Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Друга група інвалідності 2024: виплати, перетин кордону, мобілізація

Люди, які оформили інвалідність, можуть розраховувати на виплати від держави.

2 група інвалідності | © Pixabay

Друга група інвалідності в Україні (Pixabay)

В цій статті розглянемо, як змінилися розміри соцвиплат для людей з другою групою інвалідності в 2024 році в Україні. А також звернемо увагу на умови виїзду за кордон осіб з інвалідністю та питання мобілізації таких осіб.

Про умови отримання другої групи інвалідності ви можете дізнатися у нашій статті.

Розмір виплат особам з інвалідністю залежить від встановленого прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність. У 2024 році, згідно з ухваленим Верховною Радою 9 листопада бюджетом, цей мінімум з 1 січня зросте з 2 093 грн до 2 361 грн, тобто на 268 грн.

Виплати для людей з інвалідністю другої групи у 2024 році

Розмір виплат для осіб з інвалідністю з дитинства II групи становить 80% прожиткового мінімуму і складає з 1 січня 2024 року 1 888,8 гривень. Ця сума відноситься до людей з інвалідністю з народження.

Самотній особі з інвалідністю з дитинства II або III групи, які за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду отримають 75% прожиткового мінімуму, що становить 1 770,75 гривень.

Також пенсію по інвалідності отримають діти з інвалідністю - її сума теж залежить від групи:

  • дитина до 6 років, інвалідність підгрупи А - 5163 грн;

  • інша дитина до 6 років - 1281,5 грн;

  • дитина 6-18 років, інвалідність підгрупи А - 6392 грн;

  • інша дитина 6-18 років - 1598 грн.

Отримати соцвиплати можна без подачі заяви до органів соціальної допомоги - перерахунок проводиться автоматично після підвищення прожиткового мінімуму в країні.

Перетин кордону для осіб з 2 групою інвалідності у 2024 році

Як і минулого року, чоловіки з другою групою інвалідності можуть перетинати кордон. Для того, щоб виїхати з України, чоловік, що має другу групу інвалідності має надати: 

  • довідку форми №157-1/о, 

  • посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю, 

  • пенсійне посвідчення або документ, що підтверджує призначення соціальної допомоги. 

При цьому документ про інвалідність має бути отриманим саме в Україні. Якщо другу групу інвалідності призначили за кордоном, то чоловік не зможе виїхати з України. 

Для перетину кордону чоловікам, які супроводжують особу з інвалідністю другої групи, необхідно мати відповідний висновок лікаря або документ, затверджений лікарсько-консультативною комісією. При цьому перетнути кордон можна лише у супроводі хворого/людини з інвалідністю. Якщо чоловік намагатиметься перетнути кордон самостійно навіть за наявності усіх необхідних документів, у виїзді йому буде відмовлено. Ці правила також стосуються тих, хто виїжджає з України з метою догляду за хворими батьками, дружиною чи дітьми.

Мобілізація 2024 для осіб з 2 групою інвалідності

В Україні під час воєнного стану та загальної мобілізації всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними. Мобілізувати можуть будь-кого придатного до служби без права на відстрочку. За діючими законами особи з інвалідністю мають відстрочку, проте, вони не мають права на звільнення зі служби. Новим проектом уряд хоче відмінити відстрочку 3 групі інвалідності, але дозволити звільнення зі служби для 1 та 2 груп.

Порядок, який регулює військово-лікарські комісії встановлює хвороби, які означають придатність, непридатність та обмежену придатність до служби, і інвалідність 3 та 2 групи співпадає із рекомендаціями щодо надання обмеженої придатності до служби, тому військових іноді залишають без права на звільнення, навіть, коли вони отримали поранення, травму, каліцтво, що призвели до отримання 2 групи інвалідності.

Якщо такі чоловіки не здатні виконувати обов’язки, як коли були повністю здоровими, вони перебувають у розпорядженні командира. Законодавством також визначено умови для роботи, навчання та життєдіяльності в інших сферах життя.

Особи з інвалідністю 2 групи з вираженим обмеженням життєдіяльності можуть навчатися та провадити різні види трудової діяльності, зокрема шляхом створення відповідних умов праці із забезпеченням засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, здійснення реабілітаційних заходів.

Згідно зі статтею № 23 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, особу не можуть мобілізувати, якщо в неї дружина (чоловік), один із її батьків або батьків дружини (чоловіка) має інвалідність I або II групи. 

Якщо військовозобов’язаний бажає отримати відстрочку від мобілізації, бо один із його батьків є інвалідом ІІ групи, то на підставі Сімейного кодексу він має довести, що його мати чи батько потребує матеріальної допомоги і водночас немає іншої людини, яка може їх утримувати.

Такими особами можуть бути:

  • дружина (чоловік);

  • повнолітні діти;

  • батьки.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті