Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Чи можливо зберегти родину, якщо чоловік на відстані?

Переживати любов на відстані не просто, а зберегти родину - ще важче. Сімейні стосунки дуже нелегко підтримувати через відсутність одного з партнерів, зокрема чоловіка, який знаходиться на відстані через роботу, навчання або інші причини.

Як зберегти стосунки на відстані | © Pexels

Стосунки в розлуці (Pexels)

Під час війни, якщо чоловік на фронті, ситуація ще більше ускладнюється і кожна сім'я проходить дуже великі випробування на міцність. Однак існує кілька способів, які допоможуть родині подолати віддаленість і зберегти взаєморозуміння.

Сімейні стосунки завжди вимагають зусиль і роботи над ними, але ситуація, коли один з партнерів перебуває на відстані, може стати великим випробуванням для сімейного життя. Війна, яка так несподівано постукала у двері, залишила мільйони сердець на відстані одна від одної. Хтось був змушений вивезти сім'ю у безпечне місце та повернутися до місця активних дій на оборону. Хтось не зміг повернутися в Україну з-за кордону. 

Варто розуміти, що війна завжди є випробуванням для сімей, особливо тих, де один з партнерів служить на передовій. Віддаленість, тривожність та підвищений ризик для життя можуть стати основними викликами для сімей, які переживають війну. Найчастіше під час війни партнери зустрічаються з такими почуттями:

  • Злість один на одного. Під час війни є негативні емоції і весь негатив пари скидають не на ворога, а один на одного. Скандали стають нормою, як і погані новини чи звуки сирен.
  • Жінка боїться. Боятися - це нормально, але постійні фрази: "Мені страшно", "боюся залишатися одна", "не залишай мене" передається чоловікові. Простими словами – якщо тривожиться тил, то й на фронті неспокійно. Тому жінки мають упоратися зі своїми емоціями.
  • Жаль. Взагалі, жаль принижує людину, тому намагайтеся не жаліти свого чоловіка. Чоловіка на фронті чи теробороні треба розуміти та підтримувати.

Проте, існують способи, які допоможуть зберегти сімейні відносини, навіть у цих умовах.

Як зберегти стосунки на відстані?

Збереження сімейних відносин, коли чоловік на війні, можливо, але це вимагає роботи та підтримки з обох боків. Важливо пам'ятати про свої почуття та потреби партнера, бути відкритими для спілкування та спільних планів, і вірити в те, що ваші стосунки можуть залишатися міцними, навіть у цих важких умовах.

  • Контролюйте себе та приймайте його/її “нову” або “нову”

Людина, яка бачила війну зсередини, дивиться світ зовсім інакше. Ваша кохана людина може реагувати по-іншому на побутові речі: гучні звуки, різкі рухи тощо. Тому намагайтеся ставитися до цього з розумінням та дати коханій людині почуття безпеки.

  • Оточіть свого партнера любов'ю та прийняттям 

Покажіть не на словах, а на ділі, що ви поділяєте його переживання і готові вислухати, підтримати і допомогти хоча б теплими словами.

  • Майте терпіння

Намагайтеся не агресувати, якщо ваш партнер довго не виходить на зв'язок або відповідає на запитання не так, як вам цього хотілося б. На даному етапі стосунків саме ви - та людина, яка знаходиться не на фронті. І саме ви повинні надавати партнеру підтримку та розуміння.

  • Відкрита комунікація

Комунікація є ключем до збереження сімейних відносин. Спільні розмови про почуття, очікування та плани важливі для підтримки зв'язку.

  • Віра та довіра

Довіра є основою будь-яких відносин. Важливо вірити в свого чоловіка та підтримувати його на передовій.

  • Психологічна підтримка

Обидва партнери можуть потребувати психологічної підтримки. Пошук професійної допомоги може бути корисним для подолання стресу та тривожності. Не соромтесь звертатись до психолога чи психіатра - без своєчасної допомоги може бути заподіяна незворотня шкода для вашого здоровʼя.

  • Забезпечення тилу

Якщо ви залишаєтеся вдома з дітьми, важливо поділити обов'язки та встановити чіткі ролі для кожного з партнерів. Дбайте ваших дітей, доглядайте за його батьками, займайтесь хатніми справами, працюйте. Не думайте, що ви надто мало робите для своєї другої половинки. Якщо чоловік знає, що вдома все стабільно, дружина та діти у безпеці, йому набагато легше захищати Батьківщину.

  • Збереження ритму сімейного життя

Спробуйте зберегти ритм сімейного життя, який був до від'їзду на війну. Збереження сімейних традицій та спільне проведення свят, нехай навіть і онлайн, важливе для вашої родини та підтримання сімейного духу.

  • Відвідування чоловіка

Якщо це можливо, відвідуйте свого чоловіка. Якщо ви за кордоном, намагайтесь влаштувати зустрічі вдома або в прикордонних зонах. Це допоможе зберегти особистий зв'язок і підтримати його дух.

  • Підтримка від родини та друзів

Не соромтеся звертатися за підтримкою до близьких та друзів. Вони можуть допомогти вам впоратися з віддаленістю та стресом.

  • Спогади та планування майбутнього

Для покращення стосунків ми можемо звернутися до двох речей – згадувати те, що вже було й будувати спільні плани. Для партнера, що воює, саме спогади можуть стати додатковим стимулом, щоб бути в моральному балансі і прагнути повернутися додому. А загальні плани – це той фундамент майбутнього сімейного життя, який даватиме натхнення та буде поєднувати вашу пару.

  • Говоріть про свої потреби прямо та чітко

Військові звикли до життя, де немає напівзаходів. Вони отримують чіткі завдання та виконують їх, адже у здобутті перемоги немає місця невпевненості та натякам. І саме така стратегія працює відтепер при спілкуванні і для вас, в тому числі і на відстані. Якщо вас щось турбує – спитайте прямо. Якщо вам чогось хочеться – скажіть про це. Не змушуйте партнера розгадувати ребуси - йому зараз і так важко.

Як будувати стосунки після повернення з фронту?

  • Зрозумійте, що все буде інакше

Життя після повернення з фронту ніколи не буде таким, як раніше. І це не залежить від обставин, за яких ваш партнер повернеться. Чи це буде після перемоги чи внаслідок травми чи комісування – ваш партнер остаточно змінився.

У нього будуть інші реакції на побутові речі, він або вона можуть реагувати не так, як це було раніше. І ваше завдання – це прийняти.

Певний період після повернення додому ваш партнер буде період адаптації – краще, щоб він пройшов під наглядом психолога. Але якщо немає такої можливості чи бажання, ви зі свого боку маєте підтримати партнера і дати йому розуміння, що життя продовжується і після фронту.

  • Не знецінюйте його досвід

Ніколи не кажіть фрази типу "ой, он у сусідки чоловік теж служив, але він не такий нервовий, як ти", "це що, у тебе такі слабкі нерви?" і “боже, як ти воював із твоїм характером?”. Всі ці фрази знецінюватимуть досвід партнера і посилюватимуть відчуття, що життя не на фронті – марне.

Просіть про допомогу у найпростіших життєвих ситуаціях і залучайте партнера до побутового життя – нехай це буде просто викидання сміття, але саме так ваш партнер зможе відчути свою необхідність, яка різко падає після повернення з фронту.

  • Адаптація до нового життя

Люди, що повертаються з фронту, начебто починають нове життя. Для них може бути дивним пити каву в кафе, спокійно спати у власному ліжку і просто лежати на дивані без очікування чогось страшного.

На адаптацію до життя "після" потрібен час. Не поспішайте свого партнера – у кожного адаптація відбувається по-різному. Запрошуйте партнера в кіно, на прогулянки і не дивуйтеся, якщо він реагуватиме на все відсторонено – це нормально. Ваше завдання – дати якнайбільше розуміння, підтримки та відчуття того, що "я потрібен/на".

Збереження сімейних відносин, коли чоловік знаходиться на відстані, можливо, але це вимагає роботи, терпіння та віри в один одного. Із правильним підходом і підтримкою ви зможете подолати цю випробування і зберегти вашу родину щасливою і разом.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті