Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Очне протезування

Очний протез, його ще називають орбітальним протезом або штучним оком, — це синтетичне око, яке має імітувати зовнішній вигляд природного ока.

Штучне око | © Pexels

Чим допоможе штучне око? (Pexels)

Він допомагає людині відновити естетичний вигляд обличчя після травми чи ушкодження ока, а також додає людині впевненості і дає психологічне розвантаження і можливість жити повноцінним життям без використання маскуючої пов’язки на око. Крім того очний протез допоможе зберегти неушкодженою поверхню кон'юнктиви (слизової оболонки) ока, повіки та вії не вигинатимуться всередину, зменшиться ризик запалень.

Протез ока включає:

  • овальна, білувата зовнішня оболонка, що повторює білий колір іншого ока

  • кругла центральна частина, пофарбована так, щоб виглядати як райдужка та зіниця іншого ока

Імплантація протеза ока (офтальмологічного протеза ) майже завжди рекомендується після хірургічного видалення ока через пошкодження або захворювання. Загальною практикою є встановлення імплантату та тимчасового конформера після будь-якої операції з видалення ока. Конформер замінюється на більш постійний протез приблизно через місяць.

Причини видалення ока

Існує декілька показань для видалення ока, серед них:

  • травма

  • глаукома

  • інфекція всередині ока

  • пухлини очей

Основи орбітальних/очних протезів

Очні протези, які зазвичай називають штучними очима , зазвичай виготовляють із пластику або скла. Не зважаючи на багаторічну популярність скляних протезів, усе більше фахівців схиляються до використання очних протезів із матеріалу поліметилметакрилат чи ПММА (PMMA). Більшість протезів розроблено таким чином, щоб зовнішній вигляд імітував людське око, причому більшість пацієнтів обирають конструкції, які відповідають їх наявному оку. Однак деякі пацієнти натомість вибирають більш незвичайні або яскраві дизайни. 

Види хірургії

Існує два хірургічних методи видалення пошкодженого ока. Тип хірургічного втручання вплине на вибір протеза ока. Це два методи:

- Потрошення. При цьому методі желеподібна внутрішня частина ока відсмоктується. Це робиться через розріз у передній частині ока. Але процедура зберігає тканини в:

  • зовнішнє око

  • очна ямка (орбіта)

- Енуклеація. У цьому методі все око («очне яблуко», схоже на глобус), вирізається та виймається з очниці.

Ваш лікар вирішить, який метод використовувати на основі:

  • типу вашого захворювання очей

  • ступені ураження ока.

Відновлення після видалення ока

Процес відновлення після видалення ока та встановлення протеза проходить доволі спокійно. Ви можете очікувати певного болю, але, як правило, вам можуть допомогти звичайні знеболювальні. Вам також можуть прописати антибіотики або протизапальні засоби. Очні краплі з антибіотиками зазвичай призначають на кілька тижнів. Очну ямку закривають і дають час на загоєння.
Приблизно протягом місяця уникайте будь-яких важких фізичних навантажень. Крім того, зазвичай ви можете почати жити своїм звичайним життям, як тільки відчуєте в собі сили. Ви навіть можете відновити водіння та подібні дії через кілька днів після операції.  
Найскладнішою частиною відновлення для багатьох людей є підтримання гарної дисципліни з пов’язками. Обов’язково дотримуйтесь усіх інструкцій, наданих вам хірургом. 
Місце може свербіти, але не слід передчасно знімати пов’язки, попередньо не звернувшись до лікаря. Але більшість пацієнтів можуть зняти пов’язки протягом одного-двох днів. 
Якщо ви відчуваєте сильний біль або дискомфорт, якнайшвидше зверніться до лікаря, оскільки це ненормально.

Протезування ока: чого очікувати

Після операції з видалення природного ока назавжди та глибоко імплантується очний імплантат у формі кулі. Пізніше над ним створюється знімний протез.
Видалення пошкодженого ока зазвичай проводиться під місцевою анестезією. Седативні ліки та знеболюючі препарати можна вводити через вени, щоб зменшити тривогу та біль. Загальна анестезія зазвичай не потрібна, але також є варіантом.
Після завершення загоєння фахівець із протезування очей (окулярист) робить воскові відбитки передньої частини очниці. Окулярист виготовляє індивідуальний протез ока, який прилягає до очного імплантату. Нова райдужка (забарвлена ​​частина ока) і кровоносні судини на білій ділянці акуратно малюються вручну, щоб відповідати здоровому оку.
Протезне око рухається, але часто не так повно або жваво, як інше здорове око. Зіниця в протезному оці не змінюється у відповідь на світло. Тому зіниці обох очей можуть здаватися нерівними.
Очна ямка може продовжувати змінювати форму після операції. Додаткова підгонка та регулювання протеза може знадобитися протягом тижнів або місяців після початкового встановлення.
Незважаючи на те, що сама операція незначна, втрата ока та адаптація до життя з протезом можуть бути дуже складними, психологічно та емоційно. У разі необхідності, можна звернутися до психолога.

Догляд за протезами

  1. Мінімальна обробка протеза.
    Протез можна знімати один раз на місяць і добре промивати водою з милом, висушувати і встановлювати самостійно. Необхідно завжди спати з протезом.
    Часте щоденне видалення пртеза може призвести до виділень, сльозотечі, в’ялості повік, вивертання повік і недостатнього місця для розміщення протеза.

  2. Використання змащувальних очних крапель.
    Забезпечує гладку поверхню для рухів повік над протезом
    Змиває сміття, що осіло на поверхні протезу.

  3. Щорічне полірування протеза
    Для забезпечення рівної гладкої поверхні та закруглених країв, що запобігає надмірному тертю між повіками та протезом. Це запобігає будь-якій запальній реакції, такій як утворення лункової гранульоми та гігантської папілярної реакції на повіках.

  4. Щоб захистити звичайне око від травм, а також замаскувати мінімальні відмінності між звичайним оком і протезом, необхідно носити захисні полікарбонатні окуляри.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті