Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Що таке синдром біженця і як його побороти - поради психолога

Війна в Україні несе по собі не лише смерть та руйнування, але і нове життя - життя на новому місці або в новій країні. Рятуючи себе та близьких від війни, українці стикаються не лише з новими складнощами на чужині, а і з так званим синдромом біженця дедалі частіше. Адже за офіційними даними на 1 червня, з України від початку війни виїхало 6,983 млн громадян, а переїхали до інших регіонів країни понад 6,2 мільйона.

Засмучений хлопець на кордоні | © Pexels

Час від часу українці, які виїхали за кордон, відчувають провину (Pexels)

Як адаптуватись після того, як вам прийшлось покинути житло та місце проживання?

Відомий український психотерапевт та експерт EnableMe Ukraine Роман Мельниченко під час війни активно підтримує українців, які потребують зараз психологічну допомогу та підтримку. Спеціально для EnableMe Роман розповідає, що таке синдром біженця і як його побороти. 

Навіть якщо ви в безпеці і виїхали із зони бойових дій, війна іде всередині вас, щодня і щохвилини. Хтось відчуває сором за те, що не пішов на фронт чи до тероборони, хтось і взагалі побивається почуттям провини, що… вцілів і вижив. І все частіше в пресі говорять про вкрай неприємну і некорисну штуку - “синдром біженця”...

Отже, коли ви врятували своє життя та близьких і виїхали із зони небезпеки, найперше, на що треба обов'язково звернути увагу - це ваш психоемоційний стан. Якщо не піклуватись про свою психіку і не підтримувати самого себе, досить просто провалитись в депресивні стани або отримати розлади чи захворювання. А якщо спіймати синдром біженця, то про якісне щасливе життя можна забути надовго. 

Тож що воно таке, цей синдром біженця? Придивимось уважніше.

Симптоми «синдрому біженця»:

  • Відчуття безпорадності, вина, сором.

  • Підвищена агресивність та дратівливість, різка переміна емоцій, зависання в негативних переживаннях.

  • Ви не можете розслабитись або переживати радість та задоволення.

  • Різкі коливання почуттів до людей, які вас оточують і допомагають, та до тих, кого ви залишили.

  • Важко спілкуватись з людьми взагалі.

  • Весь жас живете в "Дні бабака", не можете спланувати день, повернутись до структури, не бачите майбутнього, заблоковані спогади минулого.

Отже, при таких ознаках не варто і говорити про якість життя - де би ви не були, до якої чудової країни вас не закинула би доля, які чуйні і добрі люди не були б з вами поряд, яка б цікава робота у вас не з'явилась, всередині вас щодня гризтиме червячок, який поступово руйнуватиме ваше життя, день за днем. Важкі емоції, відсутність радості спілкування, низький рівень адаптації до нового життя - усе це шлях до усамітнення та депресії.

Як вийти з “дня бабака” та почати нове життя на новому місці  - якісне, здорове і щасливе?

Як побороти синдром біженця?

Основні дії, які можна зробити, щоб побороти синдром біженця.

Відновлення

  • Відновлення фізичних сил та турбота про себе. Мова про забезпечення базових потреб людини: сон, тепло, їжа, безпека чи відносна безпека.

  • Відновлення більш менш стабільного емоційного стану та зміна плину думок. Зменшення споживання негативної інформації, наприклад, припинити постійно читати ті ж самі новини та пабліки.

Зона комфорту

Обов'язково важливо розширювати зону комфорту - вам потрібно оточити себе знайомими речами, якось облаштуватись в місці, де ви проживаєте, щоб все було по-вашому. Також проведіть адаптацію до місцевості: подивіться, як тут готувати їжу, вивчіть територію на потенційні небезпеки для дітей. Подивиться, де знаходяться магазини і що в них можна купити, що можна готувати приблизно, як вдома. Відновіть старі звички та хобі: наприклад, пити каву на природі, спорт, перегляд фільмів і тд.

Потім варто заглибитись в місцевий побут та культуру (навіть якщо ви перемістились з однієї частини країни в іншу), шукати роботу чи іншу корисну діяльність. Якщо ви за межами країни, то вчити мову. Це вже частково належить до третього пункту.

План дій

План дій потрібен щонайменше на кілька днів вперед, потім варто розширити зону відповідальності до кількох місяців. Для цього дайте відповіді для себе на наступні питання:

  • Чим корисним ви можете тут займатись?

  • З ким вам потрібно познайомитись чи подружитись?

  • Сплануйте як ви проводите дозвілля.

Робота з негативними емоціями та станами

Тут може знадобитись допомога психолога. Зверніть увагу чи ви “зависаєте” надовго в таких емоціях та станах, як вина, ненависть, сором, горе, відчуття апатії, пасивної агресії, страху, тривоги і тд. Всі ці емоції супроводжують нас під час війни, але до тривалого їх переживання має не доходити, інакше це стане паталогією і завдасть вашому здоров'ю значної шкоди. Як з ними впоратись, трохи детальніше розповідаю у відео. 

Пошук нових смислів

Саме важке - прийняти нові обставини і те, що не буде по старому, а ми тримаємось за старе життя. Повернення до старого неможливе, ріка життя тече тільки вперед. Тут можливо вам тоже може знадобитись допомога психолога.

  • Що можна робити? 

  • Прийняти нову картину світу.

  • Адаптуватись до війни наскільки це можливо.

  • Поставити собі запитання: "В чому смисл мого життя тепер"?

Якщо вам потрібна допомога чи психологічна підтримка, ви можете поставити запитання психотерапевту Роману Мельниченко в спільноті EnableMe Ukraine


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті