Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як пережити втрату близької людини? Поради психолога Тетяни Єрмолаєвої.

Через війну багато українських родин зіштовхнулися з втратою рідних. Втрата близької людини – те, з чим змиритися важко та нестерпно боляче.

Поради щодо відновлення після втрати  | © Pexels

Як жити після втрати близької людини (Pexels)

Разом із горем ми відчуваємо безнадію та відчай. Безпорадність і неможливість щось змінити, щоб повернути близьку людину, – те, що мучить і не дає спокою. Це робить горювання ще тяжчим. Але мусимо жити далі – заради себе, заради тих, хто живий, заради тих, хто пішов. 

МОЗ опублікував поради від психологині Тетяни Єрмолаєвої, учасниці проєкту «Психосоціальна підтримка під час війни» та однієї з тих, хто надавав підтримку потерпілим та свідкам трагедії у Дніпрі 14 січня 2023 року, коли внаслідок влучання російської ракети у багатоповерхівку загинуло 46 людей.

  • 1

    Дотримуватися режиму дня

    Навіть коли відчуваєте горе, розпач, апатію, необхідно робити щоденні справи - снідати, приймати душ, достатньо спати, виходити на вулицю, хоча б для того, щоб купити продукти. Часом це буває дуже складно, але потрібно підтримувати фізичні сили, щоб мати змогу відновитися психічно.

  • 2

    Попрощатися та відпустити

    Коли ми втрачаємо близьких, то повинні бути вдячні цій людині, бо вона щось залишила для нас, чомусь нас навчила і чимось поділилася.

  • 3

    Піклуватися про себе

    Ми не можемо відмовитися від горювання. Нам потрібно виділити собі час, присвячений людині, яку ми втратили.Це час на ритуали, які відпрацьовані роками: поминальні дні, відвідування кладовища тощо. Але це повинно бути дозованим, це не повинно бути повсякчас.

    Як розмовляти з дитиною про війну, дізнайтеся у нашій статті.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті