Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Фінансова допомога для українських біженців за кордоном. Гуманітарна допомога

Українці, які шукають прихистку в країнах Європи та світу, можуть отримати гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів, одягу та речей першої необхідності, медичних препаратів та ін.

Грошова допомога для українців в Європі | © Pexels

Грошова допомога (Pexels)

Також можна отримати грошову допомогу від держави, де ви отримали тимчасовий захист.

Грошова допомога українським біженцям у Норвегії

Громадяни України, які отримала тимчасовий захист в Норвегії, отримують середньомісячні виплати у розмірі приблизно 650 євро на дорослого та від 250 до 350 євро на кожну дитину. Під час інтеграційної програми, коли біженці починають відвідувати мовні курси, вони отримують близько 1400 євро. За допомогою цих коштів вони самостійно сплачують за житло та комунальні послуги.

У Норвегії українці мають такі ж права, як і місцеві жителі. Вони можуть безкоштовно користуватися державними навчальними закладами для своїх дітей, отримувати безкоштовну медичну допомогу та офіційно працевлаштовуватися.

Інформація про захист та проживання в Норвегії для людей, які постраждали від війни в Україні, від Норвезької імміграційної адміністрації.

Допомога українським біженцям у Бельгії

У Бельгії українцям надається фінансова допомога на основі сімейного стану та щомісячно становить прожитковий мінімум:

  • одинокі дорослі отримують щомісяця 1139,97 євро;

  • сім'я з двох дорослих людей — кожен отримує по 758,64 євро щомісяця;

  • на кожну дитину додатково виплачується 150−220 євро, але загальна сума виплати на місяць не може перевищувати 1537,90 євро на сім'ю.

Ці ресурси можуть бути корисними вам:

  • Info Ukraine” ‒ загальна інформація для українців, які прибувають до Бельгії, зокрема реєстрація, проживання, догляд за дітьми й домашніми тваринами, медичне обслуговування, підтримка у випадку експлуатації, юридична допомога, банківські послуги та багато іншого. Сторінка доступна українською мовою.

  • Брюссель: інформація для біженців, включаючи реєстрацію, притулок, соціальну й мовну підтримку, освіту, догляд за дітьми.

Група у Facebook про допомогу, яку бельгійці готові надати українцям.

Фінансова допомога українським біженцям в Ірландії

Ви можете отримати фінансову допомогу, яку пропонує Ірландія вимушеним українським мігрантам:

  • особа віком від 23 років отримує 206 євро на тиждень на одну особу, тобто за місяць виходить до 824 євро

  • якщо має під опікою дорослу людину, може отримати надбавку в розмірі 138 євро на тиждень, а за опіку над дитиною до 12 років буде виплачуватися 40 євро на тиждень і 48 євро за дитину старшу 12 років;

  • особа віком 18-24 років, яка проживає одна, отримує щотижневу виплату 206 євро й так само може розраховати на соціальні надбавки за опіку;

  • особам 18-24 років, які проживають не самі, виплачується 117,70 євро щотижня (особи цього віку, які мають дітей, мають право на максимальну виплату 206 євро щотижня на особу).

Крім цих виплат, Департамент виплачує батькам або опікунам кошти на кожну дитину у віці до 16 років. Сума цих виплат складає 140 євро на місяць на одну дитину.

Держава також надає українським біженцям тимчасове житло, доступ до безплатного медичного страхування, забезпечує безплатну освіту для дітей і мовні курси для дорослих. Крім того, громадяни України в Ірландії мають право на офіційне працевлаштування в країні.

Корисні контакти:

Грошова допомога українським біженцям у Німеччині

Уряд країни офіційно оголосив про підвищення виплат для громадян України, залежно від їх категорії:

  • Одинокі дорослі та батьки-одинаки отримують 502 євро.

  • Повнолітні українці - 451 євро.

  • Діти віком до 5 років - 318 євро.

  • Діти віком 6−13 років - 348 євро.

  • Діти віком 14−17 років  - 420 євро.

Українці зі статусом тимчасового проживання в Німеччині отримують фінансову допомогу від Центру зайнятості, які призначаються тим, хто не зміг знайти роботу в країні та підпадає під умови допомоги з безробіття. Важливо зазначити, що українські біженці в Німеччині отримують ті ж самі пільги, що й місцеве населення: безкоштовну базову медицину, можливість навчання своїх дітей у німецьких школах і відкритий доступ до німецького ринку праці.

Корисні контакти:

  • Інформація для українців щодо в’їзду та перебування в Німеччині від Федерального управління з питань міграції та біженців.

  • Diakonie Katastrophenhilfe” ‒ невідкладна допомога українцям.

  • Pro Asyl” пропонує поради для біженців з України.

  • Helpukraine” ‒ квиток Deutsche Bahn (Німецька залізниця), який дозволяє українцям безкоштовно доїхати до будь-якої станції Німеччини. А з українським паспортом/ID-карткою можна доїхати до Берліна, Дрездена, Нюрнберга й Мюнхена.

  • Більше ніж 11 тис. осіб запропонували 25 тис. місць у своїх оселях в Німеччині. Також українці можуть знайти тимчасове житло тут.

  • Ukraine ‒ BIPOC and LGBTQ+ accommodation”‒ інклюзивний простір для людей будь-якого походження, гендеру чи сексуальної орієнтації, які втікають з України.

  • Юристи з Берліну, які спеціалізуються на питаннях з надання притулку.

  • Спеціалісти з питань міграції в Берліні: Іна Пілкінгтон (INA@expatsinwonderland.com і Пір Рогге (PEER@expatsinwonderland.com).

  • Психологічна допомога: німецько-українське академічне товариство на сторінці “Психологічна підтримка” склало список ресурсів #ЯБудуТвоїмТилом.

Грошова допомога українським біженцям у Франції

У Франції українські мігранти отримують фінансову допомогу від французького уряду. Згідно з розрахунками, базова допомога становить 6,8 євро на добу на одну особу, що становить близько 204 євро на місяць на кожну людину. Для сімей, що складаються з двох або більше осіб, сума допомоги збільшується пропорційно кількості членів сім'ї. Наприклад, для двох людей ця сума становить 10,2 євро на добу, для трьох — 13,60 євро на добу, а для чотирьох — 17 євро на добу на всю сім'ю. Додатково, громадянам, які не мають соціального житла, виплачується компенсація у розмірі 7,4 євро на добу на одну особу. Загалом, місячні виплати на одну людину становлять 426 євро, а сім'я, наприклад, мати з дитиною, щомісячно отримує 528 євро.

Окрім цього, Франція пропонує українцям не тільки соціальне житло, але й субсидію на оренду житла, яку можна отримувати протягом всього перебування в країні. Фонд допомоги сім'ям CAF частково компенсує українцям, які орендують житло в Франції, витрати на оренду. Зазвичай, гроші перераховуються безпосередньо орендодавцю. Сума компенсації може становити до 50% вартості оренди і залежить від таких факторів, як розмір квартири, кількість та вік мешканців, сімейний стан і доходи орендаря.

Крім цього, у Франції громадяни України мають можливість скористатися різними формами фінансової підтримки. Гуманітарна допомога, представлена у вигляді харчових наборів, доступна українським мігрантам. Крім того, їм гарантується безкоштовна державна медична допомога, а також право на безоплатну освіту, що стосується шкіл, дитячих садків та інших освітніх установ. Також  українці мають право на офіційне зайняття та можуть безкоштовно вивчати мову.

Корисні контакти:

  • Інформація для українських біженців, бажаючих подати заявку на тимчасовий захист у Франції.

  • Практична інформація для біженців про центри прийому, тимчасове житло, доступну психологічну підтримку й допомогу українській молоді та студентам у Парижі. Доступно французькою та англійською мовами.

Допомога українським біженцям у Швейцарії

Українські біженці, які вибрали цю країну для тимчасового захисту, негайно розселяються по кантонах, де їх забезпечують соціальним житлом, харчуванням та медичним страхуванням. Окрім цього, вони мають офіційний доступ до місцевого ринку праці. 

Щодо фінансової допомоги, Швейцарія надає українським громадянам, які прибули через війну, щомісячні виплати у розмірі 1573,39 франків (еквівалент 1655 євро) на кожну особу. Однак ця сума не видається на руки, а перераховується до кантону, де надано притулок біженцю. Ці гроші використовуються для покриття всіх витрат, пов’язаних з проживанням і харчуванням українців. Таким чином, на руки видаються лише кошти за те, чим уряд кантону не забезпечує особу. За практикою, розмір цієї суми зазвичай становить приблизно 350−500 франків (враховуючи, що особа вже має оплачене житло, медичне обслуговування та гуманітарні продукти).

Корисні контакти:

Фінансова допомога українським біженцям у Великобританії

Громадяни України, які отримали візу та приїхали до Великобританії, отримують право на офіційне працевлаштування та медичне обслуговування протягом трьох років, а також фінансову допомогу, яка складається з одноразової виплати в розмірі 200 фунтів (приблизно 230 євро) та щомісячних виплат. 

Сума щомісячних виплат залежить від віку українців та кількості членів сім'ї:

  • доросла особа віком до 25 років отримує 265,31 фунт (приблизно 314 євро);

  • доросла особа віком від 25 років отримує 334,91 фунт (приблизно 397 євро);

  • двоє дорослих (віком до 25 років) отримують 416,45 (приблизно 403 євро);

  • двоє дорослих (якщо одному з яких понад 25 років) отримують 525,72 фунта (приблизно 623 євро);

  • на дитину виплачується 290 фунтів (приблизно 343 євро).

Корисні контакти:

Допомога українським біженцям у Чехії

Протягом перших шести місяців після прибуття до Чехії, українські мігранти отримують фінансову допомогу у розмірі 5000 крон на кожну людину щомісяця, що становить приблизно 205 євро. Після сьомого місяця сума допомоги переглядається, і особи до 18 років отримують 3320 крон (приблизно 136 євро) на місяць, тоді як особи старше 18 років отримують 4620 крон (приблизно 190 євро) на місяць.

Крім того, українські біженці в Чехії можуть отримати допомогу з тимчасовим житлом. Також є можливість безкоштовного медичного страхування, але треба враховувати, що його термін дії для дорослих українців обмежений 150 днями, а для дітей — до одного року. Крім того, українці, що перебувають у країні, мають право на безкоштовний вступ їхніх дітей до шкіл і дитячих садків, а також на офіційне працевлаштування.

Корисні контакти:

Організація допомоги біженцям (OPU) ‒ недержавна організація, що пропонує житло і правову допомогу.

Міжнародна підтримка

  • Ініціатива #HospitalityHelps надає українцям можливість тимчасового проживання в готелях. Ініціатива з’єднує сім’ї, які рятуються від війни в Україні, з готелями, які пропонують безкоштовне проживання в різних країнах. Наразі доступно 214 готелів у 24 країнах.

  • Міжнародна організація з міграції зібрала номери гарячих ліній для осіб, які втікають з України. Інформацію регулярно оновлюють.

  • Недержавна організація “Refugees Welcome International” ‒ це частина загальноєвропейської ініціативи, яка надає довгострокове житло українським біженцям.

  • ICanHelp.Host – це платформа, створена командою волонтерів для пошуку домівки в Європі для українців. Сайт об’єднує потребуючих із тими, хто може допомогти. Якщо у вас є безкоштовне житло, в якому можуть зупинитись українські біженці, будь ласка, зареєструйтеся. Якщо вам потрібен дах над головою, шукайте на карті хостів поблизу.

  • #ScienceForUkraine ‒ громадська ініціатива, створена студентами й науковцями Європи та світу. Їхня місія – збирати й розповсюджувати інформацію про можливості підтримки аспірантів і вчених із наукових установ України. На веб-сайті ви знайдете широкий спектр оплачуваних академічних посад для науковців зі ступенем аспіранта або вище, можливості академічної мобільності для аспірантів і студентів, а також варіанти тимчасового притулку.

  • UkraineShelter.com ‒ онлайн-платформа, яка пропонує безпечне житло для біженців з України. Корисна інформація про імміграцію щодо кожної держави доступна українською мовою.

  • UkraineTakeShelter.com ‒ незалежна платформа, що з’єднує українських біженців із людьми, які пропонують житло.

  • Портал “Європейський дослідницький простір для України” (ERA4Ukraine) ‒ єдиний центр із надання інформації та підтримки українських дослідників, які виїхали з України. Портал об’єднує європейські, державні й неурядові ініціативи. Він покликаний допомогти постраждалим дослідникам знайти житло, роботу, сприяти визнанню їхніх дипломів та забезпечити іншу необхідну підтримку.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті