кабінету особи, його функціоналу та офіційного веб-сайту Мінсоцполітики;
4. надає інформацію щодо сумісності засобів реабілітації.

Документи для отримання технічних засобів реабілітації

Облік осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплату компенсації, ведеться у централізованому банку даних з проблем інвалідності шляхом формування електронної особової справи особи у банку даних.

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації необхідно подати до - органів соціального захисту населення або до центрів надання адміністративних послуг заяву про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, у паперовій формі або через електронний кабінет особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Зі списком документів, які необхідно додати до заяви ви можете ознайомитися ц нашій статті.

Що робити після подачі документів?

Після розгляду вашої заяви ви отримаєте повідомлення про прийняте рішення та сформоване електронне направлення через ЦНАП, засоби телекомунікаційного зв’язку або через електронний кабінет особи, або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг про необхідність подання відсутніх документів.

 На цьому етапі Ви можете звернутися до підприємства, що виробляє ТЗР, із заявою про намір забезпечення особисто або через електронний кабінет. До заяви також потрібно надати копію паспорту. 

Ви маєте право поміняти підприємство на інше протягом 14 календарних днів з моменту звернення до підприємства, у разі бажання.

На підприємстві Вам підбирають ТЗР та формують замовлення для індивідуального засобу реабілітації/анкету для серійного засобу реабілітації. Ви перевіряєте та підписуєте замовлення/анкету.

Ви підписуєте замовлення/анкету (повторно) та акт приймання-передачі робіт після примірки готового індивідуального засобу реабілітації, якщо він Вам підійшов.

Після цього Ви отримуєте ТЗР, настанову щодо його експлуатації та талон на гарантійний ремонт.

Отримані за рахунок коштів державного бюджету інвалідні візки не можуть бути продані, подаровані або передані в користування іншим особам протягом передбаченого терміну їх експлуатації.

Отримати новий візок раніше закінчення терміну експлуатації виданого можна за умови:

  • неможливості провести ремонт зламаного візка (підтверджується актом сервісного центру);

  • якщо його вкрали (підтверджується довідкою МВС);

  • якщо змінилися антропометричні дані (підтверджується довідкою ЛКК).

ТЗР для людей, що постраждали від війни

ТЗР також можуть отримати:

  • військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби,

  • військовослужбовці військових прокуратур,

  • осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції ДПС, Держмитслужби,

  • поліцейські, особи рядового та начальницького складу, військовослужбовці МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної пенітенціарної служби, інших утворених відповідно до законів військових формувань,

  • особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, перебуваючи безпосередньо в районах та у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України,

  • а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районах та у період її проведення, у забезпеченні здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів,

  • особи, які в період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях під час служби, трудової та іншої діяльності, перебуваючи безпосередньо в районах та у період проведення воєнних (бойових) дій, отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України (далі - учасники бойових дій),

  • а також мирні громадяни, які у період воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях проживали безпосередньо в районах та у період проведення воєнних (бойових) дій або районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам, і отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України,

  • проживали в районах проведення антитерористичної операції, районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Вказані категорії осіб забезпечуються засобами реабілітації на підставі висновків лікарсько-консультативних комісій державних і комунальних закладів охорони здоров’я чи рішень військово-лікарських комісій незалежно від встановлення їм інвалідності за умови, що такими особами не вчинено кримінальних правопорушень.

Ремонт технічних засобів реабілітації

Ремонт технічних та інших засобів реабілітації проводиться підприємством за заявкою особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, їх законних представників, поданою до територіальних відділень Фонду, за формою, що затверджується Мінсоцполітики.

Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа мають право на післягарантійний ремонт за рахунок коштів державного бюджету в разі дотримання умов експлуатації технічного та іншого засобу реабілітації, зазначених у договорі на обслуговування технічного та іншого засобу реабілітації, укладеному між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками.

Ремонт технічного та іншого засобу реабілітації, гарантійний строк експлуатації якого не закінчився, проводиться підприємством, яке забезпечило особу таким засобом, за рахунок коштів підприємства.

Строк проведення технічного обслуговування або ремонту технічного та іншого засобу реабілітації становить не більше місяця з дати надходження щомісячних бюджетних асигнувань в межах створених попередніх замовлень.

Післягарантійному ремонту підлягають технічні та інші засоби реабілітації, гарантійний строк експлуатації або зберігання яких закінчився.

У разі отримання особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками нового технічного та іншого засобу реабілітації післягарантійний ремонт раніше виданого засобу за рахунок коштів державного бюджету не проводиться. Якщо особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники відмовилися від забезпечення новим технічним та іншим засобом реабілітації, післягарантійний ремонт раніше виданого засобу проводиться за рахунок коштів державного бюджету.

У разі виявлення протягом гарантійного строку браку або поломки технічного та іншого засобу реабілітації, які виникли не з вини особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, територіальне відділення Фонду вимагає розірвання договору з підприємством та повернення сплаченої суми за технічний та інший засіб реабілітації, якщо підприємство безоплатно не усунуло недоліки технічного та іншого засобу реабілітації.

Сумарний розмір видатків на ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації за весь період експлуатації не може перевищувати 70 відсотків граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики. При цьому до видатків на ремонт крісел колісних з електроприводом або електроскутерів вартість заміни акумуляторів не включається.

В списку ми зібрали підприємства, які виготовляють ТЗР в Україні.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті