Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців у Німеччині на 2023 рік

Німеччина - одна з країн Європи, в якій перебуває найбільша кількість українців.

Українські біженці в Німеччині в 2023 році | © Pexels

Німеччина надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

Українцям, які збираються покинути Україну та переїхати до Німеччини, буде корисною наступна інформація.

В’їзд до Німеччини у 2023 році

Не всі землі Німеччини в 2023 році приймають біженців з України. На сьогодні ви можете подивитися адреси та обрати одну з 6 земель:

  • Bayern: Ergolding – Schindlerstraße 19, 84030 Ergolding

  • Baden Württemberg: Messe Sindelfingen – Mahdentalstraße 116, 71065 Sindelfingen

  • Hessen: Gießen – Rödgener Straße 91, 35394 Gießen

  • Sachsen: Meerane – Seiferetziger Schulweg 10, 08393 Meerane

  • Thüringen: Suhl – Weidbergstraße 24-26, 98527 Suhl

  • Saarland: Lebach – Pommernstraße 1, 66822 Lebach

Біженці з України тимчасово звільнені від необхідності мати дозвіл на проживання в Німеччині і не потребують візи для в'їзду в країну. Цей виняток було знову продовжено, і тепер він діє для тих, хто в'їжджає вперше до 4 березня 2024 року. Таким чином, протягом 90 днів, найпізніше до 2 червня 2024 року, можливо перебувати без дозволу на проживання. 

Оскільки авіасполучення з України на даний момент призупинені, безпосередній в'їзд до Федеративної Республіки Німеччина для громадян України неможливий. Те, як відбудеться в'їзд до Шенгенської зони через державу-член Європейського Союзу, яка межує з Україною, в основному визначається законодавством ЄС, в той час як деталі вирішуються відповідною державою-членом. 

З 2017 року громадяни України з біометричним закордонним паспортом можуть в'їжджати до ЄС без візи для короткострокового перебування згідно з законодавством ЄС. Однак громадянам України з небіометричним закордонним паспортом, як правило, потрібна віза – посвідка на проживання, яка вклеюється в паспорт перед від'їздом. Однак держава-член може зробити виняток для в'їзду на свою територію з певних причин. 

Німеччина скористалася цим винятком, видавши правову постанову, що звільняє громадян України, які не мають біометричного паспорта, від вимоги отримання посвідки на проживання в цілях в'їзду та перебування на території ФРН.

Тимчасовий захист в Німеччині

Тимчасовий захист в Німеччині має назву Vertriebene. Для того, щоб його отримати, потрібно:

  • Звернутися до найближчого відділу міграційної служби Ausländerbehörde. Перед тим через сайт даної імміграційної служби ви маєте дізнатися чи є можливість в даний час цю заяву оформити онлайн чи потрібно буде особисто з’явитися на конкретно призначений день і термін. Тут же вам видадуть інформаційний лист на українській мові про ваші обов’язки та права, які ви отримаєте, набувши тимчасовий захист.

  • Для того, щоб отримати дозвіл на тимчасове перебування на території Німеччини «Aufenthaltstitel»,  необхідно подати заяву на спрощену процедуру отримання відповідної посвідки на тимчасовий захист, проживання та працевлаштування. Поки ви будете чекати на таке посвідченням вам мають видати умовнe свідоцтво «Fiktionsbescheinigung», яке буде засвідчувати право на ваше легальне перебування на території Німеччини. Дане свідоцтво видається після того, як відповідна служба ідентифікує особу і внесе її персональні дані в Центральний реєстр іноземців.

Які права надає «Aufenthaltstitel» в Німеччині?

  • Дозвіл на трудову діяльність (Компетентний орган у справах іноземних громадян надає дозвіл на трудову діяльність, спочатку, у так зване Фіктивне рішення, пізніше – у посвідці на перебування. Для певних професій (наприклад, лікарів) застосовуються особливі вимоги до процедури допуску. Питання про процедуру визнання диплому особам, які мають тимчасовий захисток, залишається відкритим;

  • соціальні пільги та медичне обслуговування (Особи, які були вимушені покинути територію України, у разі необхідності, мають право на отримання соціальної допомоги на існування, а також медичне обслуговування. Необхідною умовою для цього є надання тимчасового посвідчення на легальне перебування в країні (Fiktionsbescheinigung) або дозвiлу на перебування;

  • доступ до освіти для дітей;

  • право на шлюб;

  • право на грошову допомогу (щомісячно)

  • Возз’єднання сім’ї

Довідка Fiktionsbescheinigung являється внутрішнім документом та діє виключно на території Німеччини. Він дозволяє вільно пересуватися по Німеччині, але виїжджати в інші країни ЄС або в Україну, можна лише в межах наявного у Вас безвізу. Це означає що особа має мати біометричний паспорт та не перевищувати термін перебування у ЄС в рамках безвізового режиму – до 90 днів протягом 180 днів.

Довідка Aufenthaltstitel встановлює певні правила для її власника. Згідно з правилами вона втрачає чинність, якщо ви покинули Німеччину або не перебуваєте на території Німеччини більше 6 місяців. Тобто ви можете виїжджати за кордон або в Україн  не довше ніж на півроку.

Якщо довідка Fiktionsbescheinigung - це тимчасовий документ, і термін його дії закінчується, а дозвіл Aufenthaltstitel ви ще не одержали, то бажано за 2-3 тижні до завершення терміну його дії відправити лист або особисто звернутися до міграційної служби, щоб вони або продовжили дію Fiktionsbescheinigung, або видали Aufenthaltstitel.

Фінансова допомога українцям у Німеччині

Як повідомляє федеральний міністр праці Губертус Гайль, з 1 січня 2023 року грошова допомога українським біженцям становить:

  • одинокі дорослі - 502 євро на місяць;

  • батьки-одинаки - 502 євро;

  • повнолітні громадяни України - 451 євро;

  • діти 14-17 років - 420 євро;

  • діти 6-13 років - 348 євро;

  • діти до 5 років - 318 євро.

Українці в Німеччині від 1 червня отримують допомогу з безробіття, яку видає центр зайнятості. Виплати становлять 449 євро на місяць, якщо українець проживає самостійно. Для члена цілої родини сума менша - 404 євро на особу.

"Є нюанс: збільшення на 53 євро отримають не всі українці в Німеччині, а лише одинокі дорослі та батьки, які самостійно виховують дитину", - підкреслено в повідомленні.

Як знайти житло в Німеччині?

До державного тимчасового прихистку вас направлять безпосередньо на кордоні після в’їзду до країни. Там ви отримаєте місце для ночівлі, їжу та іншу підтримку на період, поки не знайдете іншого житла. Центри приймання біженців організовано на території всієї Німеччини. 

Щоб полегшити розміщення біженців з України і водночас зняти навантаження з приймаючих громад, Федеральне міністерство внутрішніх справ (BMI) вирішило вступити в партнерство з берлінською компанією Wunderflats і некомерційним соціальним підприємством ProjectTogether. Орендодавці зможуть швидко і без бюрократичної тяганини надавати приватне житло біженцям з України на цифровій платформі. Нова платформа дасть змогу біженцям самостійно знаходити доступне житло відповідно до їхніх індивідуальних потреб. Wunderflats забезпечує безпеку як для орендодавців, так і для орендарів.

Для надання підтримки в пошуку житла деякі федеральні землі розміщують на своїх порталах допоміжну інформацію щодо наявного житла для біженців із України:

Берлін

Бремен

Гамбург

Північний Рейн-Вестфалія

Шлезвіг-Гольштейн

Саксонія

Тюрингія

Також можна звернутися в місцеві організації на кшталт груп сусідів (Nachbarschaftstreffs) або відповідних об’єднань (Vereine). Адреси груп і об’єднань можна отримати в консультаційних центрах із питань міграції. Запитайте знайомих, чи не знають вони когось, хто здає житло або шукає квартиранта.  

Берлінський консультаційний центр (Berliner Beratungsstelle), що є спільним проектом LaruHelpsUkraine e.V. та Міжнародного центру розвитку міграційної політики (МЦРМП), консультує українських біженців у Берліні з різних питань, наприклад, послуги та пропозиції Центру зайнятості (Jobcenter), Сімейної страхової каси (Familienkasse) та Управління соціального захисту (Sozialamt). Консультації надаються українською та російською мовами, їх можна отримати як у онлайн-форматі, так і особисто. Окрім інформаційної консультативної підтримки, українським біженцям тут надається допомога в заповненні заяв та бланків, записі на прийом до різних установ (у тому числі, медичних) та написанні офіційних листів; за бажанням також забезпечується супровід на прийом у державні установи.

Берлінський консультаційний центр (Berliner Beratungsstelle):
Am Treptower Park 14, 12435 Berlin (у приміщенні торговельного центру Treptow Park Center)

Графік роботи: Пн – Пт, 10:00 – 17:00 (обідня перерва з 13:00 до 13:30)

Список документів для реєстрації за місцем проживання:

Якщо ви знаєте, що тривалий час мешкатимете у певному житлі, вам треба мати такі документи для реєстрації за місцем проживання у ЦНАПі (Bürgerbüro): 

– Закордонний паспорт або українську ID-картку

  • Довідку про реєстрацію прохача притулку, тимчасове посвідчення, довідку про реєстрацію за місцем проживання
  • Договір оренди
  • Підтвердження про заселення від орендодавця
  • Свідоцтво про народження для дітей, свідоцтво про шлюб для подружжя.

Українці, які вже працюють, але не мають достатньо коштів для оренди житла, мають можливість отримати пільгові виплати на житло. Ви можете подати заявку на пільгові виплати на житло у відділах, що відповідальні за житлові субсидії (районних установах/меріях або муніципалітетах).

Розмір пільгових виплат на житло визначається індивідуально і залежить від наступних факторів:

  • Сума доходу

  • Розмір орендної плати

  • Кількість людей, які проживають разом, та їхні доходи

Субсидія на оплату комунальних послуг

Для осіб, які отримують пільгові виплати на житло, субсидія на оплату комунальних послуг розподіляється відповідно до кількості членів родини, що мешкають разом :

  • на одну особу 415 євро

  • для двох осіб 540 євро

  • за кожну наступну особу 100 євро

Ваша субсидія на опалення вже повинна бути автоматично зарахована на ваш рахунок, оскільки всі федеральні землі виплатили субсидію на опалення.

 Для людей, які отримують стипендію (BaföG) або гроші за навчання за програмою Ausbildung, а також для людей, які отримують надбавки , мають право на одноразову виплату в розмірі 345 євро. Субсидія на опалення для одержувачів стипендії-позички BAföG виплачується з 5 квітня 2023 року. 

Пільги для людей з інвалідністю та осіб, які потребують догляду

Існують спеціальні надбавки для осіб з тяжкими формами інвалідності та/або осіб, які потребують догляду. 

У Північному Рейні-Вестфалії, наприклад, якщо ступінь інвалідності (GdB) нижче 80, надбавки  становлять 2100 євро на рік. Обов’язковою умовою є те, що особа з інвалідністю перебуває вдома та має рівень догляду 2 або 3.

Найкращий спосіб дізнатися про можливі надбавки для людей з інвалідністюта/або людей, які потребують догляду, — це звернутися до місцевої житлової служби.

Медичне обслуговування в Німеччині

Якщо Ви одержуєте виплати в центрі зайнятості, Вам надається страховий захист відповідно до правил встановленого законом страхування на випадок хвороби. Таким чином, подібно до інших осіб, застрахованих на випадок хвороби, як це встановлено законом, відповідно до п’ятої книги Кодексу соціальних законів (SGB V) Ви маєте, зокрема, право на лікування, отримання послуг під час вагітності та в післяпологовий період, а також послуг із профілактики і раннього діагностування захворювань.

Якщо Вам надається соціальна допомога, Ви не підпадаєте під дію положень щодо встановленого законом обов’язкового страхування на випадок хвороби. Однак у лікарняній касі, яка здійснює встановлене законом страхування, Вам видається картка медичного страхування, маючи яку Ви можете за потреби отримувати послуги з охорони здоров’я, що за обсягом відповідають послугам, передбаченим встановленим законом страхуванням на випадок хвороби. Витрати, що виникають у подібних випадках, відшкодовує відділ соціального забезпечення.

Якщо Вам надається допомога відповідно до Закону про заходи підтримки шукачів притулку (AsylbLG), протягом перших 18 місяців Вашого перебування на території Федеративної Республіки Німеччина Ви маєте право на отримання лікарської та стоматологічної допомоги, необхідної для усунення гострих захворювань і болючих станів, у тому числі забезпечення лікарськими засобами і перев’язувальними матеріалами, а також отримання інших послуг, необхідних для одужання, купірування або полегшення захворювань і їхніх наслідків.

Крім того, серед іншого, у цілях профілактики й раннього діагностування захворювань проводяться заходи з уведення офіційно затверджених вакцин і профілактичні обстеження, рекомендовані в галузі медицини. Послуги із зубного протезування надаються, якщо в тому чи іншому випадку вони є невідкладними з медичних міркувань.

Вагітні жінки та матері в перші тижні після народження дитини мають право на медичну та сестринську допомогу, а також на догляд, акушерську допомогу, медикаменти, перев'язувальні та лікувальні засоби.

Додаткові послуги можуть бути надані, якщо вони необхідні в окремих випадках для збереження здоров'я. Це положення дозволяє компетентним органам з надання допомоги в окремих випадках задовольняти особливі потреби. Закон не накладає жодних обмежень за типами захворювання, тож сюди може бути включено і лікування психічних захворювань.

Додаткову інформацію щодо медичного забезпечення можна знайти через medmissio. «Інструментарій для біженців» (Flüchtling Toolbox) від medmissio – це онлайн-бібліотека, у якій можна знайти відповіді на життєво важливі питання щодо медичного забезпечення біженців із України.

На сторінці www.fernarzt.com можна знайти можливості безкоштовного медичного обслуговування в телефонному або відеорежимі й отримати доступ до медикаментів, що відпускаються за рецептом. 

Біженці з інвалідністю

Біженців із фізичними і психічними порушеннями, які прибули з України, а також членів їхніх сімей під час прибуття до Німеччини необхідно забезпечити інформацією щодо безбар’єрної реєстрації, їхнього перебування й житла та послуг, орієнтованих на відповідні потреби. Організація додаткової незалежної підтримки людей з інвалідністю і членів їхніх родин (EUTB) www.teilhabeberatung.de надає консультації відповідним особам на території всієї Німеччини. Об’єднання mittendrin e.V. розробило для цієї категорії людей інформаційний сайт www.mittendrin-koeln.de українською й російською мовами.

Будь ласка, звертайтеся у службу, що відповідає за вас у федеральній землі, у якій ви перебуваєте. Інформацію окремих федеральних земель для біженців із України з порушеннями й без них, а також для осіб, які підтримують їх, можна знайти тут:

Федеральний контактний центр для біженців із України з інвалідністю та/або необхідністю медичного догляду

Ел. пошта: bundeskontaktstelle@drk.de

Дізнайтеся про отримання інвалідного візка чи інших допоміжних засобів у нашій статті.

Як працює німецька система освіти?

У Німеччині налічується понад 32 000 шкіл. Вони розподілені на території всієї країни й мають однакові мінімальні стандарти. За шкільну освіту в Німеччині відповідають 16 федеральних земель. В усіх федеральних землях із початку війни відбувається підготовка для того, щоб без зайвої бюрократії прийняти до багатьох шкіл учнів-біженців і забезпечити їм отримання освіти.

У Німеччині система обов’язкової шкільної освіти поширюється на всіх дітей, як правило, у рік досягнення ними шести років і здебільшого передбачає обов’язкове відвідування школи протягом дев’яти років (у Берліні, Бранденбурзі і Бремені – десяти років, у Північному Рейні-Вестфалії в гімназіях дев’яти, у інших середніх загальноосвітніх школах – десяти років).

Загальну інформацію щодо шкільної освіти можна знайти тут:  www.bmbf.de

Читайте нашу статтю  про інклюзивне навчання в Німеччині.

Дізнайтеся, що потрібно зробити при поверненні з Німеччини в Україну.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті