Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інвалідність при гепатиті: яку групу дають, як отримати, чи можна працювати

Гепатит С сам по собі працездатності інфікованого не позбавляє. Але чи можна працювати при цій хворобі та чи можна оформити інвалідність? Розповідаємо.

Встановлення інвалідності при гепатиті | © Pexels

(Pexels)

Вважається, що гепатит С – хвороба ін'єкційних наркоманів, але це не так. Заразитися нею можна у недобросовісного лікаря, який нехтує стерилізацією медичних інструментів, на прийомі у тату-майстра, який заощаджує на одноразових голках, і навіть у салоні краси, де ви робите уколи краси чи манікюр. На жаль, від цієї хвороби немає вакцини. Інфекційне ураження печінки небезпечне, протікає безсимптомно, що призводить до цирозу, раку та смерті. Сьогодні ми розповімо, чи дають інвалідність за наявності гепатиту, за яких умов можна оформити групу та чи можна працювати при цьому захворюванні.

Що таке гепатит та як він впливає на працездатність

Гепатит С відноситься до групи інфекційних печінкових захворювань (часто породжує аутоімунний гепатит) і вважається найбільш небезпечним.

Гепатит С - це запальне ураження печінки, що викликається вірусом гепатиту С. Вірус може спричиняти як гострий, так і хронічний гепатит, який може протікати у легкій формі або призводити до тяжкого довічного захворювання, включаючи цироз печінки та рак.

Інфікування вірусом, що викликає захворювання на вірусний гепатит С відбувається при попаданні крові інфікованої в тіло не зараженої людини.

Симптоми гострого гепатиту С включають жовтяницю, втому, нудоту, жар та м'язові болі. Вони з'являються через 1-3 місяці після інфікування вірусом і продовжуються від двох тижнів до трьох місяців. Гостра інфекція гепатиту З який завжди перетворюється на хронічну фазу.

Головна небезпека гепатиту С полягає у тривалому безсимптомному періоді. Людина може не знати, що хворіє, але при цьому становить загрозу для оточуючих. Не випадково вірус гепатиту С називають «лагідним» або «мовчазним вбивцею», оскільки у 40% хворих, які перенесли захворювання, розвивається цироз печінки і далі можливе виникнення раку печінки.

Іноді зміни у клітинах печінки дуже незначні, або взагалі відсутні навіть коли після зараження минуло багато років. Це означає, що з вірусом можна довго жити. Проводячи комплексне лікування, хворі доживають до 65-70 років. Середня тривалість життя з гепатитом без лікування в середньому становить 15 років.

Чи дають хворим на гепатит інвалідність

Гепатит С відноситься до серйозних інфекційних захворювань з високою ймовірністю хронізації. За відсутності лікування у пацієнтів швидко розвиваються ускладнення та печінкова дисфункція. Саме собою інфікування не дає підстав для отримання інвалідності. Групу інвалідності при гепатиті надають, якщо хвороба прогресує. Зазвичай відправною точкою є цироз або рак печінки.

Тобто група інвалідності при гепатиті визначається не захворюванням, а ступенем недієздатності людини. Група інвалідності залежить від ступеня хвороби, стану хворого, можливості самообслуговування та продовження трудової діяльності. При гепатиті С залежно від ступеня ураження печінки може бути визначена 1, 2 або 3 група. Перша призначається у разі повної втрати рухової активності, коли позитивної динаміки у розвитку не бути може. 2 та 3 група ставляться на певний термін (до 2 років) при частковій недієздатності людини.

Інвалідність при захворюванні дає право отримання пільгових ліків. Якщо пацієнт не має матеріальної можливості лікуватись за свій рахунок, йому варто подати документи на комісію, щоб отримати можливість лікування.

Умови отримання інвалідності

Сам по собі діагноз не є приводом для призначення інвалідності. При розгляді питання про присвоєння статусу, медична комісія враховує: 

  • Наявність у хворого факту стійкої втрати працездатності. 
  • Неможливість хворого працювати на певному місці. 
  • Необхідність зміни спеціальності або переведення пацієнта на більш легкі умови праці.
  • Необхідність продовження періоду непрацездатності для проведення терапії. 

Перед зверненням в МСЕК треба відвідати інфекціоніста. Він розгляне питання необхідності оформлення інвалідності.

До ознак, що вказує на втрату працездатності прийнято відносити: 

  • загострення захворювання довше 1 місяця; 
  • збереження запалення печінки після проведення лікування (характерно для гострої фази захворювання); 
  • загострення гепатиту мінімум 2 рази протягом року; 
  • різке погіршення стану пацієнта; 
  • наявність проявів портальної гіпертензії; 
  • обмеження можливості самостійно себе обслуговувати; 
  • наявність ознак цирозу або розвитку злоякісного процесу в печінці; 
  • печінкова недостатність. 

Виходить, пацієнту у якого гепатит С інвалідність можуть призначити в разі тяжких порушень роботи печінки.

Рішення комісії оформляється на спеціальному бланку. Вказуються група інвалідності і рекомендації по реабілітації. Висновок слід надати в поліклініку. У бланку зазначений період, на який пацієнтові надано статус. Наприклад, інвалідність при цирозі печінки або без нього дається на різний термін. Повторно комісія проходиться, через 6 або 12 місяців.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Яку групу інвалідності дають при гепатиті

При різних стадіях гепатиту З надають різні групи інвалідності. 

Перша група

Перша група надається з такими показниками: 

  • Вірус 4 стадії. 

  • Втрата хворим здатність до роботи та самообслуговування. 

  • Значна печінкова дисфункція.

Друга група

Друга група надається в наступній ситуації 

  • Хронічна третя стадія недуги. 
  • Загострення 4-5 разів на рік тривалістю до 45 днів. 
  • Виражена дисфункція печінки, супутні ускладнення (цироз, портальна гіпертензія, рак). 

Третя група

Третю групу одержують пацієнти з наступними патологіями 

  • Друга стадія інфекції, що супроводжується загостреннями до 3 разів на рік. 
  • Порушення функцій органів незначні, але обмежують працездатність.

Чи можна працювати при гепатиті?

Якщо людина просто є носієм вірусу, хвороба не загострюється, не переходить в більш серйозні форми, ніхто статус інваліда йому не присвоїть. Та й самому носієві вірусу, якщо робота улюблена, було б сумно відмовитися від неї. 

Чому варто продовжувати трудову діяльність: 

  • При побутовому контакті вірус гепатиту С не передається. Шансів, що ви, таким чином, заразите колегу, немає. І якщо хвороба протікає в легкій формі, то види трудової діяльності для вас практично необмежені. 
  • Якщо ви підете в улюблену справу з головою, на депресію і жалю через поставленого діагнозу у вас просто не залишиться часу. Виявляючи соціальну активність, ви будете почувати себе потрібним, а, значить, настрій психіки теж буде високим. Це важливий фактор при лікуванні хронічних хвороб, позитивно впливає на імунітет. 

Труднощі можуть з’явитися в процесі пошуку роботи, що вимагає пред’явлення медичного огляду. Наприклад, в системах громадського харчування або охорони здоров’я. У медичній сфері дійсно є певні обмеження. До речі, саме медичні працівники часто заражаються гепатитом С на робочому місці, рятуючи життя інфіковані хворому або через аналізований матеріал.

Швидше за все, не приймуть хворого на гепатит С в силові і воєнізовані структури, якщо служба вимагає високого фізичного та емоційного напруження. Але навіть в таких відомствах питання це вирішується в індивідуальному порядку, і при неактивній ступеня захворювання або після лікування шанс укласти контракт на службу є. 

Основні сфери діяльності для хворих на гепатит: 

  • Робота в офісі. 
  • Банківська сфера. 
  • Продавцi промислових товарів. 
  • Швейне виробництво. 
  • Будь-яка промисловість, крім харчової. 
  • Сфера обслуговування, не пов’язана із косметологією, громадським харчуванням.

Але в працевлаштуванні хворому гепатитом С іноді відмовляють при прийомі на роботу. Відбувається це через недостатню інформованість або упередженості роботодавця. Причину вкажуть іншу, щоб не порушувати законодавство, адже юридично носій вірусу необмежений в працевлаштуванні. Утім, ви легко можете знайти роботу онлайн на будь-який смак - ми в EnableMe Ukraine вже розповідали як знайти високооплачувану роботу поза офісом.

Бережіть себе і будьте здорові!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті