Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Повернення в Україну з Німеччини: як правильно організувати переїзд?

Для українців, які вирішили повернутися додому, є певні умови в країнах Європи. Що потрібно зробити перед поверненням і хто може допомогти, читайте у нашій статті.

Допомога українським біженцям в Німеччині | © Pexels

Українські біженці в Німеччині (Pexels)

Розглянемо повернення з  країн Європи для громадян України та громадян інших країн, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року та вирішили повернутися в рідну країну.
Українці за кордоном можуть перебувати у статусі:

  • туриста; 
  • біженця; 
  • отримати тимчасовий захист. 

Українці, які не отримували жодних документів та підтримки в ЄС, повинні повернутися, коли минуло 90 днів протягом 180 денного періоду.
Ті, хто отримав статус біженства, не можуть покидати країну, у якій перебувають. Не можна працевлаштуватися та подорожувати зі статусом біженця. У разі повернення в Україну людина втрачає право на захист у іншій країні. 
Тимчасовий захист ЄС не обмежує людину у виборі місця проживання. Тож переселенці можуть повертатися в Україну у будь-який час. 
 

Умови повернення в Україну з Німеччини

Якщо ви вже маєте дозвіл на перебування та відповідну довідку згідно зі ст. 24 Закону про перебування іноземних громадян на території Німеччини, ви можете поїхати до України і в будь-який час повернутися до Німеччини.

Подорожі до України відповідно до німецької політики щодо повернення можна класифікувати  на три широкі групи, або категорії, залежно від їх тривалості: 

1) короткострокові поїздки строком до 3 тижнів (21 календарного дня) на рік; 

2) довгострокові поїздки строком до 6 місяців; 

3) повернення в Україну. 

Тривалість поїздки має безпосередній вплив на дозвіл на перебування в Німеччині, а також на можливість отримання базового матеріального забезпечення згідно з другим томом Соціального кодексу (соціальної допомоги — Bürgergeld).

Якщо у вас вже є дозвіл на проживання з метою тимчасового захисту на території Німеччини, він анулюється в наступних випадках:

  • якщо ви залишаєте Німеччину не з тимчасово чинної причини

  • якщо ви не перебуваєте на території Німеччини протягом терміну понад шість місяців.

Відповідні імміграційні органи можуть продовжити цей період на термін більше шести місяців, перш ніж він завершиться, але не після його завершення, якщо ви можете довести, що ваша тривала відсутність має лише тимчасовий характер.

У разі, якщо ви переїжджаєте з Німеччини до іншої країни або повертаєтеся до України на постійне місце проживання, поінформуйте про це, будь ласка, відомство у справах іноземців, що відповідає за вас. Крім цього, необхідно знятися з обліку в органі реєстрації громадян (Meldebehörde). Для цього зверніться знову найраніше за тиждень і найпізніше через 2 тижні після виселення з житла в орган реєстрації і зніміться з обліку напряму чи письмово або за допомогою електронного листа.

Якщо ви отримуєте послуги базового матеріального забезпечення згідно з положеннями тому ІІ Кодексу соціального забезпечення (SGB II) або тому XII Кодексу соціального забезпечення (SGB XII) або послуги згідно з Законом про соціальну допомогу прохачам притулку, перед від’їздом із країни ви повинні також поінформувати центр зайнятості (якщо отримуєте допомогу SGB II), соціальне відомство (в разі отримання SGB XII) або відомство, що надає вам допомогу як прохачу притулку про залишення країни і дату виїзду. При виїзді з країни втрачається право на отримання  цивільнoї допомоги  та інших базових соціальних виплат у Німеччині.

Ви також зобов’язані розірвати всі укладені договори, як-от договір оренди, договори з інтернет-провайдером та оператором мобільного зв’язку, трудові договори тощо. Рекомендується зарезервувати достатньо часу до від’їзду, щоб завершити ці процедури.

Якщо ви працювали у роботодавця в Німеччині та були застраховані в Німеччині в рамках обов'язкового страхування, передбаченого законом, то після звільнення роботодавець автоматично зніме вас з реєстрації у відповідних страхових компаніях (соціальне страхування, пенсійне страхування, страхування на випадок хвороби, страхування на випадок потреби в сторонньому догляді, страхування від нещасних випадків і страхування на випадок безробіття). Спеціально зніматися з реєстрації у фінансовому (податковому) управлінні не потрібно, оскільки це теж автоматично робить ваш роботодавець. Увага: якщо крім цього ви уклали додаткові приватні договори страхування (наприклад, страхування від відповідальності за заподіяння шкоди іншим особам або страхування домашнього майна), то ви повинні розірвати їх самостійно.

Враховуючи мінливість ситуації в Україні, рекомендується проконсультуватися з Центром зайнятості щодо можливостей пізніше повернутися до Німеччини чи інших європейських країн у разі можливого загострення військових дій.

Навіть після зняття з реєстрації в Німеччині, особа має право повернутися до європейської країни та повторно подати заяву на тимчасовий захист, якщо ситуація в Україні погіршиться.

Громадяни третіх країн, які втекли з України до Німеччини після 24 лютого 2022 року і зараз розглядають можливість повернення до країн свого походження, можуть претендувати на фінансову підтримку для добровільного повернення. Ви можете отримати підтримку (включно з фінансовою) для добровільного повернення або подальшої еміграції. У Німеччині таке можливо за допомогою програми REAG/GARP.

обсяг допомоги залежить від того, громадянином якої країни ви є, та інших факторів. Ви можете отримати

  • квиток на літак чи автобус; витрати на подорож від вашого місця проживання до аеропорту або (авто)вокзалу;

  • Допомога на дорогу: 200 євро на одну особу* (100 євро для однієї особи, яка не досягла 18 років).

Тут  ви знайдете консультаційні пункти з питань добровільного повернення на батьківщину поблизу вас.

Через війну державні програми повернення, такі як Starthilfe Plus чи REAG/GARP, призупинені у випадку добровільного повернення в Україну.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті