Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Курс “Вебдоступність”. Дизайн для людей з інвалідністю

На порталі Дія.Цифрова Освіта з'явився освітній серіал «Вебдоступність».

Безбар'єрність | © https://osvita.diia.gov.ua/

Безбар'єрність (https://osvita.diia.gov.ua/)

Проєкт розміщено у вільному доступі. Серіал створено в рамках проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні», що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки Швеції.
Освітній серіал поширює інформацію про доступність для людей з інвалідністю, а саме про дизайн сайтів для людей з інвалідністю: основні інструменти, принципи WCAG, тестування та оцінки помилок.

Про що можна дізнатися на курсі?

Як зробити дизайн для незрячих та людей з порушенням моторики? В освітньому курсі ви знайдете детальну інструкцію, як зробити інклюзивну вебсторінку, електронний документ чи мобільний застосунок.
Основний фокус освітнього серіалу — на дизайні вебсторінки за стандартами WCAG для аудиторії, яка має слабкий зір, порушення зору чи моторики. Прослухайте огляд про 
принципи роботи скрінрідерів та перейдіть до створення дизайну.
Експерти в серіалі покроково розглянуть, як адаптувати нетекстовий контент і мультимедіа, управляти кольором, контрастом, спрощувати навігацію для користувачів клавіатури. Навчіться правильно організовувати матеріали, називати документи й елементи структури сайту або застосунку, писати читабельні тексти для користувачів із когнітивними порушеннями.
З цими рекомендаціями, зробити сайти безбар’єрними для маломобільних користувачів — легко.

Програма курсу

Програма курсу складається з 10 серій і закінчується фінальним тестуванням:
Серія 1. Цифрова доступність і допоміжні технології
Серія 2. Альтернативні версії нетекстового вмісту та мультимедіа
Серія 3. Колір, контраст, адаптивність
Серія 4. Способи керування інтерфейсом
Серія 5. Структура і семантика
Серія 6. Форми
Серія 7. Зрозумілість тексту
Серія 8. Шкідливі та складні елементи дизайну
Серія 9. Тестування доступності
Серія 10. Типові бар’єри
Фінальний тест.

Посібник для курсу

Також було розроблено посібник, з якого ви дізнаєтеся, що таке цифрова доступність та як зробити вміст доступним. Адже згідно з українським законодавством, всі сайти державних органів влади повинні забезпечити доступність своїх вебсайтів і мобільних застосунків для осіб з інвалідністю.
Завдяки цьому посібнику ви дізнаєтеся, як люди з інвалідністю використовують комп'ютер і смартфон та що таке допоміжні технології; як зробити зображення та відео доступними для незрячих людей, а аудіовміст – для людей з порушенням слуху; чому не всі можуть використовувати мишку та як мишку може замінити клавіатура; чим відрізняється заповнення форм для зрячих і незрячих людей; які елементи дизайну шкідливі та які інші проблеми доступності найчастіше виникають при відвідуванні українських вебсайтів.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті