Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Серцево-судинні захворювання. Що спричиняє і що допомагає уникнути?

До серцево-судинних захворювань належать захворювання серця та судин, такі як інфаркт, стенокардія, аритмія, серцева недостатність, інсульт, атеросклероз, гіпертензія, тромбоз та інші.

Кров'яний тиск

Що робити, щоб не було проблем з серцево-судинною системою

МОЗ інформує, що ці захворювання виникають передусім внаслідок наших звичок і взагалі способу життя: що більше шкідливого ми практикуємо, то більше ризикуємо пережити інфаркт чи розвинути ішемічну хворобу серця. Вік і спадковість також мають вплив на ризик розвитку хвороб серця і судин, але він значно менший за вплив способу життя, та й вдіяти з віком і генами ми нічого не можемо. Інша річ – фактори ризику, що піддаються впливу. Зосередьмося на них.

Фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань

Головні фактори ризику розвитку серцево-судинних хвороб такі: 

  • Куріння цигарок і нікотиновмісних продуктів.

  • Індекс маси тіла (ІМТ понад 25, а надто понад 30 кг м2). Дізнатися свій ІМТ ви можете з Калькулятором ІМТ

  • Рівень холестерину загальний та рівень ліпопротеїнів низької та високої щільності (<200 мг/дл, <100 та >60 відповідно)

  • Високий систолічний («верхній») і діастолічний («нижній») тиск (понад 130 та понад 80 мм ртутного стовпчика відповідно).

  • Незбалансований раціон – такий, в якому переважають дуже перероблені продукти, і надто мало цільних (городини, круп, риби, бобових тощо).

  • Брак рухової та тренувальної активності. 

  • Зловживання алкоголем. Зловживання – це споживання понад одного келиху відповідного для напою розміру (приміром, 330 мл для пива міцністю в 5%) на день.

Якщо у вас є бодай один із цих факторів ризику, то можна зробити принаймні дві речі: скласти план зі зміни свого способу життя та проконсультуватися з лікарем. Лікар оцінить ваш поточний стан здоров’я, призначить за потреби аналізи та схему лікування.

Є ще інші фактори ризику розвитку серцево-судинних хвороб, які не належать до категорії способу життя: самотність (людина живе сама і практично не спілкується голосом), рання менопауза (до 40 років), посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), і надто – комплексний ПТСР (який заважає соціальному життю), робота по змінах. 

Як вберегти себе від серцево-судинних захворювань

Щоб зменшити ризики розвитку серцево-судинних захворювань, дотримуйтеся наступних порад:

  • Киньте курити. Паління є однією з головних причин серцево-судинних захворювань. Вже через рік без куріння ризик серцевого нападу зменшується вдвічі.

  • Будьте фізично активними. Рекомендується приділяти принаймні 30 хвилин фізичній активності 5 разів на тиждень. Це може бути гра, ходьба, хатня робота, танці. Можна піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто. Залучайте до активного життя своїх рідних і друзів.

  • Стежте за вагою. Це не тільки вбереже ваше серце та судини, але й допоможе вашим суглобам. 

  • Здоровий раціон. Харчуйтеся повноцінно і збалансовано. Вживайте менше продуктів з високим вмістом насичених жирів, що може підвищити рівень холестерину в крові. Також зменшіть споживання цукру. Коли купуєте продукти в магазині, зверніть увагу на інформацію про вміст калорій, жиру, цукру і солі. Зменшіть споживання фастфуду.

  • Вживайте менше солі. Щоб кров’яний тиск був у нормі, додавайте менше солі під час приготування їжі та не досолюйте страви за столом.

  • Включіть до раціону продукти з омега-3.

  • Відмовтеся від алкоголю. 

  • Більше гарних емоцій. Стреси і негатив призводять до погіршення роботи серця, тому потрібно не зациклюватися на поганому і в усьому шукати позитив.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті