Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Топ-10 кращих фільмів та книг про Україну

Волонтери EnableMe Ukraine зібрали добірку цікавих кінокартин та сюжетів, які занурять вас у часи перемог і битв, дозволять ще краще дізнатися про незламність українського духу.

Родина дивиться фільм | © Pexels

Перегляд фільмів родиною (Pexels)

Україна – країна з багатою історією та культурою, яка привертає увагу світу своєю унікальністю. Якщо ви цікавитесь цією країною та бажаєте краще зрозуміти її, ми підготували для вас підбір фільмів і книг, які допоможуть вам поглибити своє знання про Україну.

Топ-10 фільмів, які розповідають про Україну

Кінострічки розповідають про всі війни, революції та випробування нашої держави.

  1. "Довбуш" (2023) - це український художній історичний фільм від режисера Олеся Санина, що розповідає про повстанський рух карпатських опришків під командуванням Олекси Довбуша в XVIII столітті. Дія фільму відбувається в Карпатах на початку XVIII століття. Жорстоке владнання польської шляхти змушує гуцулів почати повстання, яке очолює Олекса Довбуш. 

2. "Поводир" (2013) - це український історичний драматичний художній фільм від режисера і сценариста Олеся Санина. Основою сюжету є подорож американського хлопчика і українського сліпого музиканта по Радянській Україні. Сюжет фільму базується на припущенні про жорстоке розправи влади над сліпими кобзарями і лирниками, яке, ймовірно, мало місце в 1930-х роках в Харкові (тодішній столиці УРСР). Документів, що підтверджують таку розправу, не існує (ймовірно, вони були знищені або не були розсекречені).

3. "Гарет Джонс" (польськ. Obywatel Jones) - історична драма від Агнешки Холланд. Фільм був номінований на премію "Золотий ведмідь" на 69-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Фільм розповідає історію Гарета Джонса, журналіста із Уельсу, який у 1933 році подорожував по Радянському Союзу та розповів Заходу про Голодомор на Україні.

4. “Кисневий голод” (1992)  — один з перших українських фільмів часів незалежності від режисера Андрія Дончика. Сценарій написав Юрій Андрухович. За основу історії було взято особисті спогади сценариста й режисера з досвіду служби в армії. Щоб зняти фільм, знадобилося три роки — спочатку заважала цензура, а потім фінансові проблеми.

5. “Чорнобиль. Хроніка важких тижнів” (1987) — один з перших фільмів, знятих після аварії на ЧАЕС. У кінокартині показано, як приймалися ключові рішення для ліквідації аварії. Після завершення знімання в усіх учасників знімального процесу діагностували значне перевищення дози опромінення, а режисер згодом помер.

6. "Мотильки" (2013) - це чотирисерійний міні-серіал від режисера Віталія Воробйова, який вийшов до 27-ї річниці Чорнобильської аварії, що сталася в 1986 році. Сюжет фільму розгортається на тлі аварії на Чорнобильській АЕС та включає у себе неймовірну романтичну історію.

7. “Майдан” (2014) — документальна хроніка Євромайдану, яка охоплює події кінця 2013 року і до найкривавішого протистояння. Свою стрічку Сергій Лозниця розділив на чотири частини: «Пролог», «Урочистість», «Бойові дії» та «Постскриптум».

8. “Зима у вогні: Боротьба України за свободу” (2015) — документальний фільм про події Майдану спільного виробництва США, Великої Британії та України. Кінокартина стала номінантом на премію «Оскар» 2016 року в категорії «Найкращий документальний фільм».

9. “Земля блакитна, ніби апельсин” (2020) — у центрі сюжету сім'я, яка живе у «червоній зоні» на Донбасі. Ганна сама виховує 4 дітей. Йде 6 рік війни. Обстріли не припиняються. Проте незважаючи ні на що сім'я залишається дружною, кожен має свої захоплення і кожен знімає фільм про своє життя під час війни.

10. “Кіборги. Герої не вмирають” (2017) — художній фільм про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі. Події розгортаються у вересні 2014 року в Донецькому аеропорту. Українські військові вже чотири місяці відбивають атаки противника. На двотижневе чергування сюди надходить група молодих добровольців, які навчаються, беруть участь у бойових діях та продовжують жити.

Топ-10 книжок про Україну

  1. “Ukraїner. Країна зсередини” - книга Богдана Логвиненка ще раз доводить, що Україна безмежно велика країна, яка вражає різномаїттям природи. Вона створена після масштабної експедиції Україною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони — від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. Книга містить найяскравіші фото з мандрівок унікальними куточками країни. Ілюстрації доповнені історіями людей та місць.

  2. “Короткий курс історії України” Олександра Палія — у книзі розказано шлях України від прадавніх часів до незалежності. Класична література для тих, хто бажає отримати базову інформацію про становлення нашої країни.

  3. “#НАШІ на карті світу” Уляни Скицької - під однією обкладинкою зібрано 80 історій про НАШИХ людей, які зробили чималий внесок у людську історію. Тут ви натрапите на всесвітньо відомих особистостей (від фізика-першовідкривача Івана Пулюя та легенди оперної сцени Соломії Крушельницької до митця-супрематиста Казимира Малевича та короля поп-арту Енді Воргола), а також тих, чиї імена не такі відомі, як їхня праця (Володимир Хавкін – імунолог, який своїми вакцинами врятував життя мільйонам; підкорювач Антарктиди Антон Омельченко; автор найвідомішої різдвяної мелодії у світі Микола Леонтович та інші). Ця книга доводить, що перелік видатних українців не обмежується іменами Шевченка, Лесі Українки та Грушевського. 

  4. “Війна і міф. Невідома Друга світова” — співробітники Українського інституту національної пам'яті О. Зінченко, В. В’ятрович та М. Майоров розвінчують міфи Другої світової війни. 

  5. “Як я руйнувала імперію” від Зірки Мензатюк  — одна з перших спроб українських письменників поговорити про тоталітаризм з дітьми. У центрі сюжету опиняється 13-літня школярка Яринка, яка гостить у бабусі в селі під Чернівцями. Там вона знайомиться з однолітками та разом вони стають свідками, а деколи й учасниками важливих змін у державі. 

  6. “Українські жінки у горнилі модернізації” від Оксани Кісь — 9 дослідниць розповідають нам про те, як соціальне становище жіноцтва змінювалося під час історичних зрушень. Також читач дізнається про роль жінки в українській родині, її буття, цінності, світогляд.  

  7. “Україна. Історія з грифом секретно” Володимира В`ятровича — книга розповідає про розсекречені архівні матеріали Комітету державної безпеки СРСР з 1918 року. Дослідження та аналіз джерел показує, де правда, а де — чергова маніпуляція.   

  8. “Загублений острів” Наталі Гуменюк — збірка репортажів з окупованого Криму. Авторка ділиться розповідями про життя півострова, куди їздила упродовж 2014–2019 років.

  9. “Кримський інжир”  – інтелектуальний діалог між кримськими татарами і українцями, який допоможе нам пізнати одне одного через літературу.  Три антології «Кримський інжир» зібрали сучасні твори кримськотатарською та українською мовами. На сторінках книг ви знайдете історії про Крим та народ, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, світогляди, творити свою літературу. 

  10. “Митрополит Андрей Шептицький і принцип "позитивної суми" Мирослава Мариновича -  ґрунтовний аналіз спадщини Митрополита з точки зору її відповідності та/або невідповідності принципу «win-win». Автор розповідає, як принципи, якими керувався Андрей Шептицький у своїй діяльності загалом, можна застосувати в економічних, національних відносинах сучасної України й міжособистісних стосунках, культурному і релігійному житті, та яку роль це може відіграти в найближчому майбутньому нашої держави та світу.

Це лише кілька прикладів фільмів та книг, які допоможуть вам краще розуміти і відкривати для себе Україну. Країна має багатий культурний спадок та історію, яку варто вивчати та відкривати.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті