Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Емоційні та психологічні реакції на ампутацію

Ампутація, незалежно від причини – це серйозна життєва подія, яка впливає на різні аспекти життя людини. Одним із найважливіших аспектів, який потребує уваги, є емоційний і психологічний аспекти адаптації до нової реальності.

Чоловік з ампутовоною ногою | © Pexels

Що відчуває людина після ампутації? (Pexels)

У цій статті ми розглянемо, які емоції та психологічні реакції можуть виникнути у людей після ампутації.

Шок та відмова

Сприйняття факту ампутації може супроводжуватися почуттями шоку та відмови. Людина може відчувати, що це не відбувається з нею, або сподіватися, що це щось тимчасове. Спочатку виникає заперечення того, що відбувається, поступово настає прийняття, за яким цілком можливий розвиток депресивних розладів. Ці розлади супроводжуються пригніченим настроєм та навіть суїцидальними думками.

Не виключені ризики істеричних нападів, які можуть виникнути внаслідок емоційного шоку. Така реакція – результат заперечення, неприйняття та гіперемоційності пацієнта. Зазвичай вони швидко вщухають, і їхнє місце займає прийняття нових умов.

Печаль та горе

Після ампутації відчуття печалі та горя – це нормальна реакція на втрату. Людина може скучати за тим, що втратила, та відчувати важкість у серці. Крім того, часто у пацієнта з'являються фантомні болі. Людина продовжує відчувати біль у тих кінцівках, які вже ампутували, бо мозок ще не звик до відсутності частин тіла. Це такий самообман, який голова творить сама.

Страх та тривога

Страх перед невідомим майбутнім та тривога через зміни у звичайному способі життя – це також поширені реакції на ампутацію. Людина може боятися, як її життя зміниться, як буде здійснювати рутинні дії та забезпечувати себе.

Відчуття неповноцінності та втрати самооцінки

Ампутація може призвести до відчуття неповноцінності, втрати власної цінності та зниження самооцінки. Людина може почувати себе менш здатною до досягнень, які раніше були для неї нормою.

Соціальна ізоляція та відчуття відчуженості

Ампутація може вплинути на соціальні взаємодії. Людина може відчувати, що її оточення не розуміє її, або почувати себе відчуженою через відмінності у зовнішньому вигляді. Пережити ці стани допомагають сила духу та бажання жити. Потім настає період адаптації до нових реалій та реабілітація.

Процес прийняття та адаптації

З часом більшість людей починають проходити через процес прийняття та адаптації. Відбувається адаптація до нового стану, поява нових цілей та мрій, знаходження способів вирішення проблем. 

Пошук підтримки

Важливо розуміти, що ампутація може викликати складні емоції та психологічні реакції. Пошук підтримки від близьких, друзів, фахівців, а також підтримка від груп ампутантів може значно полегшити процес адаптації та допомогти розібратися з власними почуттями.

Швидкість адаптації людини до нових обставин її життя залежить від сили особистості та характеру людини. Якщо пацієнт мав досвід подолання серйозних труднощів, йому буде легко впоратися з новими обставинами. Також ключовим фактором відновлення є підтримка близьких родичів, дружини чи дітей. Вона дає мотивацію швидше одужати після перенесених травм. 

Ще одна важлива умова, яка допомагає впоратися з новими обставинами, є мотивація. Те, що людина змогла зберегти життя і може спілкуватися з рідними, відчувати їхню підтримку, має мотивувати її швидше адаптуватися до нової дійсності

Висновок

Емоційні та психологічні реакції на ампутацію – це природна реакція на серйозну подію в житті людини. Важливо дозволити собі відчути та пройти через ці емоції, а також шукати підтримку в цьому процесі. Розуміння цих аспектів може сприяти покращенню як фізичного, так і психологічного стану після ампутації.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті