Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Українські біженці повинні задекларувати свої доходи та сплатити податки - як подати податкову декларацію за 2022 рік

Біженці з України повинні подати декларацію та сплатити податки не тільки за отриманий дохід, а також задекларувати соціальні виплати, які вони отримували у країнах прихистку у 2022 році. Багато хто з українських мігрантів ризикує підпасти під подвійне оподаткування, тобто платити податки і в Україні, і за кордоном.

Податки та декларація доходів | © Pexels

(Pexels)

Податкова декларація для біженців за  2022 рікі - як її правильно подати, що буде в разі неподання, як уникнути подвійного оподаткування, скільки податків треба заплатити? В цих питаннях ретельно розбирались волонтери EnableMe разом з фінансовим експертом Марією Волошиною.

https://www.enableme.com.ua/ua/subject-matter-experts

За даними Мінфіну, на початок  2023 року з України виїхало близько 12 млн українців, з них понад 4,8 млн отримали тимчасовий прихисток у країнах ЄС (за даними ООН). Жінки з дітьми складають абсолютну більшість усіх переселенців до Європи, наприклад у Польщі їх 90%. Європейські країни зуміли впоратися з напливом українських біженців і забезпечили їх гуманітарною допомогою, житлом та соціальними виплатами. Однак невдовзі багатьом з них, імовірно, доведеться заплатити за таку гостинність. Адже українці, які перебувають за кордоном понад 183 дні, можуть навіть не знати, що їх визначили податковими резидентами іншої країни і відтепер їм загрожує подвійне оподаткування. Крім того, усі отримані соціальні виплати за кордоном потрібно буде вказати в податковій декларації у 2023 році, а також сплатити податки з доходів.

Хто повинен платити податки і скільки

Українці, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу та отримують допомогу від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній або благодійних організацій, повинні задекларувати таку допомогу. Податок в такому випадку та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують.

А якщо українці працювали за кордоном або отримували інші доходи, крім вищезазначеної допомоги, такий дохід є іноземним і підлягає декларуванню та сплаті податку на доходи за ставкою 18% та військовому збору за ставкою 1,5%.
Однак суму податків можна зменшити на суму податків, сплачених за кордоном за наявності відповідних міжнародних угод про уникнення подвійного оподаткування. Але військовий збір однаково заплатити доведеться.

Українці, які вимушено релокувались в інші країни ризикують отримати статус податкових резидентів та обов’язок сплатити додаткові податки. Для громадян, які живуть за кордоном, але продовжують працювати на українські компанії, це означає, що з отриманого заробітку доведеться заплатити податки двічі: в український бюджет та в бюджет країни ЄС.

Податкове резидентство

В українців, які виїхали за кордон, може виникнути проблема подвійного оподаткування. Платити податки в державі постійного проживання потрібно навіть якщо ви не маєте там громадянства чи будь-якого іншого статусу.

"Податки платять і при набутті громадянства, і так званого податкового резидентства. Статус податкового резидента потрібен у разі перебування у певній країні протягом тривалого періоду (у більшості країн ЄС це 6 місяців або понад 183 днів). Відтак у деяких українців може виникнути обов’язок сплачувати податки в країнах прихистку навіть з отриманих в Україні доходів, з яких уже сплачені податки до українського бюджету. Поки що на поступки пішли тільки Ірландія та Литва. Вони не вимагатимуть від українців сплачувати податки за 2022 рік до своїх бюджетів.  Нижче я пропоную вам перелік тих 75 країн, з якими укладені угоди про уникнення подвійного оподаткування", – пояснює експерт EnableMe Ukraine Марія Волошина.

Перелік країн, з якими укладені угоди про уникнення подвійного оподаткування

Австрія, Азербайджан, Алжир, Бельгія, Білорусь, Болгарія, Бразилія, В'єтнам, Велика Британія, Вірменія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Єгипет, Ізраїль, Індія, Індонезія, Іран, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Йорданія, Казахстан, Канада, Катар, Киргизстан, Китай, Кіпр, Кувейт, Латвія, Литва, Ліван, Лівія, Люксембург, Македонія, Малайзія, Мальта, Марокко, Мексика, Молдова, Монголія, Нідерланди, Норвегія, Об'єднані Арабські Емірати, Пакистан, Південно-Африканська Республіка, Польща, Португалія, Республіка Корея, Російська Федерація, Румунія, Саудівська Аравія, Сербія, Сирія, Сінгапур, Словаччина, Словенія, США, Таджикистан, Таїланд, Туреччина, Туркменістан, Угорщина, Узбекистан, Фінляндія, Франція, ФРН, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швейцарія, Швеція, Японія.

Скільки податків платять в Європі

Статус податкового резидента однієї з країн ЄС може дорого обійтися українським переселенцям, адже з усіх доходів їм доведеться заплатити чималі податки. Так, наприклад, з отриманої в Україні зарплати до бюджету сплачуються 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору та додатково 22% ЄСВ. Тоді як у Франції треба сплатити до 45% від доходів, в Іспанії до 54%, в Польщі до 36%, в Німеччині до 47,5%.
Щоправда, у більшості країн ЄС діє прогресивна система оподаткування: чим менший дохід, тим менша ставка податку.

За несплату податків в ЄС активно застосовуються штрафи й кримінальна відповідальність, тому українцям треба бути дуже уважними. Адже податковий період, за який необхідно сплатити податки, у більшості країн прирівнюється до одного року. Іншими словами, про необхідність сплачувати податки в іншій державі людина може дізнатися у 2023 році, коли місцевий податковий орган виставить їй претензію щодо погашення податкового боргу. 

Звідки іноземна податкова знає про доходи українців?

Зараз інформація щодо зарплат, які біженці отримують від українських роботодавців на рахунки у вітчизняних банках, для іноземних податкових органів не доступна. Щоб нарахувати на ці доходи свої податки, їм потрібно отримати таку інформацію з України.  Але у майбутньому українська податкова в автоматичному режимі надсилатиме всю інформацію про українців, які є податковими резидентами інших країн.

Доходи, про які іноземні податківці точно матимуть повну інформацію та на які нарахують податки, як правило, включають доходи від продажу українцями свого майна за кордоном.

"Якщо біженець продає автомобіль у країні перебування, місцева податкова може отримати цю інформацію від реєстраційних центрів, де проходить оформлення, або від нотаріуса, якщо угода підлягає нотаріальному посвідченню", – каже експерт EnableMe Ukraine Марія Волошина.

Обмін даними між податковими України і світу

Для розв’язання проблеми подвійного оподаткування Україна 19 серпня 2022 року приєдналась до багатосторонньої угоди про автоматичний обмін податковою інформацією (CRS). У майбутньому українська податкова в автоматичному режимі надсилатиме всю інформацію про українців, які є податковими резидентами інших країн. 

"Але і тоді Україна не буде видавати інформацію про осіб, яких вона вважає податковими резидентами України. А вона вважає такими всіх українців, крім тих, хто виїхав за кордон раніше і пройшов процедуру виходу з податкового резидентства України", – пояснює експерт EnableMe Ukraine Марія Волошина.

Як подати декларацію в Україні

Громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають за кордоном, можуть надіслати декларацію:

  • Поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 10  днів до закінчення граничного строку подання декларації.

  • В електронній формі через особистий Електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ.

Подання декларації для громадян у «Дії» нереалізовано на відміну від ФОПів.

Яка відповідальність за неподання декларації

Сплатити податкові зобов’язання  потрібно до 1 серпня 2023 року включно.
Несвоєчасне подання декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як уникнути подвійного оподаткування

Щоб не потрапити під подвійне оподаткування українцям за кордоном потрібно чітко зрозуміти чи збираються вони повертатись в Україну, чи залишитися в іншій країні. Виходячи з цього, потрібно відстоювати своє податкове резидентство в тій чи іншій країні.

В першому випадку потрібно знати всі свої джерела прибутку та зібрати якомога більше доказів наявності центру економічних інтересів в Україні, тобто того, що підтверджує тісний економічний та соціальний зв’язок з країною. Юристи радять заздалегідь збирати докази наявності центру економічних інтересів в Україні. Серед них можуть бути:

  • довідка про сплату податків в Україні;
  • сертифікат податкового резидента України (невдовзі буде доступний в електронному вигляді);
  • актуальне місце реєстрації в Україні;
  • докази про наявність зареєстрованого в Україні ФОП (документи щодо реєстрації та податкові декларації);
  • довідки про наявність актуальних рахунків в українських банках;
  • довідки про відвідування дитиною особи навчальних закладів в Україні;
  • квитанції про сплату комунальних платежів.

Залежно від країни, пакета цих документів може вистачити для того, аби не сплачувати податки за 2022 рік. Однак надалі уникати сплати податків у країні проживання буде складніше.

"Щодо доходів за 2023 рік, то шанси відстояти українське податкове резидентство будуть мінімальні, і українські біженці будуть вимушені сплачувати податки в країні свого проживання. Якщо змінювати країну свого тимчасового перебування кожні півроку, то іноземні податкові органи не зможуть претендувати на стягнення податків. Проте такий варіант підходить далеко не всім. До того ж, в цьому випадку доведеться вступати в суперечку з податковими органами країни ЄС”, - вважає експерт EnableMe Ukraine Марія Волошина.
 
Також необхідно потрібно уважно вичитати конвенції про подвійне оподаткування. В них чітко прописано, які податки та де людина має платити. За необхідністю варто звернутися до податкового консультанта, якій може пояснити чіткий алгоритм дій.  

В другому ж випадку, якщо вибір впаде на країну ЄС, то найпростішим способом уникнути подвійного оподаткування буде наступне. Не сплачувати податки в Україні та мати офіційне працевлаштування на новому місці роботи в новій країні чи переоформлення там бізнесу.

Під час останнього не варто забувати, що український ФОП чи підприємство потрібно офіційно закрити, погасивши всі борги із сплати ЄСВ та єдиного податку і подавши відповідні декларації.

Податки та соціальні виплати

Подвійне оподаткування — це не єдина проблема, з якою можуть зіштовхнутися біженці, набуваючи статусу резидента іншої країни. Так, наприклад, українці можуть втратити соціальні виплати, які вони отримують за кордоном, якщо дохід, який вони задекларували, перевищує ці надходження. В деяких країнах, як наприклад, окремі кантони Швейцарії, соціальну допомогу доведеться повернути, коли людина влаштується на високооплачувану роботу чи отримає дохід з продажу рухомого чи нерухомого майна. Враховуючи всі ці негативні фактори та фінансові ризики, хочеться вірити тільки в те, що війна найближчим часом завершиться, а українці зможуть повернутися додому та продовжити жити та працювати в Україні.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті