Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР): причини, прояви, діагностика та лікування

Війна та події, пов’язані з нею є значним навантаженням для психіки людини.

Посттравматичний стресовий розлад ПТСР | © Pexels

(Pexels)

Військові дії, втрата родичів і друзів, відчуття небезпеки визивають постійний стрес, накопичується втома. У військових, що повертаються до цивільного життя, ситуація ускладнюється різкою зміною умов життя, в яких вже не потрібно забезпечувати виживання. Виникає високий ризик розвитку посттравматичного стресового розладу.

Що таке ПТСР?

Посттравматичний стресовий розлад – важкий психічний стан, різновид тривожного розладу, який виникає в результаті одиничної або повторюваних психотравмуючих ситуацій. Близько 8% чоловіків та 20% жінок, які пережили травматичні події, мають ПТСР.

Про ПТСР у дітей читайте у нашій статті.

Зазвичай ПТСР починає проявлятися приблизно через шість місяців після травмуючої події. Проте, якщо стресор має потужну тривалу у часі дію (наприклад, перебування в окупації, постійні ситуації обстрілів та повітряних тривог тощо), вірогідність швидкого розвитку ПТСР підвищується.

Виділяють три групи факторів, поєднання яких призводить до виникнення ПТСР: 

  • інтенсивність травмуючої події, її тривалість, несподіваність та неконтрольованість; 

  • сила захисних механізмів особистості та наявність соціальної підтримки;

  • особисті фактори ризику: вік на момент травмуючих подій, наявність травмуючих подій та психічних розладів в попередні періоди життя людини.

Основні симптоми ПТСР

Багато людей після травми відчувають деякі симптоми, які зникають через кілька тижнів. Однак якщо ці симптоми тривають понад місяць і впливають на ваше повсякденне життя, це можуть бути ознаки посттравматичного стресового розладу.   Симптоми ПТСР можуть змінюватися за інтенсивністю з часом. Деякі люди з посттравматичним стресовим розладом вміють «керувати» своїми симптомами, тобто мають тривалі періоди затишшя. У когось важкі симптоми ПТСР тривають постійно, а у декого — лише при напруженні або нагадуванні про пережите. 

Розвиток посттравматичного стресового розладу супроводжують такі три основні симптоми:

  • нав’язливе намагання «переосмислити» неприємні події, відтворення їх в уяві (зокрема, у сновидіннях);

  • прагнення уникати того, що нагадує про травму (наприклад, місця події);

  • підвищені тривожність і емоційне збудження, постійна настороженість, підозріливість

Також ПТСР можуть супроводжувати такі прояви:

  • невпевненість через страх, і як наслідок – відкладання прийняття рішень, неконтактність з оточуючими;

  • надмірна втома, дратівливість, депресивні стани, головні болі, нездатність концентрувати увагу на чомусь тощо.

  • почуття провини, сорому або самозвинувачення;

  • зловживання алкоголем чи наркотиками;

  • почуття недовіри і зради, а також «несправедливості долі»;

  • депресія і почуття безвиході;

  • суїцидальні думки;

  • відчуття відчуженості;

  • фізичні болі;

  • поверхневий і неспокійний сон, жахливі сновидіння;

  • здригання при дзвінках, оплесках та ін. буденних звуках;

  • нездатність згадати цілі епізоди пережитої травми;

  • відчуття, що людині «не судилося» знайти роботу, створити сім’ю тощо.

Можливі ускладнення

Ігнорувати поставлений діагноз ПТСР не слід. З плином часу проблема може посилитися та призвести до незворотних ускладнень. Корекції піддаються тільки гострі розлади, після переходу в хронічну форму терапія ускладнена, спостерігається патологічна зміна особистості. У людини проявляються виражені нарцисичні якості, не виключений розвиток алкоголізму та наркоманії. У сукупності перераховані фактори є несприятливими ознаками, тому погіршують прогноз на відновлення.

Діагностика ПТСР

Діагноз встановлює лікар-психіатр  на основі критеріїв, наведених у Діагностичному і статистичному посібнику з психічних розладів, видання п'яте (DSM-5).
Тест на ПТСР, що проводиться з самим потерпілим, не завжди є точним, оскільки деякі фактори хворий може приховувати. Часто психіатр рекомендує додаткову консультацію в присутності родичів або людей з близького оточення. Це дозволяє диференціювати діагноз і виключити наявність інших, симптоматично схожих захворювань.

Лікування ПТСР

ПТСР підлягає лікуванню. Найбільш ефективною вважається когнітивно-поведінкова терапія та гіпнотерапія. За показаннями психотерапію поєднують з медикаментозним впливом. Лікування ПТСР часто вимагає використання блокаторів, антидепресантів, транквілізаторів, нейролептиків.
Психотерапія ПТСР буде зосереджена на травматичному досвіді, а не на вашому минулому житті.  Будь-яку психотерапію повинна проводити людина, яка має відповідну підготовку та акредитацію. При ПТСР сеанси зазвичай відбуваються щонайменше раз на тиждень з одним і тим самим терапевтом та часто тривають 8-12 тижнів. Тривалість кожного сеансу 1-1,5 години. Психотерапія дозволить вам правильно приймати, згадувати події, розповідати про свій досвід та відчувати безпеку.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті