Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Оформлення інвалідності для ВПО під час війни

Із перших днів війни в Україні спрощено процедуру проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям. Людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити довідку про інвалідність. Утім, як оформити інвалідність, якщо ви ВПО?

Інвалідність для ВПО | © Pexels

(Pexels)

Навесні 2022-го було затверджено «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я», гармонізований із Міжнародною класифікацією функціонування. Це черговий крок до переходу від системи медико-соціальної експертизи до оцінки втрати функціональності відповідно до європейських стандартів, а також крок до цифровізації процесу, що значно удосконалить прозорість прийняття рішень у системі

За постановою Кабінету міністрів України № 225 встановлення інвалідності особам у період дії воєнного стану може бути здійснено заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи. Так само, як і проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності для отримання соціальних виплат не потрібно, оскільки термін дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації подовжено на період дії воєнного стану (за постановою Кабміну № 390). Якщо ж термін інвалідності добіг кінця під час дії воєнного стану, то інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. 

Процедура встановлення інвалідності для ВПО

Було суттєво спрощено процедуру встановлення інвалідності. Під час війни інвалідність можна встановити заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Відповідно до законодавства МСЕК не має законних підстав вимагати від пацієнта, що є внутрішньо переміщеною особою (ВПО), укладання декларації під час воєнного стану.
Також лікарі не мають права вимагати у пацієнтів прибути безпосередньо на повторний огляд під час дії воєнного стану для підтвердження стійкого порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності людини.

Відповідно на період дії воєнного стану експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

Якщо особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Крім того, будь-яка особа, а також ВПО, перебуваючи в іншому регіоні України, має право звернутися до медико-соціальної експертної комісії за місцем її перебування, і лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я підкажуть способи вирішення проблемних питань.

Як оформити інвалідність ВПО

Щоб оформити інвалідність, треба мати на руках медичні документи та обстеження. Їх потрібно надати сімейному або лікуючому лікарю, щоб оформити направлення МСЕК (форма 088/о).

Після цього лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить їх на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності. Експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів, за наявності відомостей, які підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

У такому разі лікуючий лікар, у тому числі сімейний лікар, до якого звернувся за медичною допомогою пацієнт, в разі потреби оформлює направлення на МСЕК (форма 088/о).

Якщо для встановлення інвалідності людина не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно.

Нагадаємо, якщо особа з інвалідністю перебуває за кордоном, їй потрібно зв’язатися із сімейним лікарем в Україні та надіслати йому медичні документи українською мовою. Лікар оформить направлення на проходження МСЕК, а комісія проведе експертизу заочно на підставі наданих документів.

Інвалідність через поранення на війні

Від грудня 2022 року Інвалідність через поранення визначатимуть по-новому. Причинний зв'язок інвалідності з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я, одержаним від вибухонебезпечних предметів, тепер встановлюється МСЕК на підставі витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань. У свою чергу, перелік вибухонебезпечних предметів визначено статтею 1 Закону «Про протимінну діяльність в Україні». Цим Законом також передбачається надання постраждалим особам одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щорічної допомоги на оздоровлення у сумі, порядок призначення і виплати якої встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Нагадаємо, станом на 15 грудня 2022 року офіційно зафіксовано 4 мільйони 900 тисяч громадян України, що стали внутрішньо переміщеними особами всередині держави. З них 30% - це пенсіонери та особи з інвалідністю. За неофіцінийми даними, їх може бути набагато більше.

Джерело - Укрінформ, facebook.com/dmytro.lubinets 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті