Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як прийняти ампутацію: Поради для пацієнтів із втратою кінцівок

Під час війни (і не тільки) багато людей можуть втратити ноги чи руки. Адже ампутації кінцівок проводять із різних причин — наприклад, через цукровий діабет. Як до цього підготуватись? І як із цим жити?

Ампутація кінцівки | © Pexels

Що робити після ампутації? (Pexels)

Ампутація, тобто втрата однієї або декількох кінцівок, є важким фізичним та емоційним викликом для людини. Ця процедура може бути наслідком травми, хвороби або хірургічного втручання, і вимагає адаптації до нового способу життя. 

Як підготуватись до ампутації

Звісно, далеко не завжди є час підготуватися до ампутації: якщо вона трапилась у момент вибуху чи автомобільної аварії, це просто неможливо. Але у сприятливих обставинах — якщо про ампутацію відомо заздалегідь (скажімо, ногу чи руку довго намагалися врятувати), варто по можливості до неї підготуватися.
Потрібна ціла команда, яка не завжди готова працювати безкоштовно. Особливо потрібен фізичний терапевт: він оцінить ситуацію, обговорить очікування та цілі — і пояснить, як виглядатиме реабілітація і що можна зробити вже зараз (наприклад, якщо планується ампутація ніг, фахівець пояснить, як користуватись візком). Якщо ви хочете використати протез, слід проконсультуватися з протезистом. Хірург теж повинен знати про ваші плани: це може вплинути на техніку операції, яку він проводитиме (наприклад, лікар може розташувати нерви так, щоб протезом було зручніше користуватися).
Ще до ампутації можна вплинути на ризики розвитку фантомного болю, тобто реального болю у відсутній кінцівці. Щоб їх зменшити, важливо мінімізувати біль до і після операції.
До речі, протез пропонують використовувати далеко не всім. Наприклад, у разі ампутації ніг їх не рекомендують людям, які до операції погано утримували рівновагу, а також тим, хто відчуває слабкість або когнітивні порушення. Немовлятам до шести місяців також не рекомендується ставити протези. Користь від протезу руки з'являється, коли дитина сідає, а від протеза ноги – коли намагається встати.
Залежно від особливостей пацієнта та історії хвороби комусь протез допоможе досягти бажаного, а комусь раціональніше використовувати крісло-коляску чи милиці.

Займіться реабілітацією одразу після операції

Реабілітацію потрібно розпочати вже в лікарні через кілька днів після операції: існують вправи, які можна робити у ліжку. Відкладати її не варто, бо інакше можуть виникнути контрактури – стійкі скорочення м'язів. Це не лише боляче, а й затягує реабілітацію. Контрактури можна запобігти, змінюючи положення тіла та виконуючи вправи на розтяжку.
Реабілітація також допомагає максимально рано повернути самостійність хоча б у деяких питаннях. Але пацієнтові потрібен фахівець, який спрямовуватиме його протягом усієї реабілітації та допомагатиме просуватися до мети, адже обмежитися універсальним комплексом загальнозміцнюючої гімнастики не вийде.
Коли рана загоїться, потрібно почати розвивати фізичну силу, щоб користуватися протезом, якщо вибір зроблено на його користь: він вимагає більше зусиль (іноді вдвічі більше), ніж використання звичайної кінцівки.

Як прийняти ампутацію

Важливо навчитися приймати ампутацію і знову знайти якість життя та самостійність. Втрата кінцівки (а тим більше кількох кінцівок) – серйозний удар для будь-якої людини. Британська Національна служба охорони здоров'я зазначає, що люди в цьому випадку зазнають горя та почуття втрати — так само, як при втраті близького. При цьому мотивація до подолання труднощів та бажання повернутися до активного життя є вкрай важливими в реабілітації. Тому рекомендується якнайшвидше звернутися до психолога.
Крім того, комусь корисно поспілкуватися з іншими людьми, які пережили ампутацію (і навіть підтримувати зв'язок з ними протягом усього процесу реабілітації).
Про досвід людей, які живуть без рук чи ніг, вийшло чимало книг та фільмів. Деякі люди ведуть блоги чи активно дають інтерв'ю. Це теж може стати в нагоді.
Ось кілька порад, які можуть допомогти в цьому процесі:

  • Підтримка родини та друзів: Розмова з близькими людьми і підтримка від родини та друзів важливі для вашого психологічного благополуччя. Не бійтеся поділитися своїми почуттями та потребами з оточуючими.
  • Долучайтесь до спільноти: Є багато спеціальних організацій і груп підтримки для людей із втратою кінцівок. Приєднання до такої спільноти може допомогти вам знайти підтримку, навчити технікам адаптації і поділитися досвідом з іншими.
  • Вивчайте нові навички: Залежно від вашої ампутації, вам може бути необхідно вивчити нові навички, такі як користування протезами або використання інших адаптивних пристроїв. Працюйте з реабілітаційними спеціалістами, щоб здобути необхідні навички.
  • Звертайте увагу на фізичне здоров'я: Подбайте про своє фізичне здоров'я, включаючи регулярну фізичну активність, здорове харчування та відповідний догляд за ампутованими ділянками тіла.
  • Поставте перед собою цілі: Маючи чіткі цілі та плани, ви будете більш мотивовані до досягнення успіху у новому житті.
  • Вірте у себе: Не втрачайте віру у себе та свої можливості. Люди із втратою кінцівок часто досягають неймовірних досягнень та ведуть щасливе та задоволене життя.

Ампутація може змінити ваше життя, але ви можете знову знайти радість та самостійність, пройшовши процес прийняття і адаптації. Важливо звертатися за підтримкою та навчатися жити в нових умовах.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті