Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інвалідність в Німеччині - виплати з інвалідності та інші пільги

Українці, які отримали тимчасовий захист в Німеччині та мають інвалідність, не можуть претендувати на пільги та виплати у Німеччині без підтвердження інвалідності.

Проблеми інвалідності в Німеччині | © Pexels

Українці з інвалідністю в Німеччині (Pexels)

У нашій статті ви дізнаєтеся про отримання інвалідності в Німеччині.

Інвалідність визначається як будь-яка фізична, психічна чи психологічна зміна, яка призводить до постійних обмежень і, таким чином, до соціальної інвалідності. При цьому не має значення, чи є інвалідність наслідком хвороби чи нещасного випадку, чи існує з народження. Кожен, хто хоче отримати особливі права та так звані компенсації, такі як спеціальний захист від звільнення чи податкові пільги, повинен мати офіційне підтвердження такого стану. Право на отримання посвідчення інваліда (Schwerbehinderungsausweis) мають лише ті, хто вважається тяжкохворим (schwerbehindert). Після подання заяви до Landratsamt медичні експерти визначають наявність та ступінь інвалідності (GdB). Правовою основою є § 69 дев'ятої книги Соціального кодексу.

Відмінності у визначенні інвалідності в Німеччині та Україні

Система отримання статусу особи з інвалідністю у Німеччині докорінно відрізняється від української. Щоб отримати цей статус, потрібно справді мати якісь фізичні та психічні обмеження. Так, наприклад, в Україні можна отримати статус особи з інвалідністю і після успішного лікування раку, і після втрати ноги, і за серцевої недостатності. У Німеччині ваш стан має серйозно обмежувати вашу повсякденну (і професійну) діяльність.
Наявність інвалідності не обов'язково означає додаткові виплати. Інвалідність у Німеччині (Behinderung) сама по собі не дає жодних додаткових виплат як в Україні. Якихось особливих переваг у медичному обслуговуванні теж.
Якщо людина через захворювання не в змозі працювати, вона має право отримувати пенсію з непрацездатності або базову допомогу з безробіття. 
Розрізняють такі види непрацездатності:

  • Повна (коли людина не може працювати більше трьох годин на добу)
  • Часткова (коли людина може працювати більше трьох годин на добу, але не більше шести годин).

Людина із стовідсотковою інвалідністю цілком може бути працездатною. Наприклад, інвалід-візочник, який працює в бюро, - цілком нормальна для Німеччини ситуація. Інвалідність і непрацездатність таким чином сильно відрізняються в Німеччині один від одного по правовій базі.
Допомога з безробіття для частково непрацездатних - базова (близько 500 € на місяць) + компенсація за оренду житла. Покладається вона тим, хто не може працювати повний робочий день, але може працювати від трьох до шести годин на день, при цьому ще не відпрацював належний термін до можливості отримання пенсійних виплат за віком.

Грошова підтримка людей з інвалідністю

Допомога Bürgergeld надається працездатним незаможним жителям Німеччини, які не можуть забезпечити самостійно мінімальний фінансовий добробут собі та сім'ї.

Працездатність визначається умовами:

  • Людина може працювати мінімум 3 години на день.

  • Старше 15 років.

  • Людина є молодшою за німецький пенсійний вік (65-67 років).

Для оформлення допомоги працездатні безробітні подають запит до локального Jobcenter — біржі праці.

Після подання заяви чиновник, який відповідає за обробку - Sachbearbeiter, запрошує шукача допомоги на співбесіду. Подальший процес триває кілька місяців.

При позитивному рішенні підтримка починається заднім числом з першого дня місяця, коли подано запит.

Конкретну суму євро без розгляду індивідуальної ситуації назвати неможливо. Допомога незаможним безробітним складається з кількох складових:

  • Грошова підтримка згідно з рівнем Regelsatz.

  • Оплата відповідного нормі житла та опалення .

  • Перейняття збору державного медичного страхування або частини внеску до приватної страхової каси .

  • Потрібна додаткова підтримка.

Regelsatz

Той, хто може претендувати на цю підтримку, потрапляє в одну з 6 категорій, згідно з якою виплачується грошова підтримка.

Регулярно проводиться коригування базових ставок допомоги на основі «змішаного індексу». Індекс залежить від зростання цін на товари та послуги.

Останнє підвищення виплат відбулося у січні 2023 року.

Самотні повнолітні отримують 502€, дорослі, які проживають у спільноті, - 451€, особи з інвалідністю, які перебувають в установі з догляду або дорослі діти, що живуть разом з батьками - 402€.

Працездатним особам з інвалідністю, які беруть участь у програмах з освіти та адаптації, належить надбавка до 35%. Головна умова підвищення виплат, що після навчання чи освоєння нових навичок особа з інвалідністю матиме більше шансів знайти роботу.

Непрацездатні особи з інвалідністю з позначкою "G" (Gehbehinderung) у посвідченні одержують добавку 17%.

Пільги для людей з інвалідністю в Німеччині

Люди з інвалідністю, які живуть у Німеччині, мають право на деякі пільги та допомогу з боку держави.

Наприклад, податкові пільги, які варіюються від €310 до €1420 залежно від ступеня інвалідності.

До переліку пільг також входить:

  • знижка на транспортний податок;

  • спеціальні правила паркування;

  • грошову допомогу на переобладнання дизельних автомобілів;

  • захист від звільнення (дозволяється лише з дозволу інтеграційного управління);

  • право працювати неповний робочий день;

  • додаткова відпустка (при п'ятиденній зайнятості);

  • знижки на вхід до музеїв при пред'явленні відповідного посвідчення.

Ступінь догляду (Pflegegrad)

Якщо у вас важка інвалідність, ви повинні подати заяву на отримання ступеня догляду. Багато захворювань, визнаних важкими формами інвалідності, також означають, що хвора людина потребує підвищеного догляду та допомоги. Якщо в цьому контексті присвоюється певний ступінь догляду, то можна претендувати на різні послуги догляду, наприклад, цілодобовий догляд, які не тільки значно полегшують життя самій людині, але і її родичам або найближчому оточенню. Таблиця ступеня інвалідності показує, наскільки тяжка інвалідність відповідної особи, і чим вищий ступінь інвалідності, тим вищий ступінь догляду і, відповідно, допомога з догляду (Pflegegeld).

Допомога з догляду

Якщо ви не користуєтеся послугами амбулаторного догляду або користуєтеся ними лише частково, ви маєте право на допомогу з догляду з вашої каси страхування (Pflegeversicherung). 

Pflege.de пояснює, як подати заяву на допомогу з догляду і що потрібно мати на увазі.

Умови: мають бути застраховані особи з рівнем догляду не нижче 2, яких доглядають родичі, друзі або волонтери. Немає значення, чи є у цих осіб державна або приватна страховка.

З 1 січня 2022 року допомога з догляду в натуральній формі збільшується на 5 відсотків:

  • Рівень догляду 1: не має права на допомогу з догляду

  • Рівень догляду 2: 724 євро

  • Рівень догляду 3: 1363 євро

  • Рівень догляду 4: 1693 євро

  • Рівень догляду 5: 2095 євро

Заява

Заява завжди подається самою застрахованою особою, яка потребує догляду, оскільки вона також має право на допомогу з догляду. Якщо це неможливо, від імені застрахованої особи заяву може подати також особа з відповідною довіреністю (Vorsorgevollmacht) або законний опікун.

Ви можете подати заяву на отримання допомоги по догляду зі свого фонду (Pflegekasse) обов'язкового або приватного страхування догляду.

Ви не знаєте свого фонду страхування довгострокового догляду? Каса страхування довгострокового догляду завжди пов'язана з касою медичного страхування, тому ви можете просто звернутися до своєї каси медичного страхування.

Страхування довгострокового догляду (Pflegeversicherung) є обов'язковим страхуванням у Німеччині. Переважна більшість людей у ​​Німеччині застрахована на випадок довгострокового догляду, хоча дехто про це не знає. Якщо у вас досі немає страховки з довгострокового догляду або ви не вносили в неї гроші протягом як мінімум двох років за останні 10 років, ви можете подати заяву на отримання допомоги з довгострокового догляду в управління соціального забезпечення. Це називається допомогою для довгострокового догляду. (Hilfe zur Pflege)

Ви можете подати заяву на отримання допомоги у неофіційному порядку. Залежно від фонду страхування довготривалого догляду, достатньо електронного листа, телефонного дзвінка, факсу чи короткого листа. Потім фонд страхування довгострокового догляду надасть вам відповідний формуляр, який ви повинні заповнити, щоб заява була повною.

У цьому випадку датою подання заяви умовно вважається день, коли ви вперше подали документи. Згодом ви зможете отримувати допомогу з догляду заднім числом саме з дати подачі.

Кожен фонд страхування довгострокового догляду має форму заяви на отримання допомоги з довгострокового догляду. Найчастіше це загальний бланк заяви на отримання допомоги з догляду, яку ви повинні заповнити відповідним чином, щоб отримувати допомогу з догляду.

Допомога з догляду - це лише одна з форм допомоги, на яку ви можете претендувати. Фонд страхування довгострокового догляду надає різноманітні постійні виплати залежно від форми догляду.

Для догляду на дому доступні такі послуги:

  • Посібник з догляду Pflegegeld (за доглядом, який здійснюється вдома родичами та волонтерами). 

  • Виплати за догляд у натуральній формі Pflegesachleistungen (за професійний догляд на дому) 

  • Комбіновані виплати Kombinationsleistungen (пропорційна допомога з догляду та натуральні виплати з догляду)

Крім того, ви можете подати заяву на отримання пільг на часткове стаціонарне лікування (денний та нічний догляд) до деяких фондів страхування довгострокового догляду у тій самій формі.

Ви можете подати заяву на отримання цієї допомоги як додаток до домашнього догляду.

Ви не втратите право на отримання допомоги з догляду чи натуральних пільг.

Фонди страхування довгострокового догляду виплачують допомогу по довгостроковому догляду першого робочого дня місяця авансом за поточний місяць.

Що таке посібник з догляду?

Люди, які потребують догляду на рівнях 2-5, яких доглядають вдома родичі, друзі або сусіди, мають право на допомогу з догляду. Допомога з догляду може бути надана за заявою.

Допомога з догляду виплачується щомісяця особі, яка потребує догляду, з градацією залежно від ступеня потреби. Потім людина, яка потребує догляду, може передати гроші доглядальницям.

  • Ступінь догляду 2: 316 євро

  • Ступінь догляду 3: 545 євро

  • Ступінь догляду 4: 728 євро

  • Ступінь догляду 5: 901 євро

Додатковий заробіток

Кожен, хто отримує німецьку пенсію по інвалідності, може поєднати це з додатковим доходом . Це включає оплачувану роботу в якості найманого працівника або робітника, а також самозайнятість або компенсацію заробітної плати. Однак цей додатковий дохід не повинен перевищувати певного ліміту, розмір якого визначається індивідуально.

Корисні контакти

  • Для запитів на допомогу у транспортуванні людей з тяжкою інвалідністю або нерухомих пацієнтів: https://hilfsabfrage.de/

  • Безкоштовна загальнонімецька гаряча лінія для українців з інвалідністю або потребою у догляді за підтримки Німецького Червоного Хреста:  030 - 85 404 789

  • Консультативна служба для всіх біженців з обмеженими фізичними можливостями або захворюваннями, які проживають в районі Паньків.

Caroline Winkler
Телефон: +49178 690 2443
Електронна пошта: caroline.winkler@bzsl.de

Рафаель Монтерманн
Телефон: +49163 145 6802
Електронна пошта: raphael.montermann@bzsl.de


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті