Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Виїхати з України стало простіше - які потрібно документи?

Держава подбала про українців з інвалідністю, що намагаються емігрувати з країни, а також їхніх родичів. Відтепер перетин кордону відбуватиметься швидше завдяки новим правилам.

Виїзд за кордон на інвалідному візку | © Pixabay

(Pixabay)

Від березня і надалі на час надзвичайного або воєнного стану для людей з інвалідністю спрощено перетин кордону, - про це повідомляє речник Державної прикордонної служби України. Зміни до Правил перетинання державного кордону людьми з інвалідністю стосуються також осіб, що їх супроводжують. Про це йдеться у відповідній постанові від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399 від Кабінету Міністрів України. 

Що змінилось? Менше документів

Відтепер особи з інвалідністю І, ІІ та III груп, незалежно від віку, можуть  перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:

- довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією,

- посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”,

- довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Також в Україні зняли обмеження на кількість виїздів за кордон для людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, під час воєнного стану. Раніше люди з інвалідністю та їхні супровідники могли виїхати за кордон лише один раз із часу введення воєнного стану. Також уряд збільшив до 7 робочих днів термін, у який супровідники мають звернутися до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування, щоб людей з інвалідністю взяли на консульський облік. Зміни до законодавства ухвалив Кабінет Міністрів, повідомляє Міністерство соціальної політики.

Що змінилось?

• Українцям, які супроводжують осіб з інвалідністю відтепер дозволено самостійно та неодноразово виїжджати за межі країни. Відповідне правило також стосується і батьків дітей з інвалідністю. Зробити це можна на підставі довідки про перебування осіб з інвалідністю на консульському обліку, або в разі проведення ротації супроводжувальних з-поміж працівників закладу догляду – на основі наказу директора закладу догляду.

• Термін, у який супроводжувальна особа має звернутись за кордоном до відповідної установи для взяття на консульський облік людей з інвалідністю збільшено до 7 днів.

Якщо у вас виникають питання – ви можете звернутися за допомогою в ком'юніті EnableMe Ukraine

Тут з вами на цілодобовому зв'язку експерти та волонтери, які допоможуть вирішити різноманітні питання.

Відвідати спільноту

Дозволено виїзд опікунам або родичам

Також відтепер разом із кожною людиною з інвалідністю І та ІІ групи, котра потребує постійного догляду, дозволено перетинати кордон одному із членів сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, або іншій особі, яка досягла 18-річного віку та здійснює догляд відповідно до законодавства. 

Документом, який підтверджує здійснення догляду в цьому випадку може бути посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Якщо людину з інвалідністю визнано недієздатною або обмеженою у дієздатності, її може супроводжувати один опікун, піклувальник чи член сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку.

Окремо варто зазначити, що таку спрощену процедуру перетину кордону було ухвалено заради безпеки для українців з інвалідністю спеціально, щоби не наражати їх на небезпеку та допомогти якнайшвидше перетинати кордон.

Просимо вас завчасно підготувати всі необхідні документи у разі необхідності перетнути кордон!

Джерело: Державна прикордонна служба України

Основна інформація про країни для біженців з України 

https://www.enableme.com.ua/ua/topics/osnovna-informacia-pro-kraini-dla-bizenciv-z-ukraini-7354


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті