Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Холлі Беррі - Діабет дав мені силу та витримку

Американська актриса Холлі Беррі – перша в історії темношкіра володарка премії «Оскар», відома за фільмами «Люди Ікс», «Бал монстрів», «Хмарний атлас» та багато інших.

Холі Бері у білій сукні | © Instagram

Холлі Беррі ділиться історією життя з діабетом (Instagram)

Її кар'єра переживала неодноразові злети та падіння, та сьогодні вона - зірка міжнародної величини, знана на весь світ. І успуху вона досягла сама, ще й з неабиякими проблемами зі здоров'ям. Адже з 19 років Холлі живе з діабетом, і саме через нього потрапила в гучний скандал і хейт і Америці.

Голлівудська актриса Холлі Беррі від народження володіє певним дефектом. У неї на нозі шість пальців - два мізинця на правій нозі. Коли вона ще була маленькою, батьки не наважилися зробити їй операцію з видалення зайвого пальця. А подорослішавши, Холлі зуміла обернути це навіть в плюс. Та якби це був кінець її бідам зі здоров'ям! Найжахливіше чекало попереду…

Зірка школи

Мама майбутньої актриси працювала медсестрою, а батько працював разом із дружиною у психіатричній клініці, а потім перекваліфікувався у водія автобуса. А от Холі була зіркою з дитинства - під час навчання в школі Холлі вела активне життя: була головою групи підтримки, брала участь у створенні шкільної газети, обиралася президентом класу. 

Початок 80-х ознаменувався участю Беррі у конкурсах краси. 1985 року вона опинилася на «Miss Teen All-American», де перемогла, а через рік стала «Міс Огайо». Це відкрило їй дорогу до боротьби за звання найкрасивішої дівчини США - вона отримала друге місце і поїхала на «Міс світу». Так Холлі стала першою чорношкірою представницею США на цьому конкурсі за всю історію. Американка пробилася у фінал і стала 5-ою Віце Міс. Після повернення додому вона вирішила щільніше зайнятися модельним бізнесом.

Жахлива новина

У 1989 році Холлі перебралася до Нью-Йорка, де шанси на розвиток кар'єри були вищими. Оскільки перші проби пройшли невдало, грошей катастрофічно не вистачало. Тиждень Беррі ночувала у притулку для безхатьків. Варто їй було знайти першу серйозну роботу, як з'явилися неприємні новини: у Холлі виявили діабет.

У 1989 році на зйомках сіткома «Живі ляльки» Беррі раптом стало зле. Дівчина знепритомніла, а прокинулась вже у лікарні. Лікарі повідомили, що вона тиждень лежала у комі. Згодом Холлі зізналася пресі, що причиною такого важкого стану є діабет 1-го типу. «Цей діагноз став для мене повною несподіванкою, – пояснила Беррі, – Ніхто з моєї родини не хворів на діабет, і хоча у мене було трохи зайвої ваги у школі, я думала, що достатньо здорова».

Треба сказати, Холлі часто помічала, що швидко втомлюється, а це є одним з симптомів діабету. До того ж, діабет – часте захворювання для афро-карибських та африканських спільнот та проявляється у їх представників у ранньому віці. Батько Беррі – афроамериканець, тож цілком вірогідно, що це одна з причин діабету зірки.

«Думала, що помру»

Про перші дні «знайомства» із діагнозом Холлі згадує зі жахом: «Мені сказали, я можу втратити зір або ноги … Я була налякана до смерті, думала, що помру». Холлі швидко зрозуміла, що панікою собі не допоможе та поставила мету: зробити міцне здоров’я та гарне самопочуття пріоритетами власного життя . «Я приїхала до лікарні на останньому подиху, а вийшла з неї почуваючись у тисячу разів краще. Я зрозуміла, що час добре подбати про себе, і зараз я здоровіша, ніж була перед хворобою», – зізналася Беррі.

Перший успіх

Проблеми зі здоров'ям не завадили Холлі стартувати яскраво. Поява у серіалі «Живі ляльки» (1989) допомогла вирішити матеріальні проблеми та відчути себе впевненіше. Потім була пропозиція знятися в «Лихоманці джунглів» (1991), а в картині «Останній бойскаут» (1991) вона грала разом із самим Брюсом Віллісом. Результат – дві номінації на премію MTV як «Прорив року» та «Найбажаніша жінка». Вона граючи збирала нагороди провідних премій: "Еммі", "Золотий глобус", а також статуетку від Гільдії акторів. А 2001 вона отримала омріяний “Оскар” за кращу жіночу роль - перша в історії темношкіра жінка. 

Та тут розгорівся справжній скандал на всю Америку, ба більше - чи не на весь світ.

Контролювати діабет жирами

Тоді Холлі сіла на популярну кето-дієту, яка допомагає не лише знизити вагу але й нібито «приборкати» діабет. Цей тип харчування вводить організм в стан кетозу, коли за підтримку енергій беруть відповідальність кетонові тіла, які синтезуються печінкою. А для цього основою раціону мають бути жири та мінімум вуглеводів. Ось тут і почалася плутанина…

«Великий діабетичний бардак»

Річ у тім, що зірка заявила, що «перейшла» від діабету 1-го типу на діабет 2-го типу завдяки кето-дієті та більше не потребує ін’єкцій інсуліну. Цим вона спровокувала цілий скандал, який увійшов в історію американського медіа як «Великий діабетичний бардак Холлі Беррі».

Чи можна «змінити» тип свого діабету? Дуже довго вважалося, що ні. Під час діабету першого типу організм не виробляє власний інсулін. Тому лікарі наполягали, що людині з таким діабетом потрібно регулярно його вводити, щоб вижити. Проте нещодавні дослідження говорять про те, що особлива дієта може допомогти людям із діабетом 1-го типу позбавитися від інсулінової залежності. Хоча варто пам’ятати, що остаточний «вирок» ще не винесено. Можливо, таке одужання Холлі – це лише виняток, що підтверджує правило.

Слово не горобець

Так чи інакше, американська діабетична спільнота дуже обурилася через заяву Холлі. Американці звинувачували актрису у дезінформації та питали – чи знає взагалі вона свій діагноз? Дехто припустив, що лікарі неправильно діагностували Беррі з діабетом першого типу замість другого. Як би там не було, з тих пір американці ставляться до неї з настороженістю. Вони вважають, що Беррі більше не може бути тією зіркою, що несе у маси інформацію про діабет, та називати себе інфлюенсером.

Адже якщо шанувальники зірки, які живуть із діабетом 1-го типу замінять інсулін на сир та м’ясо, то наслідки можуть бути жахливими. Також це може призвести до знецінення важливості ін’єкцій. Мовляв, Холлі Беррі живе без них, значить, і я зможу. Тому не поспішайте повторювати зіркові експерименти та завжди консультуйтеся з лікарем.

Дівчина Бонда

Та акторська кар'єра попри хворобу набирала обертів. Холі Беррі стала дівчиною Джеймса Бонда в легендарній франшизі. "Помри, але не зараз" (2002) - нова серія про Джеймса Бонда, якого тоді грав Пірс Броснан - одночасно цікавий і вигідний проект для Беррі: її гонорар як нової "дівчини Бонда" склав 4 мільйони доларів.

https://www.youtube.com/watch?v=pxKk-IF7Fw0

Мутант Холлі Беррі

Отримана невдовзі роль супергероїні Шторм, що панує погодою, у фільмі «Люди Ікс» (2000) відкривала великі перспективи, оскільки творці орієнтувалися на кілька фільмів. Вона, а також Х'ю Джекман, Патрік Стюарт та Фамке Янссен справді затрималися у всесвіті мутантів надовго.

https://www.youtube.com/watch?v=BS184LKv8as

Жінка-кішка

Здавалося, кар'єра йде за наростаючою, коли надійшла пропозиція зіграти ще одну героїню коміксів, лише вже в персональному проекті. Студія обіцяла гонорар у 14 мільйонів та можливе продовження. Проте «Жінка-кішка» (2004) Пітофа з Шерон Стоун та Бенджаміном Бреттом на другому плані провалилася за всіма статтями: завдала збитків творцям, викликала критику глядачів та потрапила до сітки номінацій «Золотої малини».

Утім більшості глядачів Холі Бері запам'яталась саме такою - лукавою жінкою-кішкою.

https://www.youtube.com/watch?v=d6pJbjbRnAA

Діабет дав силу та витримку

Незважаючи на неприязнь частини публіки, Холлі активно бере учать у проектах для людей із діагнозом діабет. Вона стала обличчям компанії-виробника ліків для людей з діабетом та волонтером для Juvenile Diabetes Association9.

За словами зірки, діагноз навчив її важливим речам: «Діабет дав мені силу та витримку. Я мусила прийняти реальність, незважаючи на те, якою незручною чи болючою вона би не була».

Сьогодні Холлі Беррі є однією з найоплачуваніших актрис у Голлівуді, отримуючи по 10 мільйонів доларів за фільм. 2007 року вона очолювала список "40-річних красунь" журналу "In Touch" та була удостоєна своєї зірки на Голлівудській Алеї слави. Беррі багато років є обличчям компаній Revlon та Versace. Вона випускає парфум Halle by Halle Berry та аромат Pure Orchid.

Історія Холлі Беррі може навчити нас боротися. Як би страшно не було, треба знаходити у собі сили і з холодною головою приборкувати свою хворобу.

Нагадаємо, у нас на сайті ви знайдете вичерпну інформацію про діабет та інвалідність, а в нашій спільноті ви завжди отримаєте підтримку та професійну консультацію. Чекаємо на вас!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті