Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Гострий інфаркт міокарда: фактори ризику та діагностика

Гострий інфаркт міокарда, який ще називають серцевим нападом, - це стан, який виникає, коли приплив крові до частини серця значно знижується або блокується через наявність атеросклеротичних бляшок, спазм чи накопичення в просвіті коронарних артерій тромбів або емболів.

Кардіограма | © Pexels

Як підтримати серце? (Pexels)

Існує ряд факторів, які збільшують ризик інфаркту міокарда. Розглянемо найбільш важливі з них.

  1. Підвищений рівень холестерину – одна з основних причин серцевого нападу.

При цьому, не весь холестерин такий страшний, як його малюють. Оскільки в чистому вигляді він не засвоюється тканинами людського тіла, холестерин існує в організмі у вигляді сполук, які називаються ліпопротеїнами. Вчені розрізняють два види ліпопротеїнів — високої і низької щільності. Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) ще називають «поганим холестерином», оскільки саме підвищений рівень ЛПНЩ приводить до утворення бляшок, закупорки судин і, врешті-решт, інфарктів та інсультів. Велика кількість ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), навпаки, вважається ознакою здорового організму, тому їх називають «хорошим холестерином». 

Частинки холестерину накопичуються на стінках кровоносних судин у вигляді атеросклеротичних бляшок. Згодом вони настільки закупорюють судини, що кров перестає надходити до серця. Занадто високий рівень холестерину можна знизити, дотримуючись відповідної дієти та систематично займаючись спортом. Якщо в раціоні зменшити кількість тваринних жирів, можна знизити рівень холестерину на 5-15%. Достатньо замінити вершкове масло і смалець на рослинні жири (найкраще оливкову олію), щоб на кілька відсотків скоротити концентрацію холестерину в крові.

Якщо ж рівень холестерину дуже високий, варто приймати спеціальні препарати, що знижують концентрацію холестерину в крові. Їх потрібно приймати тільки після консультації з лікарем.

  1. Високий артеріальний тиск

Чим вищий у людини тиск, тим більший ризик розвитку інфаркту міокарда. Зв'язок очевидний: високий тиск пошкоджує внутрішню оболонку судин, зокрема коронарних артерій, які живлять серце. Крім того, сприяє розвитку атеросклерозу, може призводити до згущення крові й утворення тромбів.

  1. Цукровий діабет

Ця хвороба впливає майже на  всі органи та системи, часто першими в зону ризику потрапляють серце і судини. При цьому загроза інфаркту вища для тих, хто страждає діабетом другого типу. Гіперглікемія збільшує навантаження на серцевий м’яз і підвищує його потребу в кисні. Це може бути особливо проблематичним, коли кровопостачання до серця обмежене атеросклеротичними бляшками або тромбами, які часто теж стають наслідками цукрового діабету.

  1. Гіподинамія, малорухливий спосіб життя 

Відсутність фізичних навантажень негативно впливає на обмін речовин, призводить до нетренованості серцевого м'язу, знижує стійкість і може призвести до кисневого голодування;

  1. Стрес

Люди з високим рівнем стресу більш схильні до інфаркту під час емоційного або фізичного перенапруження. Стрес підвищує частоту серцевих скорочень й артеріальний тиск, а також секрецію гормонів стресу, які можуть викликати спазм коронарних артерій. Тим часом фізичне перенапруження збільшує навантаження на серце і провокує ризик утворення тромбів.

  1. Вік

Ризик розвитку інфаркту міокарда збільшується з віком. У чоловіків частота виникнення захворювання різко збільшується після 55 років, у жінок - після 65-річного віку.

  1. Паління 

Паління тютюнових виробів веде до звуження коронарних артерій, знижує постачання міокарду киснем і підвищує ризик серцевого нападу в 2 рази.

  1. Обтяжений сімейний анамнез

Ризики особливо високі при наявності "сімейної" історії серцево-судинних захворювань, коли в роду були чоловіки з проявом серцевого нападу у віці до 55 років або жінки, у яких інфаркт міокарда розвинувся у віці до 65 років.

  1. Зайва вага

Ожиріння і багато порушень обміну речовин прискорюють розвиток захворювання атеросклерозу судин, гіпертонії.

Іноді інфаркт міокарда може виникати без будь-яких симптомів. Це особливо часто трапляється у людей літнього віку та людей з діабетом або серцевими захворюваннями. Але якщо ви помітили, що швидко втомлюєтеся, у вас періодично стискає дихання, нерівномірно б’ється серце і часто трапляється непритомність – обов’язково зверніться до лікаря-кардіолога. Ці симптоми можуть вказувати на проблеми з серцем.

Діагностика

Для діагностики інфаркту міокарда лікарю потрібні:

  • збір клінічних даних (опитування пацієнта, вивчення сімейного анамнезу, огляд хворого);

  • електрокардіографія в 12 відведеннях (для вимірювання електричної активності вашого серця);

  • загальний і біохімічний аналізи крові (для оцінки загального стану організму і виявлення маркерів пошкодження серцевого м'язу (тропонін, міоглобін, КФК);

  • коронарографія (для візуалізації прохідності судин серця).

Регулярні медичні обстеження виявляють фактори ризику інфаркту на ранніх стадіях, коли їх можна лікувати або контролювати.

Пам'ятайте!

Телефонуйте в швидку негайно, якщо ви запідозрили, що у вас, або у кого-небудь із ваших знайомих стався серцевий напад. Не потрібно займатися самолікуванням. Отримання оперативної медичної допомоги дозволить значно поліпшити шанси на одужання.

 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті