Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Що потрібно знати про протезування ноги?

За даними наших партнерів, у 2023 році понад 5000 осіб потребують протезування внаслідок військових дій в Україні - з тяжкими травмами щодня надходять як військові, так і цивільні. І якщо ще вчора ми мало знали про подібну травму та ампутацію кінцівок, то сьогодні, на жаль, з цим може зіткнутися кожен.

Протезування ноги | © Pexels

(Pexels)

Які бувають протези для ніг?

Протези нижніх кінцівок поділяються за рівнями ампутації кінцівки на протези: стопи, гомілки, стегна та протези при вичленуванні кінцівки. Також протези поділяються за функціональним призначенням на протези лікувально-тренувальні, функціонально-косметичні, робітничі та протези для купання.

Скільки коштує протез ноги в Україні?

Собівартість високофункціонального модульного протеза ноги, який дозволяє бігати, присідати, підніматися сходами – може доходити до 200 тисяч гривень і більше, прості моделі коштують близько 60-100 тисяч гривень.

Як вибрати підходящий протез ноги

Протез ноги - досить дороге придбання, тому краще не ризикувати у питанні вибору відповідного варіанта. Також протез ноги буде заміною вашої кінцівки і стане частиною вашого тіла, тому важливо, щоб він був досконалим та зручним.Завжди вибирайте відомі та клінічно схвалені бренди. Що стосується моделі протеза ноги, рекомендуємо спочатку вивчити всі можливі варіанти та моделі, а потім вибрати серед них найбільш підходящу для вас.

Не менш важливий - вибір правильної приймальної гільзи.Приймальна гільза - це індивідуально виготовлена ​​за формою кукси гільза, яка одягається на кінцівку. Вона служить як кріплення протеза ноги до кінцівки. Приймальна гільза виготовляється тільки на замовлення, ви можете вибрати з широкого спектру матеріалів найвідповідніший, відповідно до ваших потреб і стану кукси.

Як підготуватись до кріплення протезу?

Частиною реабілітації після ампутації є підготовка до протезування. Кріплення протеза ноги починається тільки після повного загоєння хірургічної рани та швів. Після того, як шви та скоби зняті, пацієнт може розпочати підготовку до носіння протеза ноги. У цей час рекомендується надягати спеціальні стягуючі панчохи, щоб зменшити набряк. Компресійні панчохи також допомагають надати кінцівки форму протезу.

Готуючись до носіння протеза ноги, потрібно пам'ятати про 5 речей:

  • Правильне становище кукси
  • Розтягування та зміцнення м'язів
  • Дотики та чутливість кукси
  • Форма культи
  • Щоденний догляд за кінцівками та гігієна

Щоб уникнути подальших проблем, регулярно виконуйте зазначені вище 5 пунктів. Правильне становище знижує ймовірність контрактури. Правильне становище передбачає те, щоб тримати стегно і коліно прямо, наскільки це можливо. Ніколи не тримайте кінцівку, що бовтається або звисає, коли ви сидите. Регулярно акуратно масажуйте та розтирайте кінець кукси. Якщо під час реабілітації ви відчуєте раптове посилення болю, відшарування шкіри або неприємний запах кінцівки, негайно зверніться до лікаря.

Як протез кріпиться до ноги?

Протез кріпиться на куксу за допомогою еластичного бандажу та/або чохла для надягання протезу. Чохол витягають з отвору у гільзі. Потім за допомогою клапана, з гільзи викачують повітря, тим самим вона щільно фіксується за рахунок вакууму, що створився.

Коли можна зміцнювати протез ноги?

Протез ноги можна кріпити протягом 2-3 місяців після загоєння рани та швів, точний термін залежить від чутливості кукси. Коли рана загоїться і шкіра навколо рани стане менш чутливою, можна встановити протез ноги.

Як довго гоїться рана після ампутації ноги?

У більшості випадків рана після ампутації гоїться протягом трьох-чотирьох тижнів, потім утворюється післяопераційний рубець, який необхідно регулярно зволожувати. Щодня змащуйте його кремом без запаху.

Скільки болить нога після протезування?

Після операції больові відчуття не зникають повністю, оскільки болі обумовлені операційною раною та зберігаються до 3–4 тижнів. Однак існують ще фантомні болі, що розвиваються у 60–85% випадків ампутації. Після ампутації ноги може турбувати печіння у п'яті, після ампутації руки — поколювання в пальцях. Біль може бути настільки сильним, що пацієнт не може відволіктися від нього, займатися повсякденними справами, контролювати емоції. Він може тривати секунди, хвилини, години чи дні. Найчастіше він перестає турбувати через шість місяців після ампутації, але може стати хронічним.

Скільки потрібно часу, щоб навчитися ходити на протезі?

Вільно ходити вийти на 3-4 місяць навчання. Залежить від того, яку ногу ампутували. Ходьба на протезі стегна правої ноги вимагає більшої вправності.

Чи потрібно знімати протез ноги на ніч?

Протез обов'язково потрібно знімати на ніч, незалежно від рівня ампутації – необхідно дати відпочинок культі та провести щоденні процедури – гігієну шкіри та догляд за протезом.

Чи можна купатися з протезом ноги?

Точно можна приймати душ і плавати у косметичному протезі, адже цей полімерний виріб є просто імітацією руки або ноги, легко знімається і чиститься. Вода, що потрапила всередину, виливається через наявні щілини і отвори.

Можна з протезом ходити сходами?

Ступня в протезі з'єднана з гомілки під прямим кутом - приблизно такий кут буде, якщо ви напружите м'язи ступні. Тому спускатися вниз сходами буває складно і навіть боляче, адже можна забити вцілілу решту кінцівок. При спусках і підйомах тіло людини випадає вперед, протез - назад, отже, треба докладати максимум зусиль, щоб переносити вагу на передню частину ступні. Оскільки це впливає на центр ваги, деяким власникам протезів буває непросто утримати рівновагу.

Як облаштувати будинок для людини, у якої ампутована нога?

Якщо йдеться про ампутацію нижньої кінцівки, позбавтеся речей, за які можна спіткнутися: килими, електроподовжувачі та ін. Меблі розташуйте таким чином, щоб на них можна було спертися. У ванній кімнаті та туалеті краще встановити опорні перила,які дозволяють підтримувати рівновагу.

Як часто змінюють протези ніг?

Термін заміни протезу ноги залежить від віку та становить від 6 до 12 місяців. Зазвичай достатньо замінити лише гільзу та адаптер. Однак, якщо протез доводиться міняти повністю, це займе від 1,5 до 2 років.

Куди подіти старі протези?

Старі протези можна здати до центру протезування: якщо деякі деталі добре збереглися, то нерідко їх можна використовувати повторно. Крім того, існують благодійні організації, які приймають старі протези та передають пацієнтам з інших країн, які не можуть дозволити собі придбати нові. Звичайно, ці протези дезінфікують та підганяють під розмір нових власників.

З березня 2023 року EnableMe Ukraine та британський виробник протезів Open Bionics співпрацюють заради допомоги українським Героям – пораненим війною українським військовим та мирним жителям – повернутися після пережитих травм до повноцінного життя, своїх родин та друзів. Одним із важливих етапів співпраці буде пошук постраждалих від війни, які матимуть змогу отримати біонічні протези безкоштовно.

Ми запрошуємо військових та мирних жителів, які отримали травму на війні в Україні та потребують протезування, заповнити заявку на отримання безкоштовного протезу. Після подання заявки представники компанії зв'яжуться з вами протягом місяця, щоб оцінити вашу ситуацію та допомогти з протезуванням.

https://forms.gle/MkKSHtoDXFbFnhHe7 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті