Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

ТОП-8 міфів про ПТСР

Незважаючи на безліч досліджень стосовно ПТСР, існує багато популярних міфів про посттравматичний стрес, що в свою чергу деколи призводить до жорстокого поводження та упередженого ставлення. Отже, сьогодні ми на EnableMe UA розвінчуємо найпоширеніші міфи та упередження щодо ПТСР.

Фото автора RODNAE Productions з Pexels | © Pexels

(Pexels)

Найперше, що воно таке - ПТСР? Це посттравматичний стресовий розлад -  дуже важкий стан психічного здоров'я, який може виникнути у людей внаслідок війни в Україні. Разом з експертами EnableMe ми вже розглядали, як зберегти психічне здоров'я під час війни та уникнути ПТСР. Сьогодні розповімо вам основні міфи щодо цього захворювання.

Оскільки багато людей неправильно розуміють складність ПТСР, ті, хто зіткнулись з ним, часто відчувають себе незрозумілими, можуть не розповідати про те, що вони відчувають, навіть своїм близьким або друзям. Такі люди бояться, що їх можуть вважати небезпечними, «ненормальними». Вони можуть уникати лікування і вважати, що найкращий спосіб боротьби з ПТСР – це «бути сильними».

Міфи, пов’язані із ПТСР, є небезпечними, адже заважають людям отримувати допомогу: будь то профілактичні міри, щоби уберегти себе, чи повноцінне лікування у спеціаліста, щоби мати змогу вести активне щасливе життя та підтримувати стосунки з близькими людьми.

МІФ 1. ПТСР виникає тільки у військових, які були на війні

Насправді: симптоми посттравматичного стресового розладу завжди існували у людей, які переживали травмуючі події. Військові ветерани були першими (1980 рік), кому поставили діагноз ПТСР. Але ПТСР може розвиватися у будь-кого, включаючи дітей, якщо вони переживали серйозну загрозу для життя або здоров’я.

МІФ 2. Усі відчувають ПТСР однаково

Насправді: якщо двоє людей пережили одну і ту же травмуючу подію або аналогічну, це не означає, що у них посттравматичний стресовий розлад буде проходити однаково. Більше того, один може отримати ПТСР, а інший - ні. Отже, лікування людей з такою проблемою дуже індивідуальне. 

МІФ 3. У кожного є якийсь ПТСР

Насправді: ні. На жаль, люди дуже часто зустрічаються з травматичними переживаннями. Утім, у більшості людей, які зазнають травми, ПТСР не розвивається. Після інциденту вони можуть відчувати ознаки гострого стресу, включаючи безсоння, тривогу та депресію, але з часом ці симптоми зникають. Як свідчать психологи, до ПТСР схильно 10-15% населення.

МІФ 4. ПТСР проявляється одразу після травматичної події

Насправді: це все індивідуально. Хоча симптоми ПТСР часто виникають протягом перших 3 місяців після травмуючої події, у багатьох випадках проходять місяці або навіть роки, перш ніж починають з’являтися симптоми, тобто стан погіршується з часом. Друзі та рідні можуть не знати, що у людини розвивається такий синдром. Існують приклади людей, які зазнали своєї травми близько 50 років тому, але переживають симптоми ПТСР тільки тепер. 

МІФ 5. Люди з ПТСР мають слабку психіку

Насправді: попри те, що деякі люди мають схильність до ПТСР,  він може розвинутися у будь-кого, незалежно від рис характеру та інших особистісних характеристик. Посттравматичний стресовий розлад не є ознакою емоційної слабкості, сили чи емоційної витривалості. ПТСР може також виникнути у людини через те, що травма, яку вона пережила, була особливо жахливою, або тому, що травматичний досвід тривав занадто довго. 

МІФ 6. Люди з ПТСР небезпечні

Насправді: ні психоз, ні агресія не є характерними симптомами ПТСР. До основних симптомів, пов’язаних з ПТСР, належать: нав’язливі думки, кошмари, безсоння, відчуття провини, ізоляція, розчарування та ін. Насильство при ПТСР може виникати при інших факторах ризику, таких як зловживання алкоголем, наркотиками та інших психіатричних розладах.

МІФ 7. ПТСР – це хронічний стан, який неможливо ефективно лікувати

Насправді: ефективні засоби існують. Дослідники виявили численні способи лікування, які зменшують симптоми, пов’язані з ПТСР. Це можуть бути поведінкова, розмовна психотерапія й інші підходи, а також медикаментозне лікування. Кожній людині потрібно знайти те, що спрацює саме для неї.

МІФ 8. Людина з ПТСР ніколи не одужає


Насправді: ПТСР – це природна реакція на стрес так само, як кровотеча – це природна реакція на рану на тілі. Наш розум і психіка можуть зцілюватися, як і наше тіло. Звичайно, зцілення потребує часу, разом із поглибленою особистою роботою і дотриманням лікування. Зцілення не означає, що минуле зникає, а швидше, що минуле більше не має сили домінувати над сьогоденням. 

Ми впевнені, що спільними зусиллями ми зможемо виправити розуміння і ставлення до цієї теми, що в свою чергу допоможе більшій кількості людей звертатися за допомогою. Поставте питання нашим експертам, і вони з радістю допоможуть вам. Уся допомога безкоштовна.

Також запрошуємо вас до нашої спільноти, де ви можете отримати розуміння і турботу. 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті