Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців у Чехії на 2023 рік

Чехія є третьою країною за кількістю українських біженців у 2023 році.

Українські біженці в Чехії в 2023 році | © Pexels

Чехія надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

У цій статті ми розповімо про те, як можна отримати тимчасовий захист в Чехії, і що ви отримаєте з цим статусом.

В’їзд до Чехії

В’їзд на територію Чеської Республіки громадян України здійснюється на підставі відновленого безвізового режиму. Для перетину кордону необхідно мати біометричний закордонний паспорт. Тест на коронавірус або сертифікат про вакцинацію не потрібно надавати під час в’їзду до країни. Складніша ситуація з людьми, які не мають біометрики. До Чехії їх приймають лише після індивідуального оцінювання (тобто є ризик відмови). У разі відсутності біометричного закордонного паспорта можна скористатися закордонним або внутрішнім українським паспортом, включаючи ID карту  чи пенсійним посвідченням.

Тимчасовий захист в Чехії

Після приїзду Вам потрібно повідомити міграційні органи Чехії про свій приїзд. Ви можете це зробити або в одному з Регіональних центрів допомоги Україні (див. нижче) під час подальшого оформлення тимчасового захисту, або в Поліції у справах іноземців у найближчому до вас відділенні (в разі перебування з іншою метою у термін понад 3 дні).

Адреси регіональних центрів ви знайдете за посиланням.

Віза дозволяє перебувати в Чехії, а також працювати і отримувати медичну допомогу. Особи, які вже отримали спеціальну довгострокову візу, автоматично отримують тимчасовий захист.

Спочатку віза мала діяти до 31.03.2023, але згідно зі змінами до закону її продовжили до 31.03.2024.

Що необхідно надати для отримання тимчасового захисту?

Подати заяву на тимчасовий захист необхідно особисто.

Необхідно заповнити та надати:

  • формуляр,

  • дійсний закордонний біометричний паспорт, якщо у вас він є,

  • підтвердження, що ви до 24 лютого 2022 перебували в Україні та покинули територію України внаслідок вторгнення військ Російської Федерації (наприклад: штамп в паспорті, підтвердження про гуманітарний перетин кордону або інший документ виданий на ваше ім’я, який підтвердить ваше перебування в Україні),

  • документ про надання житла, якщо вам не забезпечує антикризовий комітет

  • рекомендуємо мати з собою фотографію паспортного формату (45 × 35 мм).

Щоб пришвидшити процес, заповніть формуляр заздалегідь. Якщо разом із заявою ви не надаєте дійсний проїзний документ, процедура оформлення тимчасового захисту може затягнутися. Міністерство внутрішніх справ не може гарантувати, що заява та тимчасовий захист буде розглянута на місці.

Державне гуманітарне житло

Державне гуманітарне житло надається як первинна допомога особам, які рятуються від збройного конфлікту в Україні і ще не знайшли собі житло в Чеській Республіці.

Це тимчасове житло надається на обмежений період тривалістю 150 днів.

Протягом цього періоду необхідно знайти собі житло уклавши договір оренди або суборенди.

Гуманітарне житло надається Чеською Республікою безкоштовно та розподіляється лише через Крайові центри допомоги Україні (KACPU).

Після закінчення 150 днів вже немає можливості отримувати безкоштовне гуманітарне житло.

Це обмеження терміну не поширюється на вразливих осіб. Такі особи мають право проживати в гуманітарному житлі безкоштовно і після закінчення 150 днів.

З 1 липня 2023 року в законодавстві, що регулює питання біженців з України, з'явився новий термін, так звані "вразливі особи". Це визначені законом групи людей, які мають законне право на більш тривалу та суттєву підтримку. Вразливість особи визначається в рамках розгляду заяви на отримання гуманітарної допомоги. Під час подання заяви на отримання гуманітарної допомоги необхідно вказати, що особа є вразливою, та надати довідку, що підтверджує вразливість. Заяву на отримання гуманітарної допомоги можна подати в електронному вигляді. Таким чином, особа, яка перебуває на обліку біженців, буде визнана вразливою і матиме право на державне гуманітарне житло на термін понад 150 днів, на отримання більшої гуманітарної допомоги після 150 днів, а в деяких випадках - на призначення особливого розміру гуманітарної допомоги (наприклад, для осіб з інвалідністю).

Вразливими особами вважаються:

• особи віком до 18 років

• студенти; студентами вважаються іноземець з тимчасовим захистом, який відвідує початкову школу, та іноземець з тимчасовим захистом, який навчається в Чеській Республіці з метою підготовки до майбутньої професії, але не пізніше ніж до досягнення 26-річного віку,

• доглядають за дитиною до 6 років; тільки 1 з осіб, які доглядають, може заявити про догляд за однією дитиною для цілей цієї допомоги,

• вагітні

• старші 65 років,

людина з інвалідністю, або особа, яка має посвідчення про інвалідність, видане в Україні, або особа, яка визнана інвалідом районним управлінням соціального захисту населення

• здійснює догляд за особою з інвалідністю

Чи можна змінити державне гуманітарне житло?

Зазвичай неможливо змінити надане Вам житло. Змінити таке житло можливо лише з поважних причин, які суттєво ускладнюють або унеможливлюють перебування в цьому помешканні, і які виникли незалежно від Вашої волі.

Зміна роботи або відвідування навчального закладу в іншому місці не вважаються поважною причиною.

Також ви можете шукати житло самостійно на одному з цих ресурсів. Якщо ви можете платити за оренду квартири, скористайтеся пошуковиком житла sreality.cz або bezrealitky.cz

Чи можна виїхати з Чехії на деякий час?

Тимчасовий захист не скасовується, якщо ви виїжджаєте на тривалий період часу, але поїздки тривалістю понад 10 робочих днів можуть вплинути на деякі умови вашого перебування в Чеській Республіці.

Ви можете втратити право на: 

  • державне гуманітарне житло,  

  • надання гуманітарної допомоги або  

  • місце в школі, яку відвідує ваша дитина. 

Скасування тимчасового захисту рекомендується у випадку, якщо ви плануєте виїхати з Чеської Республіки назавжди. Якщо ви скасуєте тимчасовий захист перед вашим від’їздом, на вас більше не будуть поширюватися обов’язки, пов’язані з вашим перебуванням в Чеській Республіці, наприклад, оплата комунальних послуг або медичного страхування.

Гуманітарна допомога

З 1 липня 2023 року діють нові правила надання гуманітарної допомоги. Змінився розмір гуманітарної допомоги. По-новому надають допомогу людям, які мають пільги.

 разі виникнення будь-яких питань ви можете звернутися на спеціальну лінію Центра зайнятості Чеської Республіки 950 180 100, де ви отримаєте інформацію українською мовою. Також можна написати на ua@uradprace.cz.

З 1-го по 5-й місяць після надання тимчасового захисту (або 150 днів):

  • ГуД для дорослого: 4 860 крон (7 290 крон, якщо це особа з інвалідністю)

  • ГуД для дитини: 3 490 крон (5 235 крон, якщо це особа з інвалідністю; 4 188 крон для дитини віком від 6 до 10 років)

З 6-го місяця після надання тимчасового захисту (або з місяця, наступного за місяцем, в якому було досягнуто 150 днів):

  • ГуД для дорослого: 3 130 крон

  • ГуД для дорослої особи, яка відноситься до категорії вразливих осіб: 4 860 крон (7 290 крон, якщо це особа з інвалідністю)

  • ГуД для дитини: 3 490 крон (5 235 крон, якщо це особа з інвалідністю; 4 188 крон для дитини віком від 6 до 10 років)

Якщо буде виявлено, що залишок на банківському рахунку перевищує регулярний дохід, залишок буде порівняний із сумою ГуД. Доходом для цілей отримання допомоги не вважається допомога, виплачена у вирішальний період, за який виявляються доходи, та кошти, надані від Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй.

Протягом перших 150 днів (5 місяців) ГуД надається в розмірі прожиткового мінімуму, потім знижується до мінімуму, необхідного для існування, у випадках, коли особа не намагається забезпечити кошти власними силами і при цьому немає об'єктивних перешкод для виходу на ринок праці (тобто не є так званою вразливою особою).

Ви зможете подати заявку на ГуД через онлайн-заявку

Базова ГуД може бути проіндексована, тобто збільшена у вигляді кратного базовій сумі. Причина полягає в тому, щоб більш цілеспрямовано підтримувати найслабших.

  • Особи з інвалідністю отримають в 1,5 рази більше, тобто 7 290 крон,

  • Діти у віці від 6 до 10 років отримають в 1,2 рази більше, тобто 4 188 крон. Причиною є підтримка тих, хто піклується про дітей, і посилення можливості оплачувати позашкільні заняття у другій половині дня, щоб батьки могли працювати.

Суми, пов’язані з житлом, тепер надаватимуться разом із гуманітарною допомогою в розмірі врахованих витрат на житло. Повну суму ви отримаєте, якщо проживаєте в квартирі, яку її власник внесе в реєстр квартир. Для всіх інших житлових приміщень вам зарахують суму, зменшену до 80 %. Мета полягає в тому, щоб повністю підтримати, перш за все, стандартне житло. До реєстру можна вносити лише квартири, наприклад, гуртожитки вносити не можна. Ми рекомендуємо вам уточнити у власника квартири, в якій ви хочете жити з 1. 7. 2023, чи він зареєстрував квартиру. Якщо квартира не зареєстрована і ви платите за житло, ви не втратите підтримку, тільки будете мати право на зменшену суму. Детальну інформацію власники квартир можуть знайти тут.

Витрати на житло, що підлягають врахуванню

Зареєстрована квартира

1 особа - 3 000 крон

2 особи - 6 000 крон

3 особи - 9 000 крон

4 особи - 12 000 крон

5 і більше осіб - 15 000 крон

Всі приміщення поза реєстром

1 особа - 2 400 крон

2 особи - 4 800 крон

3 особи - 7 200 крон

4 особи - 9 600 крон

5 і більше осіб - 12 000 крон.

Обов’язковою умовою є те, що у вас буде підписаний письмовий юридичний документ про право використання квартири з власником квартири – це переважно договір оренди. Якщо у вас немає договору оренди з власником квартири, укладіть його. Договір також можна укласти на майбутнє. Якщо у вас вже є договір і він буде дійсний і після 1 липня, немає необхідності укладати інший договір.

Медичне страхування

Для проживання в Чехії, необхідно мати медичну страховку.

У разі безвізового перебування необхідно оформити туристичну медичну страховку.

Якщо вам надано тимчасовий захист, ви автоматично включені в систему державного медичного страхування на період 150 днів з дня отримання тимчасового захисту. Після закінчення цього терміну ви повинні оформити самотужки медичне страхування. Інформацію про винятки з цього правила можна знайти на сайті “Naši Ukrajinci“.

У випадку найманих працівників в Чехії медичне страхування оплачує роботодавець.

Для отримання додаткової інформації про медичне обслуговування, будь ласка, зателефонуйте на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я: +420 226 201 221 (варіант номер два) або відвідайте веб-сайт міністерства.

Якщо у вас виникла життєва ситуація, пов'язана з вашим медичним страхуванням у Чеській Республіці, необов'язково йти до відділення VZP. VZP створило спеціальний веб-сайт для осіб з тимчасовим захистом, де ви можете вирішити свої справи, пов'язані з медичним страхуванням. Наприклад, продовження терміну дії документа, що підтверджує медичне страхування.

Для медичних онлайн консультацій також можете скористатися порталом ulekare.cz, де фахівці дадуть вам поради рідною мовою.

Працевлаштування

Якщо ви отримали тимчасовий захист, у вас є вільний доступ до ринку праці. Це означає, що ви можете собі знайти будь-яку роботу, підписати контракт з роботодавцем і починати працювати. 

Для початку Ви можете заповнити заяву про пошук роботи на сайті Міністерства соціальних справ Чехії: Заява шукача роботи

Перелік вільних вакансій від Міністерства соціальної праці: Пошук вільних вакансій у Чехії

Спеціальна інформаційна лінія від Уряду праці Чеської республіки (Úřad práce ČR) для громадян України. На лінії надаються відомості щодо гуманітарних виплат, працевлаштування та інших діяльностей. У разі необхідності ви можете телефонувати за номером + 420 950 180 100, або надіслати електронного листа на адресу ua@uradprace.cz;

Україномовний оператор працює: понеділок, середа з 8:00 до 17:00, вівторок четвер та пятниця з 8:00 до 13:00.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті