Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Ліки для людей, що живуть з ВІЛ

Де знайти актуальну інформацію про наявність АРТ

 ВІЛ, вірус СНІДу (жовтий), інфікує клітину людини | © Unsplash

Вірус ВІЛ (Unsplash)

Центр громадського здоров’я за підтримки проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» розробив платформу https://findart.phc.org.ua та чат-бот у Telegram https://t.me/HIV_AIDS_bot. Ці ресурси допоможуть людям, що живуть з ВІЛ, знайти АРТ там, де вони зараз — в Україні або за кордоном. Ці продукти запустили в рамках національної інформаційної кампанії з покращення доступу до ВІЛ-сервісів.

Нині кожна людина в Україні, яка живе з ВІЛ і отримує антиретровірусну терапію (АРТ), може отримати життєво необхідні ліки у найближчому закладі, який працює. Також є мережа закладів за кордоном, які надають АРТ українцям. 

За допомогою чат-бота можна дізнатися, де розташований найближчий від вас сайт АРТ, що працює, а також переглянути актуальний список АРТ-сайтів у регіоні, куди ви переїхали. Фахівці Центру громадського здоров’я регулярно оновлюють дані про заклади, що працюють. 

Крім того, через бот можна дізнатися список закладів за кордоном, в яких можна отримати АРТ українцям.

Платформа дає відповіді на найбільш актуальні питання про доступ до АРТ:

  • Як дізнатися, чи ваш АРТ-сайт працює?
  • Що робити, якщо ваш АРТ-сайт не працює або ви не можете до нього дістатися?
  • Як отримати АРТ, якщо ви переїхали в межах України? 
  • Де отримати АРТ за кордоном?

Також на платформі можна отримати інформацію про сервіси для отримання допомоги з доступом до лікування ВІЛ, ТБ, вірусних гепатитів по всьому світу, контакти лікарів, до яких можна звернутися по телефону та онлайн, способи отримання правової та соціальної допомоги.

Нагадаємо, що антиретровірусна терапія — метод лікування від ВІЛ-інфекції та СНІДу, що полягає у максимальному пригніченні розмноження ВІЛ в організмі. Завдяки такому лікуванню імунна система відновлюється, а рівень вірусного навантаження досягає невизначуваного. Ліки необхідно приймати щодня протягом усього життя. Переривати терапію не варто, інакше вірус може адаптуватися до компонентів ліків і стати невразливим до них. Так він знову почне розмножуватися і вражати імунну систему.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті