Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Все про другу групу інвалідності: кому встановлюють, як отримати, розмір виплат, пільги

На сьогодні в Україні налічується близько 2,7 млн. людей з інвалідністю. На превеликий жаль, їх кількість у зв’язку з війною буде зростати. В цій статті ми зібрали всю необхідну інформацію для людей з інвалідністю другої групи.

2 група інвалідності | © Pixabay

Друга група інвалідності в Україні (Pixabay)

Хто може отримати 2 групу інвалідності?

Підставою для встановлення II групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

Критеріями встановлення II групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження у вираженому II ступені однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи:

  • обмеження самообслуговування II ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

  • обмеження здатності до самостійного пересування II ступеня - здатність до самостійного пересування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

  • обмеження здатності до навчання II ступеня - нездатність до навчання або здатність до навчання тільки у спеціальних навчальних закладах або за спеціальними програмами вдома;

  • обмеження здатності до трудової діяльності II ступеня - нездатність до провадження окремих видів трудової діяльності чи здатність до трудової діяльності у спеціально створених умовах з використанням допоміжних засобів і/або спеціально обладнаного робочого місця, за допомогою інших осіб;

  • обмеження здатності до орієнтації II ступеня - здатність до орієнтації в часі і просторі за допомогою інших осіб;

  • обмеження здатності до спілкування II ступеня - здатність до спілкування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

  • обмеження здатності контролювати свою поведінку II ступеня - здатність частково чи повністю контролювати свою поведінку тільки за допомогою сторонніх осіб.

До II групи інвалідності можуть належати також особи, які мають дві хвороби або більше, що призводять до інвалідності, наслідки травми або вроджені вади та їх комбінації, які в сукупності спричиняють значне обмеження життєдіяльності особи та її працездатності.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Як отримати 2 групу інвалідності?

Інвалідність як міра втрати здоров’я визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України.

Медико-соціальна експертиза визначає ступінь обмеження життєдіяльності людини, причину, час настання, групу інвалідності, сприяє проведенню ефективних заходів щодо профілактики інвалідності, реабілітації інвалідів, пристосування їх до суспільного життя.

Яка б група не була присвоєна інваліду, раз на рік він повинен проходити повторну комісію. Це стосується і дітей-інвалідів, які повинні проходити переогляд щорічно до свого повноліття. 

Особи, які звертаються для встановлення інвалідності, зумовленої наявністю анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, у тому числі необоротною втратою (ампутацією) верхніх та/або нижніх кінцівок (їх частин), а також особам з інвалідністю, у яких строк переогляду настає після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду (безстроково).

Які захворювання дають право на отримання 2 групи інвалідності?

Друга група інвалідності встановлюється при:

  • відсутності однієї легені і хронічній дихальній недостатності II ступеня внаслідок патологічних змін другої легені;.

  • стійкому повному птозі на обох очах після усіх видів відновного лікування;                                           

  • паралічі верхньої кінцівки;

  • паралічі нижньої кінцівки;

  • вираженому верхньому або нижньому парапарезі, вираженому геміпарезі;

  • значних дефектах черепа (60 кв. см і більше), які не заміщені аутотканиною;

  • куксі плеча чи передпліччя при помірному порушенні функції іншої верхньої кінцівки: привідній контрактурі плечового суглоба І—II ст., деформувальному артрозі ліктьового суглоба І—II ст., деформувальному артрозі променево-зап'ястного суглоба І—II ст., куксі кисті або передпліччя і куксі гомілки;

  • екзартикуляції верхньої кінцівки в плечовому суглобі;

  • куксі верхньої і нижньої кінцівки та відсутності зору або глухоті;

  • куксі верхньої і нижньої кінцівки та відсутності зору на одне око;

  • екзартикуляції стегна;

  • короткій куксі стегна при неможливості протезування;

  • куксі обох гомілок;

  • хибній куксі нижньої кінцівки або обох стоп на рівні суглоба Шопара при відсутності можливості медичної реабілітації і протезування;

  • анкілозі кульшового суглоба з помірним порушенням функції другого кульшового суглоба (ПФС II);

  • двобічному коксартрозі (III—IV ст.);

  • каловій (сечовій) нориці, неприродному задньому проході при неефективності або наявності протипоказань до оперативного втручання;

  • куксі стегна при помірному порушенні рухових чи статичних функцій іншої нижньої кінцівки (деформувальний арт-роз кульшового суглоба І—II ст., неправильно зрослий перелом стегнової кістки зі скривленням осі, укороченням кінцівки на 2—3 см, фіброзний анкілоз колінного суглоба, помірна контрактура колінного суглоба, помірна контрактура гомілково-ступневого суглоба, порушення функції суглоба II ст.), куксах обох гомілок, анкілозі кульшового суглоба з помірним порушенням функції другого кульшового суглоба, порушенні функції суглоба II—III ст., двобічному коксартрозі;

  • стані після ендопротезування двох кульшових чи двох колінних суглобів.

Пенсія для людей з 2 групою інвалідності

Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу.

Відповідно до статті 32 Закону України від 09 липня 2003 року  № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) особи, яким встановлено інвалідність II групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності від 1 до 14 років страхового стажу залежно від віку особи на час, коли її визнано особою з інвалідністю ІІ групи, або ж від часу звернення за призначенням пенсії.

Розмір пенсії особам з інвалідністю II групи становить 90 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Тобто для визначення розміру пенсії по інвалідності спочатку обчислюється розмір пенсії за віком, на яку особа мала б право після досягнення пенсійного віку.

Про соціальні виплати в 2023 році для людей з інвалідністю читайте у нашій статті.

Українцям, яким призначено пенсію відповідно до Закону 1058, забезпечено мінімальний розмір пенсії, встановлений на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність (на 01 січня 2022 року — 1 934 гривні, з 1 липня 2022 року - 2027 гривень, з 1 грудня 2022 року - 2093 гривні).

Окрім цього, постановою Уряду від 22 лютого 2021 року № 1271 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» визначено, що щомісячний розмір пенсійної виплати осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058, і мають не менше як 35 років страхового стажу чоловіки і 30 років жінки, не може бути меншим ніж 2 200 гривень.

Отже, за наявності 30/35 років страхового стажу (відповідно для жінок та чоловіків) особа може розраховувати на отримання пенсії по інвалідності II групи в розмірі, не меншому за 2 200 гривень.

Щоб пенсію по інвалідності було призначено з дня встановлення групи інвалідності, заяву про її призначення треба подати до Пенсійного фонду України не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності. У разі пропущення цього терміну, пенсія по інвалідності призначається із дня звернення із заявою та відповідним пакетом документів.

У випадку, коли особа з інвалідністю не має достатньої кількості страхового стажу, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення йому допомоги за нормами Закону України Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю

Особи, які є інвалідами 2 групи і не мають права на пенсію по інвалідності або державну допомогу в зв'язку з інвалідністю, мають право на державну соціальну допомогу, розмір якої становить 80% від вищевказаного прожиткового мінімуму.

Пільги особам з інвалідністю 2 групи

Люди з інвалідністю 2 групи можуть розраховувати на різні види соціально-побутових пільг.

Пільги у ЖКГ для інвалідів 2 групи

Окремих пільг інвалідам 2 групи по оплаті житлово-комунальних послуг законодавство України, на жаль, не передбачає (мова не йде про інвалідів війни та деяких інших категоріях інвалідів), в тому числі не встановлені пільги інвалідам 2 групи по оплаті електроенергії.

Що стосується першочергового надання житла, то в цій сфері для інвалідів 2 групи діють наступні правила.

В першу чергу житло надається інвалідам праці 2 групи та інвалідам 2 групи з числа військовослужбовців, які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов. Якщо мова йде про квартири або садибні (одноквартирні) житлові будинки із житлового фонду соціального призначення, то можливість першочергового отримання (за умови наявності у них права на таке житло і перебування на соціальному квартирному обліку) мають інваліди 2 групи і сім'ї, які мають дитину інваліда або інваліда з дитинства 2 групи.

Поза чергою житло мають право отримати інваліди 2 групи Великої Вітчизняної війни та прирівняні до них особи (протягом 2 років з моменту включення їх до списку на позачергове отримання житлової площі).

Інвалідів війни, праці 2 групи та інших інвалідів з числа військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок виконання обов'язків військової служби, не можуть виселяти з службового житла без надання іншого жилого приміщення в разі їх звільнення з підприємства, установи або організації за власним бажанням.

Інвалідам 2 групи за їх згодою може бути надано за договором найму житло з житлового фонду соціального призначення або приміщення у спеціалізованому будинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів на підставі рішення органу місцевого самоврядування.

Пільги на ліки для інвалідів 2 групи

Інваліди 2 групи мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50% їх вартості (або на безкоштовне їх придбання в разі, якщо розмір соціальної допомоги або пенсії, яку вони отримують, не більше ніж мінімальний).

Пільги на проїзд у транспорті для інвалідів 2 групи

Для того, щоб придбати залізничні квитки зі знижкою 50%, необхідно або купити квитки у касі або на сайті Укрзалізниці при купівлі квитка скористатись знижкою, обравши в меню пункт «Пільговий» (після того, як нажали на «Оформити квитки»), вказавши серію та номер посвідчення. Якщо при заведенні номеру посвідчення програма видає інформацію, що номер відсутній в Централізованому банку даних з проблем інвалідності (ЦБІ), необхідно звернутись до місцевого Управління праці та соціального захисту населення для того, щоб дані були внесені до ЦБІ. (У разі відмови вносити дані, пред'явіть постанову Кабміну від 16/02/2011 № 121 – пункт 7.1, постанова знаходиться за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/121-2011-п).

Як отримати безоплатний проїзд в міському транспорті для Киян з інвалідністю:

Необхідно оформити картку Киянина в будь-якому відділенні Ощадбанку.

Після отримання картки необхідно звернутись до Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН), а саме до Відділу субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги і активувати пільги на Картці. Працівник УПСЗН повідомить, коли необхідно підійти і активувати картку на станції метрополітену (перелік на сайті на посиланням http://www.metro.kiev.ua/node/106#8).

Пільги на технічні засоби реабілітації для інвалідів 2 групи

Інвалідам 2 групи надаються безкоштовно або на пільгових умовах послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації, вироби медичного призначення, а також (за наявності відповідного медичного висновку) автомобілі, крісла колісні з електроприводом.

До таких технічних та інших засобів реабілітації належать:

• протезно-ортопедичні вироби, в т.ч. ортопедичне взуття;

• спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

• засоби для пересування;

• допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

• меблі та оснащення;

• спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Окремі пільги встановлені для інвалідів 2 групи по зору, зокрема:

• ці особи, а також діти з інвалідністю по зору у віці від 14 років, забезпечуються годинниками (діти від 6 років - електронним годинником), аудіоплеєрами;

• якщо такі особи є студентами і слухачами навчальних закладів I-IV рівня акредитації, особами, які працюють на посадах керівників та їх заступників, а також юристами, журналістами, педагогами - вони забезпечуються диктофонами;

• якщо такі особи є постійними відвідувачами бібліотеки, їх позачергово також забезпечують аудіоплеєрами.

Окремими засобами реабілітації забезпечуються особи і діти з інвалідністю 2 групи, постраждалі в результаті антитерористичної операції (далі - АТО), зокрема:

• ліжками з ручним регулюванням або з електричним приводом і протипролежневі матраци;

• допоміжними засобами для особистої гігієни;

• засобами для ходіння, керованими однією або обома руками;

• меблями;

• оснащенням - поручнем;

• колісними кріслами різних видів.

Пільги на санаторне лікування для інвалідів 2 групи

При наявності медичних показань інваліди 2 групи мають право отримати безкоштовно санаторно-курортні путівки. Термін проходження санаторно-курортного лікування для них становить від 18 до 21 днів. Для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку тривалість становить 35 днів.

З 2017 був змінений порядок компенсації особам з інвалідністю з постраждалих учасників АТО вартості путівок для лікування в санаторіях. Між інвалідом, санаторієм і управлінням соціального захисту укладається домовленість, на підставі якої санаторно-курортним установам державою перераховуються кошти за надані послуги.

Для цього потрібно вибрати санаторій, звернутися в управління соціального захисту, де санаторій перевірять на відповідність встановленим вимогам. Якщо вимоги дотримані, укладається вищезгадана угода.

Пільги на телефони для інвалідів 2 групи

Інваліди 2 групи мають право на:

1. позачергове і пільгове встановлення квартирних телефонів за рахунок місцевих бюджетів;

2. на забезпечення мобільними телефонами для письмового спілкування інвалідів 2 групи по слуху і дітей від 7 років з інвалідністю по слуху. Якщо ці особи за віком старше 60 років, то мобільні телефони для них повинні бути обладнані викликом «SOS»;

3. на безкоштовне користування радіоточкою (пристроєм, до якого підключають гучномовець для приймання радіопрограм) для інвалідів 2 групи по зору;

Крім того, оплата за місцеві телефонні розмови з прив'язкою до їх тривалості може бути встановлена за умови, що інвалід 2 групи дає на це свій дозвіл.

Пільги з обслуговування інвалідів 2 групи

Інваліди з 2 групою інвалідності користуються правом на позачергового обслуговування в усіх державних, комунальних і приватних установах і організаціях, які обслуговують населення (наприклад, в касах).

Інформація про це повинна бути розташована так, щоб її могли бачити всі користувачі тією чи іншою послугою.


Вся необхідна інформація про


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті