Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Перетин кордону для людей з інвалідністю: актуальні зміни 2023 року

Хоча під час дії режиму воєнного стану перетинати державний кордон військовозобов’язаним заборонено, існує низка підстав, за наявності яких виїхати за межі України все ж можливо.

Виїзд за кордон | © Pexels

Як виїхати за кордон особі з інвалідністю? (Pexels)

Законодавство про виїзд з України людей з інвалідністю

Згідно з Законом України «Про мобілізацію» особи з інвалідністю мають відстрочку від призову, а, отже, мають також і право перетинати державний кордон. У Постанові КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» вказано, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон.

Кому можна перетинати кордон?

Зокрема, мають право перетинати кордон:

  • особи з інвалідністю;

  • особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України;

  • особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують їх;

  • особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України і супроводжують їх;

  • батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років,

  • батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

Однак, незважаючи на дану дозвільну норму, наразі існує багато суперечностей і безпідставної інформації щодо осіб з інвалідністю ІІІ групи, а саме неможливості їх виїзду закордон. Це породжує хаос серед населення та вводить в оману, хоча така заборона не має жодного підґрунтя. Тому, необхідно наголосити, що особами з інвалідністю вважаються інваліди І, ІІ та ІІІ групи.

Документи для перетину кордону

Окрім іншого, для перетину кордону у таких випадках необхідно пред’явити службовим особам Державної прикордонної служби документи (їх нотаріально засвідчені копії), що підтверджують інвалідність відповідних осіб.

Такими документами є:

  • посвідчення, яке підтверджує статус особи з інвалідністю;

  • пенсійне посвідчення, в якому зазначено групу та причину інвалідності;

  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в якому зазначено групу та причину інвалідності;

  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Наказом Міністерства соціальної політики України 21 вересня 2015 року N 946 .

Довідка до акта огляду медико-соціальною  експертною  комісією (форма первинної облікової документації  №  157-1/о) на сьогодні не дає можливості перетину кордону.. Кабінет Міністрів України виключив її із відповідного переліку. Хоча на деяких сайтах профільних державних органів вона все ще фігурує.

Крім того, зазначені документи обов’язково мають відповідати українському законодавству, оскільки, якщо документи по інвалідності були зроблені за кордоном перетнути кордон буде неможливо.

Більше того, для осіб з інвалідністю І групи існують деякі пільги при перетині кордону, а саме можливість першочергового проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон. Щодо кількості перетинів державного кордону обмеження немає.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті