Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інвалідність в США для українських біженців - як оформити

Сполучені Штати Америки входять до списку країн із найбільш розвиненими системами соціального захисту населення. Федеральні програми дозволяють особам з інвалідністю та іншим категоріям громадян претендувати на цілий перелік пільг та субсидій, що дають змогу спростити повсякденне життя.

Оформлення інвалідності в США | © Pexels

(Pexels)

Які пільги доступні біженцям з України у США?

Українці не пенсійного віку можуть подавати заявку у США на отримання федеральних пільг, які діятимуть протягом року після отримання статусу тимчасового захисту. Отримати можна таку допомогу:

1. Фінансова підтримка через тимчасову допомогу нужденним сім'ям (TANF).

2. Медичне страхування через «Medicaid».

3. Допомога з харчовими продуктами у межах «Програми додаткової допомоги в галузі харчування (SNAP).

Додатково Управління з питань переселення біженців (ORR) допомагає з підготовкою до пошуку роботи та безпосередньо з працевлаштуванням, підтримує з вивченням англійської мови та консультує щодо отримання медичної допомоги.

Яка сума пенсії з інвалідності виплачуватиметься українцям у США?

Сума виплати залежить від штату, де знаходиться біженець. 2023 року мінімальний розмір становитиме 914 доларів щомісяця для однієї особи або 1371 долар для подружжя.

Як українцям оформити статус особи з інвалідністю у США?

Social Security Administration або Управління Соціального Страхування – це організація в США, яка виплачує майже всі державні пенсії та допомоги.

Звертайтеся до управління допомоги уряду штату, у якому перебуваєте, або до найближчого управління з переселення біженців. Список установ дивіться тут.

Заяву отримання допомоги по інвалідності можна подати двома способами. Ви можете:

1. Подати заяву онлайн.

2. Зателефонувати за безкоштовним номером 1-800-772-1213, щоб записатись

на прийом у місцевому відділенні Social Security або призначити прийом по телефону для подання заяви. 

Співбесіда для подання заяви на отримання допомоги з інвалідності займає близько однієї години. Якщо ви призначите прийом, вам буде надіслано початковий комплект документів, який допоможе вам підготуватися до співбесіди для подання заяви на отримання допомоги з інвалідності. Початковий комплект документів також є на веб-сайті (тільки англійською мовою).

Обробка такої заяви може зайняти від трьох до п'яти місяців. Для подання заяви на отримання допомоги по інвалідності вам потрібно буде заповнити заяву на отримання пільг Social Security. Заяву можна подати на веб-сайті (тільки англійською мовою).

Крім основної заяви на отримання допомоги по інвалідності, вам потрібно буде заповнити й інші форми. Одна форма призначена для збору відомостей про ваше захворювання та про те, як воно впливає на вашу здатність працювати. Інші форми дають лікарям, лікарням та іншим медичним працівникам, які лікували вас, дозвіл надсилати нам відомості про ваше захворювання.

Коли відомство штату винесе рішення у вашій справі, ви отримаєте лист, де буде вказано розмір допомоги та датою початку її виплати. Якщо вашу заяву буде відхилено, у листі буде роз'яснено причини винесеного рішення, а також процес його оскарження, якщо ви з ним не погоджуєтесь.

Необхідні документи для оформлення пенсії

Для того, щоб подати заяву, при собі потрібно мати:

  • паспорт; 

  • форму I-94; 

  • номер Social Security (якщо є); 

  • інформацію про дохід і наявні заощадження; 

  • інформацію про житлову ситуацію (договір оренди або інформацію про рідних, у кого мешкає заявник). 

  • інформацію про діагноз, лікування та контакти лікарів.

Повний перелік документів в залежності від ситуації доступний за посиланням.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті