Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Перша група інвалідності 2024: виплати, перетин кордону, мобілізація

Люди, які оформили інвалідність, можуть розраховувати на виплати від держави.

1 група інвалідності | © Pixabay

Перша група інвалідності в Україні (Pixabay)

В цій статті розглянемо, як змінилися розміри соцвиплат для людей з першою групою інвалідності в 2024 році в Україні. А також звернемо увагу на умови виїзду за кордон осіб з інвалідністю та питання мобілізації таких осіб.

Про умови отримання першої групи інвалідності ви можете дізнатися у нашій статті.

Розмір виплат особам з інвалідністю залежить від встановленого прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність. У 2024 році, згідно з ухваленим Верховною Радою 9 листопада бюджетом, цей мінімум з 1 січня зросте з 2 093 грн до 2 361 грн, тобто на 268 грн.

Виплати для людей з інвалідністю першої групи у 2024 році

Розмір виплат для людей з інвалідністю з дитинства I групи складає 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність і становить у 2024 році 2 361 гривень.

Також держава забезпечить фінансовою підтримкою людей, які доглядають за інвалідами з дитинства. Найбільша цифра для тих, у кого I група:

  • інвалідність з дитинства I групи підгрупа А - 4722 гривень (200% прожиткового мінімуму);

  • інвалідність з дитинства I групи підгрупа Б - 2361 гривень (100% прожиткового мінімуму).

Крім того, пенсію по інвалідності отримають діти з інвалідністю - її сума теж залежить від групи:

  • дитина до 6 років, інвалідність підгрупи А - 5163 грн;

  • інша дитина до 6 років - 1281,5 грн;

  • дитина 6-18 років, інвалідність підгрупи А - 6392 грн;

  • інша дитина 6-18 років - 1598 грн.

Отримати соцвиплати можна без подачі заяви до органів соціальної допомоги - перерахунок проводиться автоматично після підвищення прожиткового мінімуму в країні.

Перетин кордону для осіб з 1 групою інвалідності у 2024 році

Як і минулого року, чоловіки з першою групою інвалідності можуть перетинати кордон. Для того, щоб виїхати з України, чоловік, що має другу групу інвалідності має надати: 

  • довідку форми №157-1/о, 

  • посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю, 

  • пенсійне посвідчення або документ, що підтверджує призначення соціальної допомоги. 

При цьому документ про інвалідність має бути отриманим саме в Україні. Якщо першу групу інвалідності призначили за кордоном, то чоловік не зможе виїхати з України. 

Для перетину кордону чоловікам, які супроводжують особу з інвалідністю першої групи, необхідно мати відповідний висновок лікаря або документ, затверджений лікарсько-консультативною комісією. При цьому перетнути кордон можна лише у супроводі хворого/людини з інвалідністю. Якщо чоловік намагатиметься перетнути кордон самостійно навіть за наявності усіх необхідних документів, у виїзді йому буде відмовлено. Ці правила також стосуються тих, хто виїжджає з України з метою догляду за хворими батьками, дружиною чи дітьми.

Мобілізація 2024 для осіб з 1 групою інвалідності

В Україні під час воєнного стану та загальної мобілізації всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними. Мобілізувати можуть будь-кого придатного до служби без права на відстрочку. За діючими законами особи з інвалідністю мають відстрочку, проте, вони не мають права на звільнення зі служби. Новим проектом уряд хоче відмінити відстрочку 3 групі інвалідності, але дозволити звільнення зі служби для 1 та 2 груп.

Законопроєкт №10378 доступний для перегляду на сайті Верховної Ради. Відповідно до цього документа, є такі категорії осіб, які будуть мати можливість отримати відстрочку від мобілізації по догляду за людьми з інвалідністю, якщо документ буде ухвалено:

  • Чоловіки і жінки, які мають на вихованні неповнолітню дитину з інвалідністю 1-2 групи, або з серйозним захворювання, що підтверджене відповідною лікарсько-консультативною комісією.

  • Люди, які мають чоловіка або дружину із числа осіб із інвалідністю 1-2 групи, та/або одного зі своїх батьків або батьків своєї дружини (чоловіка) з інвалідністю 1-2 групи, при умові, що ці люди з інвалідністю обрали військовозобов’язаного для догляду за ними.

  • Особа, яка є опікуном людини з інвалідністю 1-2 групи, що визнана судом недієздатною.

  • Близькі родичі (першого ступеню споріднення) людини із першою групою інвалідності, котрі постійно зайняті доглядом за нею (не більше однієї людини з сім'ї), при умові, що саме ці люди з інвалідністю обрали військовозобов'язаного для догляду за ними.

  • Близькі родичі (першого ступеню споріднення) людини із другою групою інвалідності або людини, що згідно з висновком медико-соціальної експертної комісії або ЛКК закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду, постійно здійснюють цей догляд (не більше однієї людини з сім'ї) за умови, що саме ці особи із інвалідністю обрали військовозобов'язаного для догляду за ними.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті