Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як безкоштовно отримати інвалідний візок та інші допоміжні засоби українцям в Німеччині

У Німеччині приблизно 73 мільйонів людей (біля 90% населення) охоплені державним медичним страхуванням. У межах обов’язкового медичного страхування важко хворі на пільгових умовах можуть отримати ліки, а також додаткові засоби – як для лікування, так і для реабілітації.

Права і пільги для людей з інвалідністю в Німеччині | © Pexels

Українці з інвалідністю в Німеччині (Pexels)

Усі ці засоби можуть надаватися хворим як цілком безплатно, так і на умовах державного співфінансування за символічну плату. Українці, які отримали тимчасовий захист в Німеччині, мають такі ж самі права, як і німці.

Що включають допоміжні засоби для лікування та реабілітації в Німеччині?

Допоміжні засоби – це предмети, які надають людям з інвалідністю умови інтегруватися в суспільство з максимальним комфортом. На сьогодні існує більше 20 тисяч товарів у 40 категоріях. Їхній повний перелік можна переглянути в Національній асоціації державних фондів медичного страхування. Витрати на них частково або повністю залежно від моделі покриває медична страхова компанія. Окрім допоміжних засобів пересування , сюди входять численні інші групи допоміжних засобів, які полегшують повсякденне життя людей з інвалідністю або роблять повсякденне життя  безпечнішим.

Що таке допоміжні засоби пересування?

Засоби для пересування  – це всі допоміжні засоби, за допомогою яких люди з обмеженими можливостями пересування можуть або самостійно пересуватися , або – у разі необхідності догляду – які допомагають зменшити зусилля для опікуна під час переміщення пацієнта. Типовими засобами для пересування є, наприклад, триколісні (дельта-велосипеди) або чотириколісні (ролатори) засоби для ходьби, якими часто користуються люди похилого віку з віком. Однак доступно багато інших засобів для пересування, від ходунків на п’єдесталі, тростини, сходових ходунків до інвалідних колясок і різних форм ліфтів, які використовуються для підйому людей.

Які засоби для пересування існують?

Допоміжні засоби пересування, оплачувані медичними страховими компаніями, призначені для полегшення повсякденного життя людей з обмеженою рухливістю та запобігання загостренню захворювання або інвалідності, поділяються на такі групи:

  • Все тіло (допоміжні засоби для перенесення, підіймання, опори для крісел/крісел)

  • Внутрішня зона (Різні підйомники: стоячий, настінний, стельовий)

  • Внутрішній та зовнішній/дорожній рух (мобільні пандуси)

  • Дорожній рух ( двоколісні та триколісні для дітей та молоді)

  • Без спеціального місця застосування/добавок ( швидкісні матеріали та запчастини до засобів пересування)

Крім того, медичні страхові компанії оплачують наступні засоби допомоги при ходьбі , які призначені для того, щоб допомогти людям похилого віку та особам із вадами ходьби пересуватися якомога самостійно та безпечно.

  • внутрішній простір

    • ходунки

    • ходунки

    • Мобільні засоби для ходьби з опорами для передпліч

  • Інтер’єр та екстер’єр/дорожній рух

    • ручні / палиці

    • милиці передпліччя

    • пахви

    • Мобільні засоби для ходьби

    • Мобільні засоби для ходьби з функцією інвалідного візка

Коли медичне страхування покриває витрати на допомогу?

Щоб отримати фінансову підтримку для придбання інвалідного візка, необхідно відповідати певним вимогам. Основна мета тут — обґрунтувати, чому ви залежите від допомоги.

Для цього потрібна довідка від лікаря. Після огляду це повинно підтвердити, що ви обмежені в ходьбі. У рецепті він якомога детальніше формулює, чому інвалідний візок є основою вашої можливості активно брати участь у повсякденному житті. Якщо стандартної моделі недостатньо, він також повинен зазначити цю інформацію. У кращому випадку він записує відповідне обґрунтування щодо конкретного номера допомоги. 

Чи електричний інвалідний візок також субсидується медичною страховкою?

Необхідно обґрунтувати той факт, що стандартного інвалідного візка недостатньо для ваших потреб. Якщо ви хочете подати заявку на отримання електричного інвалідного візка в медичній страховій компанії, ви повинні надати підтвердження.
Виходячи з ваших фізичних обмежень, ваш лікар пояснить, чому функції електричного інвалідного візка вам абсолютно необхідні. Це може статися, наприклад, якщо вам не вистачає сил рухатися вручну.

Що означає номер допомоги?

GKV (Spitzenverband Bund der Krankenkassen) веде довідник усіх допоміжних засобів, що відпускаються за рецептом. Цей так званий список допоміжних засобів полегшує подачу заявки на отримання інвалідного візка в медичній страховій компанії.

За допомогою відповідного номера в сертифікаті можна відзначити, якими властивостями повинен володіти ваш допоміжний засіб. Класифікація медичною страховою компанією та магазином медичних товарів значно полегшується.

Крім того, номер допомоги завжди є запобіжником. Відповідні засоби в основному перевіряються на безпеку, вимоги та функціональність. Тому це ще й доказ високої якості. Таким чином, шанс отримати медичне страхування є вищим, якщо в сертифікаті зазначено номер допомоги.

Як подати заявку на отримання інвалідного візка в медичній страховій компанії?

Щоб отримати інвалідний візок у медичній страховій компанії, необхідно виконати низку формальностей.
Зазвичай ви виконуєте такі дії:

1. Відвідайте лікаря.
Перший шлях веде вас до лікаря. Він огляне вас і визначить можливі обмеження пересування. На підставі цього він дає оцінку необхідної допомоги і може зазначити відповідний номер допомоги на довідці або рецепті.

2. Зверніться до магазину медичних товарів.
Запитайте свого медичного страхувальника, з якими магазинами медичних товарів вони співпрацюють. Нарешті, ви показуєте рецепт, виданий лікарем, обраному вами договірному партнеру. Спеціалісти проконсультують вас детально. Ви також можете протестувати коляску на місці. Це найкращий спосіб побачити, які розміри та властивості вам доречні.

3 . Надішліть оцінку вартості та сертифікат.
Після прийняття рішення буде створено відповідну оцінку витрат. Разом із сертифікатом його буде надіслано в медичну страхову компанію, щоб подати заявку на ваш інвалідний візок. Зазвичай це зробить за вас магазин медичних товарів.

4. Очікуйте відповіді
Тепер нічого не залишається, як чекати відповіді. Відповідно до закону, медична страхова компанія повинна представити рішення протягом трьох тижнів. Якщо також викликають MDK (медичну службу страхової компанії), термін можуть продовжити до п’яти тижнів. Якщо і цей час не буде дотримано, ви отримаєте виписку з причиною.

5. У разі відмови: подайте заперечення
Цілком можливо, що ви отримаєте відмову. У цьому випадку ви маєте один місяць, щоб заперечити письмово.

Хто є власником інвалідного візка, наданого медичною страховкою?

Схвалений допоміжний засіб автоматично не належить вам. Чи є інвалідний візок лише позиченим у медичній страховій компанії чи є вашою власністю, це завжди індивідуальне рішення. Це залежить від порядку медичної страхової компанії та ваших потреб.

Стандартні інвалідні візки часто схвалюються в кредит. У цьому випадку медична страхова компанія або магазин медичних товарів залишаються власниками допомоги. Якщо він вам більше не потрібен, ви повинні повернути його у відповідне місце. Його остаточно гігієнічно обробляють і передають.

Про те, чи було схвалене лікарняною компанією інвалідне крісло позичене чи куплене, можна дізнатися з відповідних документів. Адже у випадку кредиту ви повинні підписати декларацію про зобов’язання. Це визначає, серед іншого, що ви повинні повернути інструмент, якщо він вам більше не потрібен.

Інвалідний візок від медичної страхової компанії: хто платить за дефект?

Оскільки ви користуєтеся інструментом щодня, неминуче може статися його пошкодження. Навіть якщо ви не потрапили в аварію: навіть найкращий інвалідний візок з часом страждає від постійного використання. Зношення є нормальним явищем, але воно може значно обмежити вашу мобільність.

Якщо медична страхова компанія надасть вам інвалідний візок, вона також покриє витрати на ремонт. Для цього зв’яжіться з відповідним договірним партнером. Можуть бути винятки, якщо ви несете відповідальність за інструмент або навмисно його пошкодили.

Як майже безплатно отримати слуховий апарат у Німеччині?

Ціни на слухові апарати в Німеччині на сьогодні досягають 2600 євро. Зазвичай державні медичні страхові компанії субсидують вартість пари пристроїв до 1370 євро (685 євро за один). Якщо втрата слуху межує з глухотою, дофінансування слухового апарату може бути підвищено до 840 євро. На практиці асортимент слухових апаратів бюджетної категорії досить великий, тож цілком реально отримати майже повністю профінансований пристрій, сплативши за нього символічні 10 євро. Якщо ви обираєте пристрій, ціна якого перевищує доплату медичної страхової компанії, ви сплачуєте різницю.

Важливо: медичне страхування також покриває витрати на консультацію та налаштування апарату слуховим акустиком, а також на батарейки для пристрою (тільки для неповнолітніх).

Директива щодо допоміжних засобів про слухові апарати, визначає такі основні критерії порушення слуху для отримання субсидування:

  • аудіометрична втрата слуху у кращому вусі принаймні 30 децибел принаймні на одній із тестових частот 500-4000 герц (Гц);

  • аудіометричний аналіз мови, рівень розуміння на слух із навушниками з використанням Фрайбурзького односкладового тесту при 65 дБ становить не більше 80 %.

При цьому із порушеннями від 81 дБ втрати слуху можна розраховувати на підвищену фіксовану суму.

Отримати слуховий апарат в Німеччині майже безплатно можуть особи, які:

  • отримали відповідне призначення від ЛОР-лікаря або фахівця-слухопротеста (найближче відділення, де можна звернутися до спеціаліста, можна знайти тут);

  • мають потребу замінити попередній слуховий апарат після 6 років користування попереднім.

Важливо: рецепт від лікаря на слуховий апарат дійсний лише протягом 28 днів.

Що робити, якщо страхова компанія відмовила в покупці допоміжних засобів?

Непоодинокі випадки, коли страхові компанії можуть відмовити у фінансуванні допоміжних засобів. У такому випадку необхідно подати заперечення (Widerspruch möglich) у медичну страхову компанію в письмовій формі (електронної пошти або факсу з оригінальним підписом недостатньо). Термін оскарження — 1 місяць після отримання негативної відповіді. Скарга розглядається апеляційною комісією лікарняної каси (Widerspruchsausschuss der Krankenkasse) із заперечень компанії страхування здоров’я. Найчастіше така заявка схвалюється.
У випадку відмови з боку комітету, застраховані можуть подати скаргу до соціального суду протягом одного місяця. Позов до соціального суду є безкоштовним для пацієнтів із державним медичним страхуванням. Часто доцільно залучати зовнішню допомогу (центр консультування споживачів, контактні пункти самодопомоги або громадські асоціації).


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті