Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Психологічна допомога потерпілому внаслідок надзвичайної ситуації

Українці вже кілька місяців потерпають від війни. І кожен меншою або більшою мірою відчуває стрес і психологічну втому. Через втрату домівки, поранення, звуки снарядів, руйнування, смерть. Дізнаймося, як надати таким людям першу психологічну допомогу

Переляканий чоловік лежить на дивані | © Pexels

Підтримка людини у надзвичайній ситуації (Pexels)

Нервове напруження, в якому перебувають люди, які опинилися у війні, призводить до руйнування психічного здоров’я. У разі надзвичайних ситуацій до приїзду фахівців важливо вміти правильно надавати потерпілим не лише домедичну допомогу, а й психологічну.

Якою може бути реакція на надзвичайну ситуацію

Основні найбільш важкі для психіки реакції людей, які опинилися в тяжкій ситуації: 

  • страх; 

  • марення і галюцинації; 

  • апатія; 

  • ступор; 

  • рухове збудження; 

  • нервове тремтіння; 

  • агресія; 

  • істерика; 

  • плач; 

  • паніка. 

Як надати психологічну допомогу

Як надавати психологічну допомогу потерпілим внаслідок надзвичайної ситуації, визначає Порядок надання психологічної підтримки постраждалим при надзвичайній ситуації, затверджений наказом МОЗ від 16.06.2014 № 398

Згідно наказу, діяти потрібно, спираючись на такі факти:

  • надавати психологічну підтримку в безпечному місці;

  • вивести постраждалого за межі місця пригоди та ізолювати його від надлишкової уваги оточуючих;

  • заспокоїти постраждалого, сказати, що Ви прийшли, щоб надати допомогу, що будете поруч та не залишите його до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

  • постійно підтримувати візуальний контакт з постраждалим;

  • спілкуватись з постраждалим спокійно, адекватно оцінюючи його побажання та дії;

  • при розмові уникати слів, які можуть викликати відчуття провини у постраждалого;

  • відволікати його від негативних думок та намірів;

  • переконати постраждалого, що необхідна допомога буде надана вчасно та професійно;

  • при можливості накрити постраждалого ковдрою;

  • забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

  •  при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Перед тим, як надати психологічну допомогу: 

  • переконайтеся у відсутності небезпеки на місці події для себе і потерпілого. Перенесіть чи переведіть потерпілого в безпечне місце. Якщо це зробити неможливо, викличте рятувальників; 

  • огляньте потерпілого та за потреби надайте йому домедичну допомогу. 

Увага! Викличте на місце події бригаду екстреної медичної допомоги, поліцію, аварійно-рятувальну службу. Зателефонуйте хоча б до однієї зі служб. Іншим службам повідомляють про надзвичайну ситуацію автоматично. 

Зконцентруйтеся та не втрачайте самовладання! Якщо ви не впевнені у власних силах, покличте тих, хто зможе допомогти, а самі підтримайте потерпілого морально. Не виконуйте дій, які можуть призвести до протилежного ефекту.

Як надати психологічну допомогу ізольованому потерпілому

Психологічна підтримка особливо необхідна у ситуації, коли людина внаслідок обстрілів і руйнування будівлі чи автомобіля опинилася ізольованою. У такій ситуації дуже важливо розмовляти з потерпілим, щоб він відчував зв’язок із зовнішнім світом. Говоріть із ним голосно, повільно й чітко. Дайте рекомендації, як йому поводитися. Не дозволяйте потерпілому виконувати дії із самозвільнення, порадьте максимально зекономити сили — дихати через ніс повільно й неглибоко і чекати на допомогу.  Заспокойте потерпілого тим, що професійна допомога вже їде. 

Як коригувати рівень стресу в організмі за допомогою вправ

Таємний таппінг

Коли ми відчуваємо виклик і загрозу, нервова система реагує викидом гормонів, які готують тіло до прийняття надзвичайних заходів. Організм людини переживає стрес. Можна скористатится вправами, які допоможуть контролювати рівень стресу, коли ви відчуваєте, що більше не можете впоратися з ним.

Метелик

Це вправи, де задіяні останні фаланги пальців на правій і лівій руках. Натискаючи великим пальцем на фаланги, ми стимулюємо нервові закінчення. Ці імпульси пригнічують активність амигдали (мигдалеподібного тіла) — мозкового центру, який відповідає за тривожність. Натискайте на подушечки кожного пальця, поки не відчуєте, що заспокоїлися. 

Протитривожне дихання 

Ця техніка — з групи дихальних вправ. Щоб її виконати, вам знадобиться будь-який квадратний чи прямокутний предмет, який ви бачите перед собою: двері, стіна, будинок тощо. Повторюйте по колу, супроводжуючи поглядом: з першого кута до другого — на рахунок «один»; з другого до третього — на рахунок «два»; з третього до четвертого — на рахунок «три»; із четвертого до першого — на рахунок «чотири». На рахунок «один» почніть вдих через ніс. Продовжуйте вдихати повітря до рахунку «чотири». Після того знову на рахунок «один» почніть видихати до рахунку «чотири». Завдяки штучному вповільненню дихання мозок розуміє, що ви в безпеці й зараз можна розслабитися. Робіть цю вправу під час сильної тривоги. При помірній тривозі робіть її двічі-тричі на день — протитривожний захист виникає завдяки накопичувальному ефекту.

Безпечне місце 

Це вправа на уяву, яка дозволяє вам відволіктися від того, що відбувається зараз, і уявити себе у безпечному місці, де ви почуваєтеся комфортно та затишно. Заплющіть очі та уявіть собі це місце у всіх деталях, спробуйте почути звуки, які лунають звідти, запахи тощо. Вам необхідно буде заплющити очі та максимально відволіктися від усього, що відбувається навколо вас. Переконайтеся, що поруч є людина, якій ви можете довіряти.   

Виконуйте цю вправу, коли перебуваєте у відносній безпеці.

Сканування тіла 

Техніка, спрямована на розвиток стійкої і гнучкої уваги. Освоєння усвідомленості має на мету, що ви навчитеся спрямовувати увагу на те, що відбувається у цей момент в тілі, органах чуттів і думках. Зосередьтеся на кожній клітинці свого тіла, починаючи від маківки і закінчуючи п’ятами. Заплющіть очі, перед цим переконавшись у власній безпеці. Спробуйте відчути своє чоло, очі, ніс, губи, підборіддя, шию. Відчуйте свої плечі та сильні руки, спостерігайте за тим, як ваші легені самостійно дихають і ваша грудна клітина підіймається та опускається. Продовжуйте так до самого низу.

Прогресивна м’язова релаксація 

Важко розслабитися, коли м’язи буквально напружені. Це заважає і дихати вільно, і мати свіжу голову. Техніку краще виконувати наодинці у спокійному місці, або перед сном. Напружте усі м’язи та протримайте цей стан якомога довше, а потім різко розслабте усе тіло. За інерцією м’язи розслабляються ще більше. Ці вправи допомагають впоратися зі стресом тут і зараз.


Як зберегти психічне здоров'я під час війни читайте тут


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті