Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Протезування кисті

Довгий час протези кисті рук мали насамперед косметичну функцію. Функція стиснення штучної кінцівки була дуже обмежена, оскільки, насамперед, протез міг тільки розгинатись та згинатись, а також через те, що рух мав ініціюватись здоровою рукою. Але за останні кілька років у дослідженнях відбувся величезний прогрес.

Розкриті долоні

Протезування кисті

Досі найбільшою проблемою був рух окремими пальцями. Протези функціонували як прищіпка для одягу – вони були або відкриті, або закриті. Контроль окремих пальців був надто складним. Механізм управління і двигун потрібно було прикріплювати до ременя, і вони керували рукою за допомогою громіздкого кабелю.

Різні моделі стиснення

Хорошим прикладом удосконалень, які були досягнуті за останні кілька років, є «i-Limb» від компанії Touch Bionics, який може мати чотири різні схеми стиснення. За допомогою цього пристрою користувачі можуть повернути ключ, дотягнутись до склянки, підняти до 20 кг або натиснути кнопку вказівним пальцем. Взяти предмет стало ще легше завдяки м’якому покриттю, яке щільно прилягає. Щоб тримати предмет потрібно докладати менше зусиль. Це означає, що навіть більш дрібні предмети можна надійно тримати в штучній руці.

«i-limb» не нехтує і косметичним ефектом: за бажанням можна відтворити синтетичну шкіру разом із нігтями та волоссям, зовсім як справжню. Завдяки цьому, він майже не відрізняється від справжньої руки.

Копіювання павуків

Ще не готова до виробництва «гідравлічна рука» з дослідницького центру Карлсруе. Дослідники взяли за прототип лапи павука. Суглоби містять гідравлічні приводи, свого роду наповнюваний мішок. Вони можуть бути заповнені окремо через гідравлічну систему, а потім ініціювати рух через своє розширення. Перевагою даної системи є її компактність і невелика вага. Завдяки невеликим габаритам механізму, можливе також встановлення датчиків, які забезпечують зворотній зв’язок про степінь прикладеного зусилля.

Імпульс від м’язів

В обох системах використовується міоелектрична технологія. Датчики на шкірі вимірюють електричну напругу, яку випромінюють м’язи, що залишилися. Це дозволяє керувати протезом самостійно, без допомоги здорової руки.

Ці нові розробки дозволяють ефективніше використовувати протези рук, а також покращують їх зовнішній вигляд. Єдиний мінус – висока вартість виробництва. Протез «i-limb» був виготовлений лише в одному екземпляр. Зараз розробники шукають компанію для серійного виробництва.

 

 

Подібні теми та інші схожі питання обговорюються зараз на нашому форумі спільноти.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті