Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інвалідність при ВІЛ інфекції: чи дають, як отримати, пенсія

Розуміння чи дається ВІЛ інфікованим людям інвалідність, дозволить пацієнтові своєчасно оформити її. Адже наявність інфекції сприяє ослабленню організму, розвитку інших тяжких недуг. Ті пільги, послаблення, що надає статус інвалідності, дещо полегшують життя непрацездатної людини.

Інвалідність при ВІЛ | © Pexels

(Pexels)

СНІД не робить вибору між соціальними категоріями, професіями, віком, статтю. Тому кожна людина сама повинна усвідомити, що лише від неї залежить її власне життя. ВІЛ -– це серйозне захворювання, повного одужання від якого досягти поки що не вдалося. Людина, яка отримала цей діагноз повинна протягом усього життя приймати певні ліки, щоб гальмувати розвиток захворювання. Це дозволяє припускати, що людина має право на інвалідність за ВІЛ. Сьогодні ми розповімо, чи дають інвалідність за наявності ВІЛ-інфекції, за яких умов можна оформити групу, які подати документи. 

Що таке ВІЛ та як він впливає на працездатність

ВІЛ, як і раніше, вважається невиліковною хворобою. Розробкою ліків, що повністю позбавляють людину від ретровірусу займаються вчені з усього світу (Україна, США, Великобританія, Китай). 

На даному етапі хворобу стримують антивірусні препарати (АРТ), підтримання імунітету та постійні обстеження. Здатність вірусу до швидкого розмноження створює необхідність невідкладного лікування, незважаючи на відсутність симптомів. 

Вірус передається не лише статевим шляхом. Зараження здійснюється через кров, похідні, грудне молоко. Сеча, слина та інші рідини організму також заражені. 

Симптоми в період інкубації (2-6 місяців після контакту) приймаються за звичайну застуду: біль у горлі, запалені лімфовузли, лихоманка, озноб, ломота у м’язах, пронос. Вони тривають 1-2 тижні та пропадають. 

На початковій стадії організм не втрачає працездатність, але стає більш сприйнятливим до мікробів та зовнішніх факторів-причин захворювання. Вірус діє приховано, вбиваючи Т-клітини, що відповідають за силу імунітету. Таким чином організм стає більш уразливим до інших вірусів та захворювань. Насамперед руйнуються тканини дихальних шляхів, шлунка та кишечника, печінки, шкіри, слизових оболонок та кісток.Також хвороба часто ускладнюється розвитком туберкульозу, гепатиту C, пневмонії, саркоми Капоші, токсоплазмозу, молочниці, цитомегаловірусу та ін. Вплив вірусу на клітини головного мозку починається на останній стадії. 

Чи дають хворим на ВІЛ інвалідність

Інвалідність особам з ВІЛ присвоюється не завжди. Інфікованим пацієнтам її дають у випадках, коли настають негативні зміни у організмі. Сам СНІД не стимулює їх. Він послаблює організм, робить його сприйнятливим у розвиток супутніх інфекцій, захворювань. 

Як правило, інвалідність при ВІЛ – наслідок ослаблення організму хронічними захворюваннями, серед яких і цироз, астма. На тлі ВІЛ розвиваються такі захворювання: 

  • печінковий цироз; 
  • астма бронхіальна; 
  • гепатит; 
  • менінгіт; 
  • кандидоз; 
  • гангрена. 
     

Умови отримання інвалідності


Як основну умову хворий повинен надати амбулаторну карту, в якій вказано динаміку відвідування лікарів, кількість консультацій з датами, записи про реєстрацію гострих та хронічних періодів перебігу хвороби. Також необхідно регулярно відвідувати експертизи трудових та психологічних можливостей. Вони збільшують шанси придбання групи. 

Далі враховують законодавчі норми: 

  • ВІЛ повинен призвести до втрати працездатності чи фізичних обмежень. 
  • У пацієнта мають спостерігатися важкі форми супутніх захворювань. 
  • Хворий не поправляється при АРТ більше півроку. 
  • У хворого мають спостерігатися стійкі розлади функцій організму. 
  • Пацієнт неспроможний самостійно пересуватися чи здійснювати самообслуговування, неспроможний до орієнтації чи спілкування, неспроможний навчатися чи виконувати трудові обов’язки. 
  • Порушення здоров’я має оцінюватися другою мірою вираженості стійких порушень функцій організму (40-100%). 

Чи можлива група інвалідності на початковій стадії хвороби

ВІЛ не обмежує у працездатності, проявляється безсимптомно у післяінкубаційний період, тому отримати групу інвалідності на початковій стадії не можна.

Які стадії ВІЛ гарантують отримання інвалідності

4 та 5 стадії (7-10 років після зараження) ВІЛ дає право на безстрокову інвалідність з необхідністю щороку проходити комісію (без переогляду). Отримати інвалідність на ранніх термінах вдасться не завжди. Все залежить від того, наскільки агресивно протікає хвороба, чи є захворювання, що обтяжують.

Причини визначення групи інвалідності


Якщо у хворого виявлено ВІЛ на початковій стадії, група йому не призначається. На цьому етапі людина ще може жити нормальним життям. Найбільшого дискомфорту пацієнт відчуває під час гострого періоду, він проявляється після інкубаційної фази. Перші симптоми виникають після збільшення концентрації хвороботворних мікроорганізмів. 

Отже, причиною визначення групи хворому не є СНІД, а інфекції, що розвиваються на його тлі. Їх може бути одразу кілька. Залежно від рівня обмеженості присвоюється відповідна група інвалідності.

Але не завжди причиною визнання інвалідності може бути втрата працездатної функції. Найчастіше, при ВІЛ хворому потрібно регулярно проходити ряд процедур, без яких погіршення його організму дуже скоро. Витрати на лікування досить високі, пільги від держави дозволять суттєво зменшити витрати на медичне обслуговування. Саме для того, щоб забезпечити час на таку підтримуючу терапію призначається пенсія з непрацездатності. 

Також такій особі призначається матеріальна допомога, оскільки за фактом такій особі важче влаштуватися працювати, знайти потрібне місце роботи. Керівники підприємств часто негативно ставляться до співробітників, які страждають від гепатиту та ВІЛ-інфекції. 

Утім необхідно розуміти, що людина з невиліковним захворюванням має право на провадження трудової діяльності при дотриманні всіх запобіжних заходів. ВІЛ не передається повітряно-крапельним шляхом, тому хворий не є небезпечним для оточуючих. Немає потреби у його ізоляції від суспільства, проте існують певні обмеження щодо місця роботи. Наприклад, пацієнту з таким діагнозом категорично заборонено працювати у сфері охорони здоров’я та громадського харчування.

Варто памятати, що стабільна робота є фактором, що зменшує можливість розвитку депресивного розладу, а також дозволяє людині бути в суспільстві.

В нашій статті ви можете знайти інформацію про наявність АРТ як в Україні, так і за кордоном.

Яку групу інвалідності дають за ВІЛ

Сама ВІЛ інфекція не має симптоматики, вона може приховуватися в організмі тривалий час. При таких неочевидних інфекціях, при встановленні інвалідності повинні бути супутні захворювання, що спровокували погіршення. Для їх виявлення необхідно пройти дві-три незалежні експертизи. Якщо кожна дає позитивний висновок, то основа групи є. І вже залежно від наслідків, спровокованих виявленими хронічними недугами, встановлюється група. Діагностичні апаратні процедури, аналізи, огляди дозволяють визначити, чи відновиться функціональність при правильному лікуванні. 

Перша група

Її провокують хронічні захворювання зі складним перебігом. Розвивається печінкова, ниркова недостатність, порушується функціональність підшлункової залози. Може розвинутись портальна енцефалопатія, гіпертензія та спостерігається отруєння хворого на токсичні речовини. Пацієнту потрібний нагляд, догляд, стороння допомога. За дотримання особливих умов претенденти у деяких випадках мають трудову активність. 

Друга група

Другу групу надають при загостреннях не рідше 5-6 разів на рік. Необоротні, складні порушення, які провокують відмову функціональності печінки, інших органів. З огляду на погіршення загострюються інші хронічні захворювання. Хворий непрацездатний, але може виконувати вдома певну роботу. Йому потрібна стороння підтримка. 

Третя група

Вона передбачає прояв загострень не рідше 2-3 разів на рік. Є порушення функціональності внутрішніх систем та органів. Пацієнт потребує спрощення робочих функцій, потрібні зміни умов. 

Для довідки! Найпоширеніша друга група – 60%, 15% – на першу, 25% – на третю категорію. 

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Як при ВІЛ оформити інвалідність

Для отримання групи необхідно пройти медичне обстеження і зібрати пакет документів для комісії MСЕ. У заяві проведення комісії вказується можливість особистої присутності. У деяких випадках процедура проводиться в стаціонарі або вдома. Члени комісії проводять візуальний огляд, аналізують трудові обов’язки та умови, психологічні, соціальні та особисті особливості хворого, медичну документацію, проводять аналіз методик лікування.

Необхідні для МСЕ документи:

  • направлення лікаря; 
  • висновок терапевта, пульмонолога, невролога та інших спеціалістів, які оцінювали стан інфікованого пацієнта; 
  • довідка про доходи; 
  • копії сторінок трудової книжки; 
  • копія сторінок паспорта із записами (свідоцтва дитини); 
  • результати гістологічних досліджень Інших аналізів; 
  • амбулаторна картка; 
  • талони, що підтверджують виклик швидкої допомоги. 

Увага! Якщо в листі-бігунці зазначається, що стан пацієнта швидкої допомоги задовільний, його знімають з черги МСЕ. 

Необхідні аналізи та діагностичні заходи:

  • аналіз сечі для визначення уробіліну та жовчних пігментів; 
  • біохімічні дослідження кров’яної маси; 
  • клінічний аналіз крові; 
  • дослідження рівня холестерину та цукру, аналізу сечі показника, протромбінового індексу; 
  • УЗД внутрішніх органів, зокрема печінки і селезінки, жовчного міхура і шлунка, підшлункової залози; 
  • сканування печінки.

Рішення комісії можна оскаржити у вищому бюро. У більшості випадків статус особи з інвалідністю надається на останній стадії ВІЛ, при хронічному гепатиті або відсутності ремісії. Хоча саму комісію можна пройти на більш ранніх термінах. 

Коли дається направлення на МСЕ

І видимі, і невидимі негативні зміни у організмі, які стали причиною обмеженості людини, є підставою для звернення на МСЕ. Потрібна наявність таких факторів: 

  • стрімкі погіршення; 

  • відсутність стійкої ремісії терміном півроку; 

  • перехід недуги у важчу форму; 

  • портальна гіпертензія; 

  • печінкова дисфункція; 

  • відсутність у здатності до самообслуговування; 

  • втрата рухової активності та орієнтування; 

  • енцефалопатія; 

  • хронічний гепатит. 

Самих скарг пацієнта недостатньо для засідання лікарської комісії. Повинні бути всі необхідні виписки та результати аналізів, діагностичних процедур. 

Нагадаємо, 1 грудня вважається Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом і ось вже понад сорок років існування цієї хвороби людство приймає міри з припинення епідемії, в тому числі на державному рівні. Громадські організації, що працюють в просторі ВІЛ-інфекції, здійснюють надання консультативних, соціально-побутових, юридичних, соціально-психологічних послуг, формування прихильності до лікування з метою зменшення ризику уразливості до інфікування ВІЛ. 

Важливо також пам'ятати, що ВІЛ-інфекція - це не вирок. Людина з вірусом імунодефіциту може вести звичайний спосіб життя та прожити до глибокої старості. Звичайно, якщо ВІЛ-інфікований матиме доступ до відповідної терапії. І чим раніше буде виявлено вірус, тим легше буде убезпечити своє подальше життя, тому потрібно контролювати своє здоров'я та регулярно робити діагностичний тест на ВІЛ-інфекцію.

Усі бажаючи перевірити своє здоров'я можуть це зробити безкоштовно - за Законом України "Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення". Це стосується як  громадян  України, так і  іноземців  та  осіб   без громадянства,  які  постійно  проживають  на території України або яким надано  статус  біженців.

Бережіть себе і будьте здорові!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті