Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

ПТСР у дітей - чим це небезпечно та як виявити

Війна не минає безслідно для українських дітей. Замість щасливого і безтурботного дитинства вони отримують фізичні та психологічні травми. А працювати над подоланням травм потрібно вже зараз. Адже це покоління відбудовуватиме нашу країну, і ми відповідальні за те, яким воно виросте! Як війна впливає на дитячу психіку, і що можна зробити, аби діти не набули посттравматичний стресовий розлад (далі – ПТСР) внаслідок цих подій.

ПТСР у дитини | © Pexels

Зміни в поведінці дитини під час війни (Pexels)

За офіційними даними на 1 серпня 2022 року щонайменше 1051 дитина постраждала від війни в Україні цього року. Кожного дня ця невтішна статистика зростає, а психологи твердять: реабілітацію потрібно починати просто зараз, доки не стало надо пізно.

“З початку військової агресії Російської федерації в Україні розпочалося масове переселення дітей з місць їх постійного проживання. Орієнтовно кількість таких дітей досягає 4-5 мільйони. Передбачається, що у переважної більшості з них будуть сформовані клінічні ознаки посттравматичного стресового розладу (ПТСР)”. - розповідає голова Правління ГО “Українська академія дитячої інвалідності” Володимир Мартинюк.

За даними Дитячого фонду UNICEF, ще до повномасштабної атаки на близько 1,6 мільйона дітей в Україні вплинула війна на Донбасі: це переміщені діти, жителі окупованих територій та ті, хто залишився поблизу лінії розмежування. 

Психологи та лікарі б'ють на сполох щодо випередження розвитку хронічного ПТСР у дітей. В період від 4-6 тижнів після травмуючої події частина дітей та дорослих спонтанно виліковується. Але у частини з нас в період від 6 тижнів до 12 місяців травма набуває хронічної форми, а за рік після травматичних подій постатравматичних розлад лікується дуже важко. 

Якщо зараз не почати реабілітувати українських дітей, то через 10-20 років на нас може очікувати покоління травмованих дорослих, людей з різноманітними залежностями, жорстоких, в кращому випадку замкнутих та байдужих людей. І все це - наслідки ПТСР.

Чим ПТСР дитини відрізняється від того, що переживають дорослі?

Дитячий і дорослий ПТСР за загальними ознаками не відрізняються: флешбеки, обмеження, щоб не пережити емоції знову, часткова втрата пам’яті, можливість навчатися та концентруватися, поява негативних переконань, постійне відчуття напруги. 

Складність ще полягає в тому, що дитина вибудовує свої реакції відповідно до реакцій дорослого. Часто батьки не пояснюють події, замовчують або вигадують інформацію щодо свого стану чи поведінки. Якщо дорослий у напрузі, відчуває стрес, то діти будуть це відчувати, хвилюватися та нервувати. Усе це створює надмірне навантаження для дитини.

Як розпізнати ПТСР у дитини?

Ознаки ПТСР в дитини можуть бути різними, ось деякі з них: 

  • реакція на різкі звуки, здригання,  

  • страхи, нервовість, 

  • гіперактивна поведінка, чи навпаки загальмованість,

  • нав'язливі картинки чи спогади, які виникають мимоволі перед очима і яких хочеться позбутися,

  • постійне, повторюване відтворення травмуючої ситуації через гру, 

  • бажання смерті, вибір темного одягу, 

  • фізіологічні прояви: розлади травлення, нудота, висока температура,

  • заїкання, 

  • розлади сну, 

  • енурез.

Психологи також відмічають, що діти також стають більш залежними від батьків, потребують більше уваги, бояться спати окремо, не відпускають батьків від себе.

Якщо подібні ознаки повторюються більше 2-3 тижнів та що відрізняється від її попередньої поведінки, може бути явною ознакою ПТСР. Проте точний діагноз потрібно з'ясовувати із фахівцем.

Цьогоріч з НСЗУ щодо надання послуг з реабілітації уклали договір 370 закладів охорони здоров’я. Одним з центральних і найбільш досвідчених в Україні, з 25-річною практикою та консультуванням німецькими спеціалістами є державний заклад «Український медичний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи Міністерства охорони здоров’я України».

https://childneuro.gov.ua/ 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті