Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Отримання інвалідності в Німеччині. Алгоритм дій для отримання інвалідності

Українцям з інвалідністю, які поїхали до Німеччини, необхідно підтвердити статус особи з інвалідністю. Українське посвідчення в Німеччині не дійсне.

Ви можете подати заяву на отримання посвідчення лише в разі наявності права на перебування.

Підтвердження статусу особи з інвалідністю у Німеччині дозволить отримувати допомогу в різних сферах життя: виплати, пільги на проїзд у громадському транспорті та при паркуванні, право на роботу на неповний робочий день, захист від звільнення тощо.

В Німеччині немає груп інвалідності, як в Україні. 

“Gesundheitsamt” (місцевий орган охорони здоров’я) вирішує, хто визнається інвалідом. Для цього визначається так званий “Grad der Behinderung (GdB)” (ступінь інвалідності). Це числове значення (від 10 до 100 одиниць) свідчить, наскільки серйозний недолік. Відповідно до цього значення видається “Schwerbehindertenausweils” (посвідчення особи інваліда). ID інваліда містить інформацію про “Grad der Behinderung (GdB)” та тип інвалідності. Якщо “Grad der Behinderung (GdB)” вище 50, ви є “schwerbehindert”, що означає, що ваш недолік особливо серйозний. За певних умов та залежно від рівня вашої інвалідності ви можете безкоштовно користуватися громадським транспортом (після сплати щорічного внеску у розмірі 80 євро) та отримувати знижки на вхід на заходи. Також може бути, що ви можете взяти з собою безкоштовно людину, яка доглядає вас.

Процедура подання заяви на отримання посвідчення інваліда

Перш за все, подайте заяву згідно з законодавством, що регулює права інвалідів. Заповнений документ надішліть поштою на адресу Земельного відомства охорони здоров’я та соціального забезпечення м. Берлін:

Landesamt für Gesundheit und Soziales Berlin

Versorgungsamt

Postfach 310929

10639 Berlin

Додайте до листа копію посвідчення особи й дозволу на перебування (наприклад, посвідчення, яке отримали після заповнення онлайн-формуляра). Після цього ви одержите підтвердження про подання заяви. Для подальшого опрацювання потрібні актуальні медичні висновки, виписки з історії хвороби, рішення експертної комісії тощо. Якщо їх немає, вам необхідно відвідати відповідних лікарів або відповідні лікарні в Німеччині. Якщо ваші документи укладені не німецькою мовою, їх треба перекласти та завірити. Відомство не відшкодовує витрат і не здійснює переклади.

Зазвичай опрацювання заяви триває від 3 до 6 місяців. Земельне відомство охорони здоров’я та соціального забезпечення м. Берлін після розгляду всіх документів проінформує вас про рішення і ступінь інвалідності. Якщо ступінь інвалідності становить 50 або більше одиниць, ви отримаєте посвідчення інваліда.

Залишилися питання по оформленню інвалідності в Німеччині?

Зверніться до спільноти, щоб отримати більше інформації

Поставити питання

Служба спеціальних перевезень для осіб із інвалідністю в Берліні

У Берліні особи з інвалідністю можуть користуватися послугами служби спеціальних перевезень BerlMobil. Але для цього вам потрібно отримати номер, що дасть вам право на ці послуги. Номер ви отримаєте разом із посвідченням інваліда. Якщо вам потрібний інвалідний візок або ходунки, ви можете скористатися послугами служби, навіть якщо опрацювання вашої заяви на отримання посвідчення інваліда ще не завершено. Для цього заповніть цей формуляр (Doc, німецькою мовою) і відправте його поштою на адресу:

Landesamt für Gesundheit und Soziales Berlin

Versorgungsamt

Postfach 310929

10639 Berlin

Після цього ви отримаєте номер, що надасть вам право на відповідні послуги.

На нашому сайті ви також можете знайти інформацію про встановлення 1 групи, 2 групи та 3 групи інвалідності в Україні.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті