Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Дієта при інфаркті - корисні та шкідливі продукти

Раціон харчування при інфаркті та інших серцево-судинних захворюваннях має відрізнятися від раціону здорових людей. Правильне харчування при хворобах серця та судин покликане посилити дію медикаментозних препаратів, прописаних кардіологом, та підвищити їх ефективність.

Що можна їсти? | © Pexels

Підбір правильної дієти (Pexels)

Тому харчування при хворобах серцево-судинної системи будується на формуванні раціону з натуральних та корисних компонентів. В цій статті ми докладніше розповімо про дієту при інфаркті - які корисні продукти, а які шкідливі.

Їжа - це основне джерело отримання енергії та цінних поживних речовин для людини. Нерідко у свій щоденний раціон харчування людина прагне включити все «смачне»: наваристі бульйони, копчені та жирні м'ясні делікатеси, маринади, солону рибу, солодкі молочні продукти, торти і т.д. Наш організм готовий переробити все, щоб отримати життєву енергію. Але якою ціною?

Науково доведено прямий зв'язок між харчуванням людини та захворюваннями. Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смертності у більшості країн світу. Серце - єдина м'яз в організмі, яка працює безперервно і перекачує кров, що забезпечує поживними речовинами і киснем весь організм. Різні захворювання серцево-судинної системи вимагають ранньої діагностики, щоб людина могла якомога довше зберігати життєздатність та працездатність. Ще важливіше профілактика хвороб за допомогою здорового способу життя та здорових харчових звичок.

Здорове харчування – невід'ємна частина зниження загального ризику захворювань серцево-судинної системи. Рясна їжа переповнює шлунок, який може зміщувати діафрагму та ускладнювати роботу серця. Перевантаження створює надлишок випитої рідини.

Факторами ризику при серцево-судинних захворюваннях є мале споживання фруктів, овочів і ягід, надмірне споживання солі та насичених жирних кислот, недолік у їжі волокнистих речовин і, як наслідок обумовлена незбалансованим харчуванням зайва вага. Важливо дотримуватися правильного співвідношення поживних речовин у їжі та піклуватися про її різноманітність. Правильне харчування не тільки знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, але й надає значний підтримуючий ефект при лікуванні цих захворювань.

Правила харчування при інфаркті та для його профілактики

  1. Раціональний та дробний прийом їжі, тобто. харчування 5-6 щодня з рівномірним розподілом добового меню кілька маленьких порцій.

  2. Скоротіть кількість кухонної солі в організмі (готувати їжу краще без солі, сіль додавати до готових страв). Цей продукт сприяє затримці рідини в організмі - і, відповідно, набряків і підвищенню артеріального тиску.

  3. Скоротіть споживання тваринного жиру. Жирна їжа тваринного походження (м'ясні консерви, свинина, жирний птах, усі види субпродуктів, ковбаси, копченості та сало) – багата на шкідливий холестерин, який відкладається в судинах у вигляді бляшок. Вони можуть порушувати кровообіг, у тому числі й у судинах, що живлять саме серце.

  4. Зменшіть загальну кількість рідини у раціоні до 1,5-2,0 л (включаючи молоко, напої, перші страви).

  5. Максимальне використання багатих калієм продуктів: бананів, винограду, ківі, чорносливу, кураги, родзинок, шипшини, а також картоплі, капусти, гарбуза та абрикосів та соків з них.

  6. Забезпечення в раціоні високого рівня солей магнію за рахунок житнього та пшеничного хліба з висівками, вівсяної, пшоняної, ячної та гречаної круп, буряків, моркви, салату, зелені петрушки, волоських горіхів, мигдалю, чорної смородини.

  7. Обмеження (краще – виключення) напоїв, що збуджують серцево-судинну та нервову системи; відмова від міцних алкогольних напоїв

  8. Додайте до раціону жирні кислоти Омега-3. Ці корисні речовини допомагають знижувати рівень холестерину в організмі, перешкоджають процесу тромбоутворення та знижують артеріальний тиск. Вибирайте не надто жирні сорти риби та морепродуктів. Найкраще їх відварювати, але можна обсмажувати без жиру.

  9. Чи не переїдайте. Якщо перед сном хочеться їсти - випийте 1 склянку кефіру або з'їжте яблуко.

Корисні продукти при інфаркті

  • Дієтичний безсольовий хліб, тости, сухарики, житній та пшеничний хліб із борошна грубого помелу

  • Овочеві супи з крупами, молочні супи

  • Нежирна яловичина, телятина, кролик, курка, індичка без шкіри (відварена або запечена без жиру)

  • Нежирна риба та морепродукти (морська капуста, креветки, кальмари, гребінець) – відварені або приготовані на пару

  • Молоко, нежирний сир, йогурт, кефір

  • Яйця некруто, омлети (2-3 рази на тиждень)

  • Крупи, макаронні вироби; каші, запіканки, гарніри з гречаної, вівсяної, пшоняної крупи та рису

  • Овочі у відвареному та запеченому вигляді (сирі овочі рідко та обережно)

  • Стиглі фрукти та ягоди (свіжі та сушені), компоти, киселі, желе, муси, мед, варення, сухофрукти, горіхи

  • Неміцний чай, фруктові, ягідні та овочеві соки, морси, квас

  • Рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова, соєва-30г), зрідка несолона вершкове масло – 20г

Шкідливі продукти при інфаркті

  • Свіжий хліб, млинці, оладки, здоба

  • Бульйони з м'яса, птиці, риби, грибів, супи з бобовими

  • Жирне м'ясо, гуси, качки, субпродукти, ковбасні вироби, копченості, сало та солонина, консерви з м'яса

  • Жирна риба, солена, копчена риба, ікра, рибні консерви

  • Солоний та жирний сир, сметана, вершки

  • Смажена яєчня, яйця круто

  • Бобові (горох, квасоля, боби)

  • Мариновані, солоні овочі. Редиска, цибуля, часник, гриби, редька, зелений горошок, капуста

  • Фрукти з грубою клітковиною (інжир, виноград), шоколад, тістечка

  • Натуральна кава, какао, міцний чай, алкоголь

  • Кулінарні жири та маргарини

Правильне харчування при серцево-судинних захворюваннях - це найважливіша умова зміцнення здоров'я та суттєвий фактор профілактики ускладнень недуги. Тому правильне харчування людини з серцево-судинною патологією має бути не вимушеним і тимчасовим заходом, а обов'язковою і невід'ємною частиною повсякденного способу життя.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті