Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Пільги та виплати для осіб з інвалідністю в Іспанії

Українці з інвалідністю, які опинилися в Іспанії, потребують оформлення інвалідності в Іспанії для отримання пільг і виплат.

Люди з інвалідністю в Іспанії | © Pexels

Допомога особам з інвалідністю в Іспанії (Pexels)

Після оформлення інвалідності ви зможете отримати наступні пільги:

Транспортні пільги

  • Спеціальна транспортна картка

У деяких населених пунктах є ваучери або картки громадського транспорту для людей з інвалідністю за пільговим тарифом. Вони призначені для користувачів із інвалідністю, що дорівнює або перевищує 33% або 65%. 

  • Золота карта RENFE

Люди з інвалідністю  33% або більше можуть придбати цю картку, яка діє протягом одного року та пропонує різні знижки залежно від вибраного поїзда/дня подорожі. Власники з інвалідністю, що дорівнюють або перевищують 65%, можуть супроводжуватися іншою особою за тих же економічних умов.

Оскільки існує різноманітність ставок і бонусів залежно від періоду користування, ви можете переглянути сайт RENFE та дізнатися більш детальну інформацію.

Служба допомоги: 91 214 05 05.

Послуга допомоги при купівлі квитка для людей з вадами зору: 900 400 555 (безкоштовно).

  • Спеціальна паркувальна картка

Цю картку можна вимагати у разі:

- Знижена шкала мобільності з позитивним результатом.

- Різке зниження гостроти зору.

- Виняткове оформлення тимчасової карти у зв'язку з надзвичайно серйозним захворюванням або патологією (потрібно буде засвідчення патології медичним персоналом закладу охорони здоров'я).

Вона діятиме на всій території Іспанії, гарантуючи рівність у всіх автономних спільнотах Іспанії.

Її можуть отримати фізичні та юридичні особи, які є власниками транспортних засобів, призначених виключно для колективного перевезення людей з інвалідністю.

Бронювання паркувального місця біля дому/робочого центру: для власників спеціальної паркувальної картки відповідно до умов, встановлених різними регіональними та місцевими адміністраціями.

Керування паркувальною карткою здійснюється у відповідній мерії.

  • Ваучер-таксі/ Допомога на транспортні витрати

Ваучер на таксі – це індивідуальна матеріальна допомога для полегшення поїздок на таксі людям з інвалідністю, які мають проблеми з пересуванням та не можуть користуватися громадським транспортом.

Вимоги можуть відрізнятися залежно від автономної спільноти чи міської ради, які надають допомогу, тому з ними необхідно проконсультуватися.

  • Адаптація автомобіля

Це допомога, яку надають місцеві та обласні адміністрації як на придбання вже адаптованого транспортного засобу, так і на його адаптацію.

Крім того, фонд ONCE у програмі індивідуальної допомоги з доступності для працевлаштування включає витрати, пов’язані з придбанням допоміжних засобів (технічних засобів), слухових апаратів, а також придбання/адаптацію транспортних засобів, які виправдані для досягнення цілі програми (тобто працевлаштування).

Працевлаштування

  • Державна зайнятість:

У державних пропозиціях працевлаштування квота не менше 7% вакансій буде зарезервована для заповнення людей з інвалідністю. 2% запропонованих місць буде зарезервовано для людей з інтелектуальними вадами, а решта – для людей, які підтвердять будь-який інший тип інвалідності.

Існує можливість вимагати адаптації в часі та в засобах для проведення іспитів.

Люди з інвалідністю 33% або більше, звільняються від сплати за право на іспит у вибіркових іспитах, призначених державною публічною адміністрацією.

  • Приватна зайнятість

Державні та приватні компанії, у яких працює 50 і більше працівників, повинні мати принаймні 2% працівників з інвалідністю.

Існують бонуси до внесків на соціальне страхування для працевлаштування працівників з інвалідністю. Як для працівників, які працюють у когось іншого, так і для самозайнятих.

Економічні вигоди

  • Пенсія по інвалідності без внесків

Вимоги:

  • Відсутність достатнього доходу

  • Існує дефіцит, коли дохід або наявний дохід у річному розрахунку на 2023 рік становить менше 6784,54 євро на рік.

  • Вік: мати вік від вісімнадцяти років і менше 65 років.

  • Місце проживання: проживати на території Іспанії протягом п’яти років, два з яких мають бути послідовними та безпосередньо передувати датою подання заяви.

  • Інвалідність: ступінь інвалідності дорівнює або перевищує 65%.

На 2023 рік встановлюється надбавка до пенсії для допомоги в оренді житла в розмірі 525 євро на рік.

Більше інформації про правила, вимоги, заявку та суми на сайті IMSERSO.

Фінансова допомога на сина чи доньку або неповнолітнього, який перебуває під опікою 

  • до 18 років зі ступенем інвалідності 33% або більше 

  • старше 18 років зі ступенем інвалідності 65% або більше або 

  • старше 18 років з інвалідністю, що дорівнює або перевищує 75% і потребує іншої особи.

У 2023 році сума сімейних допомог соціального страхування, не пов’язаних із внесками, а також розмір граничного доходу для доступу до них буде такою:

- Економічна допомога на сина чи доньку, або неповнолітнього на утриманні зі ступенем інвалідності, що дорівнює або перевищує 33 відсотки: 1000 євро на рік.

- Економічна допомога на утриманця сина чи дочки старше 18 років з інвалідністю:

-Зі ступенем інвалідності, що дорівнює або перевищує 65 відсотків: 5439,60 євро/рік.

-Зі ступенем інвалідності, що дорівнює або перевищує 75 відсотків і потребує допомоги іншої особи для здійснення життєво важливих дій: 8158,80 євро/рік.

- Допомога при народженні чи усиновленні сина чи доньки у випадку багатодітних сімей, одиноких батьків та матерів чи батьків з інвалідністю становитиме 1000 євро.

Цю допомогу необхідно подавати в Службі соціального захисту та в інформаційних центрах.

Фінансові субсидії та соціальні пенсії

Допомога на мобільність та компенсація транспортних витрат: 78,20 євро/місяць.

Визнані щомісячні суми на користь людей, заражених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), будуть розраховані на суму 720,91 євро/місяць.

Вихід на пенсію

Зниження пенсійного віку для людей з інвалідністю:

  • Люди зі ступенем інвалідності 65% або більше:

Зменшення чверті року за кожен рік внесків на соціальне страхування (0,25), тобто за кожні 4 роки відрахувань зменшується 1 рік від пенсійного віку.

  • Люди зі ступенем інвалідності, що дорівнює або перевищує 65% 

Зменшення становить півроку за кожен рік внеску (0,50), тобто за кожні 2 роки внеску, На 1 рік знижується пенсійний вік.

  • Люди зі ступенем інвалідності, що дорівнює або перевищує 45%, якщо вони належать до таких випадків:

Інтелектуальна недостатність, церебральний параліч, генетичні аномалії, вроджені аномалії, вторинні талідоміду, пошкодження мозку (набуті), психічні захворювання: шизофренія, біполярний розлад тощо.

Пенсії за повною, абсолютною або важкою стійкою втратою працездатності

Постійна втрата працездатності - це стан працівника, який після отримання зазначеного лікування має серйозні анатомічні або функціональні порушення, які зменшують або анулюють його працездатність, передбачувано остаточну, що призводить до різних ступенів інвалідності:

  • Часткова стійка втрата працездатності для звичайної професії

  • Повна стійка втрата працездатності для звичайної професії

  • абсолютна стійка непрацездатність

  • тяжка інвалідність

Щоб отримати додаткову інформацію про бенефіціарів, ступені, вимоги та суми, ви можете проконсультуватися на сайті соціального забезпечення або за номерами телефонів для інформації: лінія 901 16 65 65 для пенсій та інших виплат (INSS), лінія 901 10 65 70 автоматичне попереднє призначення пенсій та інших виплат (INSS), лінія зв’язку 901 50 20 50, реєстрація, збір, відстрочення, SLD, телематичні послуги та загальна інформація (TGSS)

Мінімальний життєвий дохід

Мінімальний життєвий дохід – це допомога, спрямована на запобігання ризику бідності та соціальної ізоляції людей, які живуть самі або інтегровані в одиницю спільного існування та не мають основних економічних ресурсів для задоволення своїх основних потреб.

Працює безкоштовна довідкова лінія 900 20 22 22, де можна поставити питання.

Освіта

Існує індивідуальна пряма допомога для спеціальної освіти, звільнення від податків у деяких університетах, особиста підтримка для відвідування занять у деяких університетах, допомога на транспортування та харчування. (Зверніться до кожної автономної спільноти).

Детальніше про стипендії та субсидії на сайті Міністерства освіти і науки.

Так само варто відзначити фонд Universia з різними стипендіями для студентів з інвалідністю: Access, Progress, Mobility, ADOP Plan, Liga Genuine Santander тощо.

Більше інформації на сайті Фундації «Універсія».

Соціальний бонус за електроенергію та соціальний бонус за тепло

Це механізм захисту вразливих споживачів відповідно до статті 45 Закону 24/2013 від 26 грудня про електроенергетику.

Ознайомитися з вимогами для отримання електричного соціального бонусу можна ТУТ.

Ознайомитися з вимогами для отримання теплового соціального бонусу можна ТУТ.

Ви можете отримати більше інформації, зателефонувавши за номером 913146673 та ciudadano@idae.es

Рекреаційна діяльність IMSERSO

Поїздки: це гранти IMSERSO організаціям у секторі інвалідів на здійснення доступних поїздок, які дозволяють людям з інвалідністю та/або залежним особам брати участь у дозвіллі, культурних заходах та заходах, спрямованих на оздоровлення, а також у сімейному відпочинку.

Технічні засоби для людей з інвалідністю

Вони намагаються сприяти розвитку та особистісній автономії людей з інвалідністю вдома (адаптація вдома), на вулиці (адаптація в засобах транспорту) та в їхньому соціальному середовищі.

Більше інформації про ці допоміжні засоби на сайті Інституту людей похилого віку та соціальних служб (IMSERSO) та на сайті Державного центру особистої автономії та технічної допомоги (CEAPAT), де є каталог технічних засобів.

Адреси веб-сторінок:  

IMSERSO: www.imserso.es 

CEAPAT: www.ceapat.org

Центри догляду за людьми з інвалідністю

Це заклади, де проводиться реабілітація та/або психічне та/або фізичне відновлення людей з певним типом інвалідності.

Центри для людей з обмеженими фізичними можливостями

Залежно від цього житлові центри можуть бути:

- Центри догляду за людьми з фізичними вадами (CAMFS), національний рівень. Керується IMSERSO.

Більше інформації тут.

- Реабілітаційні центри для людей з обмеженими фізичними можливостями (CRMF) державного рівня. Зараз IMSERSO керує 6 CRMF.

Більше інформації тут.

Центр телефонного посередництва

Телефонний посередницький центр (CIT) — це служба, яку підтримує Генеральна дирекція політики з питань інвалідності, за допомогою якої забезпечується спілкування між глухими людьми, людьми з вадами слуху та/або мовлення, які користуються текстовими телефонами, мобільними телефонами, факсами, електронною поштою або відеоконференціями, з людьми, що чують і службами, які використовують звичайні телефони.

Більше інформації в центрі посередництва


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті