Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Топ-10 міфів про серцево-судинні захворювання

Захворювання серцево-судинної системи дуже поширені серед населення України і є одною з найчастіших причин смерті. Тому вкрай важливо знати, що впливає на здоров’я вашого серця та всієї серцево-судинної системи.

Перевірка здоров'я серця | © pixabay

Що важливо знати про серцево-судинні захворювання (pixabay)

Щоб позбутися хибних уявлень у цій сфері, розглянемо найбільш поширені міфи про серцево-судинні захворювання.

  • 1

    На серцево-судинні захворювання хворіють лише люди похилого віку.

    Це не так. На підвишення ризику захворювань серцево-судинної системи дуже впливає наш спосіб життя. Утворення атеросклеротичних бляшок може починатися ще в дитинстві та підлітковому віці, що потім призводить до звуження артерій. Навіть у молоді та людей середнього віку можуть розвинутися серцеві проблеми – особливо зараз, коли ожиріння, діабет 2 типу та інші фактори ризику ( малорухомий спосіб життя, паління та інші шкідливі звички) стають все більш поширеними у молодому віці. Крім того, стреси віни також додають негативного впливу на стан серця.

  • 2

    Високий кров’яний тиск неможливо не відчути.

    Це не завжди так. Гіпертонію - високий кров’яний тиск - не просто так називають "тихим убивцею". Цей стан можна не помітити. Тому важливо контролювати свій кров’яний тиск і час від часу перевіряти його за допомогою тонометра. Чим раніше ви виявите, що у Вас є гіпертонія і розпочнете лікування, тим менша вірогідність розвитку ускладень: інфаркту, інсульту, пошкодження нирок, очей та інших серйозних захворювань. Нагадаємо, що нормальний кров’яний тиск для дорослих - 120/80 мм.рт.ст.

  • 3

    Інфаркт легко розпізнати по сильному болю у грудях.

    Це не обов'язково. Біль під час нападу може локалізуватися у верхній частині живота, спини, шиї, щелепі. Трапляється, що серцевий напад дуже нагадує печію. Часто у людини спочатку з’являється слабкість, нудота, тільки після цього виникає біль. Інколи вогнище болю виникає не в грудях. У такому випадку стає дуже складно виявити хворобу на ранній стадії.

  • 4

    Якщо людина хворіє на діабет і приймає ліки, то їй немає про що хвилюватися.

    Якщо людина хворіє на діабет і приймає ліки, то їй немає про що хвилюватися.
    Люди з цукровим діабетом мають підвищений ризик серцевих захворювань та інсульту. Контроль рівня цукру дуже важливий у цьому випадку і зменшує рищик, але не виключає, тому що фактори ризику, які сприяють початку діабету, також підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Ці перехресні фактори ризику включають високий кров'яний тиск, надмірну вагу та ожиріння, малорухомий спосіб життя та паління.

  • 5

    Якщо ви приймаєте препарат, що знижує рівень холестерину, ви можете їсти що завгодно.

    Холестерин у крові походить з двох джерел: частина холестерину утворюється в печінці, а інша частина – з продуктів харчування. Статини зменшують кількість холестерину, що виробляється печінкою. Це призводить до зниження рівня холестерину в крові, що, в свою чергу, зменшує кількість холестерину, що відкладається в артеріях. Якщо ви приймаєте статини і продовжуєте їсти продукти з високим вмістом холестерину та насичених жирів, препарат не буде настільки ефективним, а рівень холестерину не впаде, а може навіть зросте.

  • 6

    Неможливо вберегти себе від серцево-судинних захворювань, якщо це спадковість.

    Здорові звички допоможуть вам зберегти здоров’я. Слідкуйте за харчуванням, виконуйте фізичні вправи, виключте алкоголь і куріння, проводьте більше часу на свіжому повітрі, контролюйте свою вагу, рівень цукру в крові. І тоді ви значно знизите ризик захворювань.

  • 7

    Серцева недостатність – це коли серце перестає битися.

    Ні, коли серце раптово перестає битися - це зупинка серця, а не серцева недостатність. При серцевій недостатності, серце продовжує працювати, але воно не може нормально «качати» кров. Це може спричинити задишку, набряки на ногах, збільшення печінки або постійний кашель та хрипи. Часто причиною серцевої недостатності є неправильне лікування інфаркту міокарда.

  • 8

    Біль в ногах не пов’язаний із проблемами з серцем.

    Біль у ногах може свідчити про проблеми з судинами. Це може бути ознакою стану, що називається захворюванням периферичних артерій. В ногах теж є артерії в яких можуть утворюватися холестеринові бляшки, як і в судинах серця. У людей, які мають захворювання периферичних артерій ризик інфаркту або інсульту зростає.

  • 9

    Якщо серце швидко б’ється, то скоро буде серцевий напад.

    Не зовсім так. Серце може битися в різних темпах протягом дня. Частота серцевих скорочень прискорюється під час тренування, емоційних навантажень, підйомі температури і сповільнюється, коли ви спите чи відпочиваєте. Але іноді людина може відчути прискорення чи уповільнення ритму серця, не пов’язане з емоційним станом та фізичними навантаженнями. Це може бути ознакою аритмії - ненормального або нерегулярного серцебиття. І хоча більшість аритмій є нешкідливими, деякі можуть тривати досить довго, впливаючи на роботу серця, або можуть спричинити інсульт, тому потребують лікування.

  • 10

    Після інфаркту слід уникати фізичних навантажень.

    Ні! Потрібно якнайшвидше почати процес фізичної реабілітації. Дослідження показують, що люди, які пережили інфаркт і регулярно займаються фізичними вправами (ходьба, легкий біг та ін.) та міняють стиль життя на здоровий (правильне харчування, відмова від тютюну) живуть довше, ніж ті, хто цього не робить. Кардіологи рекомендують принаймні дві з половиною години фізичної активності середньої інтенсивності на тиждень для підтримки Вашого серця. Обов’язково проконсультуйтеся у свого лікаря, коли і з яких вправ можна розпочати реабілітацію і не зволікайте.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті