Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Третя група інвалідності в Україні в 2023: як оформити, які пільги можна отримати, розмір пенсії

Розповідаємо все про інвалідність третьої групи в Україні у 2023 році - встановлення, перетин кордону, звільнення від військової служби, отримання пенсії.

Третя група інвалідності | © Pexels

(Pexels)

МОЗ України нагадує, що групу інвалідності встановлюють з огляду на те, наскільки порушені функції органів і систем організму людини та обмежена її життєдіяльність. Порушення можуть бути спричинені захворюваннями, бути наслідком травм або уродженими вадами. 

Люди з III групою інвалідності мають помірні функціональні порушення і обмеження життєдіяльності. Вони потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Критеріями для встановлення III групи інвалідності є обмеження:

  • самообслуговування (людина потребує використання допоміжних засобів);

  • самостійного пересування (пересування з великою втратою часу),

  • навчання (можуть навчатися у закладах загального типу за умови дотримання спеціального режиму навчального процесу або за допомоги інших осіб),

  • праці (частково втрачають можливість для повноцінної трудової діяльності),

  • орієнтації, спілкування,

  • контролюванні поведінки (частково контролюють в особливих умовах).

Особи з інвалідністю III групи можуть навчатися та працювати, однак за умови забезпечення їх засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, проходження реабілітації.

Питання встановлення інвалідності регламентується постановою КМУ №10 від 21.01.2015 р. Вона містить чіткий перелік станів, за яких група інвалідності встановлюється довічно.

Рішення про встановлення тієї чи іншої групи інвалідності ухвалюється на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Ви можете докладно ознайомитися з процедурою встановлення інвалідності під час дії військового стану в Україні у нашій статті.

Пенсія українців з інвалідністю у 2023 році

Розмір пенсії по інвалідності у 2023 році залежатиме від групи інвалідності:

  • особи з 1-ою групою та страховим стажем від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, матимуть 100% розміру пенсії за віком;

  • особи з 2-ою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років — 90% пенсії за віком;

  • особи з 3-ою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років — 50% пенсії за віком.

Виїзд за кордон для людей з інвалідністю 3 групи

Під час воєнного стану чоловіки призовного віку (від 18 до 60 років) не можуть перетинати кордон. Ці обмеження розповсюджуються майже на всіх чоловіків. Втім, правило має свої винятки.
Згідно з пунктом 21 Правил перетинання державного кордону громадянами України, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю.
Тому чоловіки, що мають інвалідність І, ІІ, ІІІ групи, можуть вільно перетинати кордон.

Документи для перетину кордону у 2023 році

Інвалідність потрібно підтвердити відповідними документами на кордоні. Тому при собі потрібно мати:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

  • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України;

  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Раніше у цьому переліку документів також була довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о). Однак документ був виключений. Так, 28 жовтня Кабінет міністрів України прийняв постанову №1212, якою вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Відповідно до цих змін, довідка №157-1/о не надає можливість перетинати кордон.

Також не варто забувати про документи, які б підтвердили зняття чоловіка з військового обліку.

Мобілізація осіб з інвалідністю III групи

Закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію визначає список осіб, які мають право на відстрочку під час мобілізації. Серед них ― особи з інвалідністю І, ІІ і ІІІ груп.

«Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)», ― вказано в частині 2 статті 23.

В кінці статті є доповнення, яке звучить так: Особи, зазначені в абзаці другому частини першої та в абзацах четвертому-дев'ятому частини третьої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Тобто, особи з інвалідністю І-ІІІ групи можуть мобілізуватися, проте їх не можна мобілізувати без їх згоди.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті