Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Реабілітація в Німеччині в 2023 році

Як сказав невдовзі після початку війни міністр охорони здоров'я Німеччини Карл Лаутербах (Karl Lauterbach), країна має відігравати "центральну роль" у наданні медичної допомоги людям з України та у самій Україні: як українським біженцям, які прибули до Німеччини, так і у постачанні медикаментів й гуманітарної допомоги та прийомі у ФРН важких хворих та важкопоранених.

Лікарі в Німеччині | © Pexels

Процес реабілітації в Німеччині (Pexels)

Людям з інвалідністю ( backerter Menschen ) у Німеччині надається велика підтримка , від загальних консультацій до спеціальних установ, таких як:

  • Консультаційні центри

  • Центри ранньої підтримки дітей

  • Інтегровані дитячі садки

  • Спеціальні дитячі садки ( спеціальний дитячий садок або дитячий садок з особливими потребами )

  • Спеціальні школи _

  • Спеціальні професійні школи ( Berufsschulen ), наприклад, для глухих учнів

  • Учнівство для людей з вадами зору та глухих ( Ausbildungsplaetze )

  • Підтримка інтеграції в працевлаштування

  • Субсидії на проживання та догляд за інвалідами

  • Майстер-класи для людей з обмеженими можливостями

  • Транспортні послуги

Ці установи та послуги надаються переважно приватними благодійними організаціями (такими як Caritas, Diakonisches Werk, групи самодопомоги, асоціації батьків) або, якщо приватні послуги недоступні, через державний сектор.

Біженцям з України з фізичними чи психологічними вадами та членам їхніх сімей після прибуття до Німеччини потрібна інформація про доступну реєстрацію, проживання, житло та догляд відповідно до їхніх потреб. Консультаційний центр(EUTB) консультує по цих питаннях по всій Німеччині. Асоціація «mittendrin eV» створила інформаційна сторінка українською та російською мовами

 Інформаційна сторінка українською мовою PDF

 Інформаційна сторінка російською мовою PDF

Що таке реабілітація і коли вона потрібна?

Реабілітація - комплексна процедура, спрямована на відновлення здоров'я пацієнта після основної терапії або як єдиний метод лікування. Реабілітація необхідна, якщо будь-яка функція організму була порушена в результаті хвороби або травми. 

Види реабілітації в Німеччині

Реабілітаційна медицина в Німеччині займається реабілітацією дітей і дорослих. Всі методи спрямовані на відновлення різних функцій організму, оскільки кожен з них необхідний в залежності від його пошкодження. Реабілітаційні центри Німеччини обладнані таким чином, щоб максимально відтворити «домашню» атмосферу. Це дозволяє пацієнтам будь-якого віку почуватися комфортно. Більшість клінік розташовані поблизу парків. Пацієнти можуть займатися ЛФК на свіжому повітрі або просто прогулятися мальовничою територією лікарні. 

У сучасній реабілітації виділяють два основних напрямки: нейрореабілітація та післяопераційна реабілітація. 

Нейрореабілітація застосовується при захворюваннях головного і спинного мозку. Це найпоширеніший вид реабілітації, який лікує багато захворювань неврологічного спектру: Інсульт 

  • Дитячий церебральний параліч і порушення розвитку (включаючи аутизм і синдром Дауна) 

  • Розсіяний склероз, 

  • хвороба Паркінсона, 

  • хвороба Альцгеймера,

  • інші аутоімунні захворювання,

  • Черепно-мозкові та спинномозкові ушкодження.

Післяопераційна реабілітація призначається кожному пацієнту, який переніс операцію або інші види лікування, після яких організм потребує відновлення. Такою реабілітацією може бути: 

  • Ортопедична

  • Онкологічна 

  • Кардіологічна 

  • Пульмонологічна 

  • Загальнотерапевтична

Основними перевагами німецьких реабілітаційних центрів є: 

  • Добре розроблені схеми реабілітації . Програми реабілітації розроблені фахівцями після багаторічної практики. Перелік необхідних реабілітаційних заходів підбирається індивідуально для кожного пацієнта, виходячи з його діагнозу та фізичних можливостей. Відновлення зазвичай відбувається в кілька етапів. Навантаження поступово збільшують, що дозволяє пацієнту постійно розвивати і відновлювати здоров'я, рухливість, мову, працездатність і самообслуговування. 

  • Комфортне перебування в реабілітаційному центрі . Головне в процесі реабілітації – мотивація пацієнта. Якщо вони живуть у поганих умовах і зайняті щоденними проблемами, реабілітація не може бути проведена повністю. У німецьких клініках пацієнти можуть більш повно зосередитися на своєму одужанні. Кожен пацієнт отримує максимальний рівень домашнього комфорту. Клініки реабілітації забезпечені допоміжними засобами для людей з обмеженими можливостями. Для зручного транспортування пацієнтів є спеціальні ліфти та сходи. Їдальні та туалети обладнуються додатковими поручнями, а палати – ліжками з підйомними механізмами. 

  • Догляд за важкохворими . Реабілітаційні центри Німеччини часто надають лікування пацієнтам, які не можуть самостійно обслуговуватись. Особа, яка супроводжує пацієнта, може проживати з ним або окремо в готелі. Супроводжуючій особі не потрібно ні про що турбуватися. Важкохворі знаходяться під наглядом і доглядом спеціально підготовленого медичного персоналу. 

  • Навчання родичів хворого. Це дуже важливо для пацієнтів з невиліковними або частково виліковними захворюваннями, такими як дитячий церебральний параліч. Ці пацієнти потребують довічної реабілітації. Щоб виконувати необхідні вправи самостійно вдома, спеціалісти німецьких реабілітаційних центрів навчають пацієнтів та їхніх родичів спеціальним методам лікування, а також веденню та організації повсякденного життя вдома. Ці уроки значно полегшують життя пацієнтів та їхніх родин. 

  • Комплексний підхід до реабілітації. У клініках Німеччини застосовуються різні види реабілітаційних заходів, щоб забезпечити повне одужання пацієнта. Це фізіотерапія, психологічна підготовка, логопед, навчання самообслуговування та зміна способу життя. Техніки підібрані таким чином, щоб доповнювати одна одну. 

  • Високотехнологічне обладнання . Усі провідні центри Німеччини добре оснащені та використовують найефективніші та високотехнологічні процедури відновлення пацієнтів. Тут використовуються найсучасніші види фізіотерапії. Використовуються роботизовані костюми, транскраніальна магнітна стимуляція, заняття на унікальних тренажерах.

Реабілітаційні центри Німеччини

У Німеччині багато реабілітаційних центрів. Багато з них знаходяться в курортних містах і використовують для лікування пацієнтів термальні джерела, грязі, соляні печери та інші природні ресурси. Деякі реабілітаційні центри є вузькоспеціалізованими. Вони призначені лише для певних груп пацієнтів.

  • Реабілітаційна клініка Median Schlangenbad розташована в мальовничому місці в землі Гессен. Тут пацієнтам доступні природні цілющі ресурси – термальні джерела. Клініка має чотири відділення. У відділенні психосоматики проводиться курс психосоматичної реабілітації, що включає поведінкову терапію, стрес-менеджмент, ерготерапію, фізіотерапію та інші заходи. Також є відділення ортопедії , ревматології та гінекології . Тут пацієнти проходять реабілітацію після травм, операцій на хребті, протезування суглобів, видалення пухлин репродуктивної системи. 

  • Клініка неврологічної реабілітації RehaNova в Кельні. Цей медичний заклад спеціалізується на неврологічній реабілітації пацієнтів. Тут можуть відновити навіть найважчі пацієнти. Клініка надає як невідкладну хірургічну допомогу, так і реабілітацію. Пацієнти проходять реабілітацію після інсультів, черепно-мозкових травм, дегенеративних захворювань головного мозку. Клініка вважається найкращою в Німеччині для відновлення пацієнтів із ЧМТ. Клініка має власний діагностичний центр. Однією з особливостей клініки ReaNova є пряме сполучення з міською лікарнею. Таке тісне спілкування дає пацієнтам реабілітаційного центру додаткові переваги – вони можуть потрапити на прийом до лікаря у разі будь-яких ускладнень. 

  • Клініка доктора Франца Денглера розташована на відомому бальнеологічному курорті Баден-Баден. В основному спеціалізується на кардіологічній та ортопедичній реабілітації. Тому для відновлення рухових функцій пацієнтів після травм, заміни суглобів та інших станів є просторий спортивний зал, обладнаний сучасними тренажерами. Окрім фізичних вправ, пацієнти можуть лікуватися грязями та мінеральними водами термальних джерел. 

  • Реабілітаційна клініка Benedictus Krankenhaus Feldafing має одну з найавторитетніших акредитацій у сфері реабілітації – сертифікат QMS-Reha. Тут забезпечується найвища якість обслуговування пацієнтів. Benedictus Krankenhaus Feldafing спеціалізується на ортопедичній та неврологічній реабілітації. До послуг гостей затишні номери з терасою та паркова зона для активного відпочинку та прогулянок. Одним із методів неврологічної реабілітації, що практикується в клініці, є нейропсихологія. Цей метод доступний не у всіх клініках, і це є важливою перевагою для відновлення психологічного здоров'я пацієнта. 

  • Лікарня реабілітації Klinik im Alpenpark визнана однією з найкращих у сфері ортопедичної реабілітації за версією журналу Фокус. Клініка розташована на березі красивого озера. Край багатий цілющими джерелами та альпійським повітрям. 

  • Реабілітаційна клініка Median Bad Berka складається з трьох центрів різної спеціалізації. Один із них – центр реабілітації органів травлення. Другий спеціалізується на реабілітації пацієнтів після онкологічних, серцево-судинних, гінекологічних та урологічних захворювань. Третій реабілітаційний центр спеціалізується на психосоматиці. Mediana Bad Berka проводить реабілітаційні дослідження у співпраці з багатьма німецькими лікарнями. 

  • Rehabilitation Clinic Bavaria Zschachwitz спеціалізується на неврологічній та ортопедичній реабілітації дітей і дорослих. Тут також приймаються пацієнти з онкологічними, метаболічними та серцево-судинними захворюваннями. 

  • Helios Klinik Geesthacht — це неврологічний центр для дітей та молоді. Клініка поєднує в собі лікувальний та реабілітаційний центри. Helios Geesthacht допомагає пацієнтам після інтенсивної терапії, в тому числі тим, хто потребує відновлення після підключення до ШВЛ. Клініка розташована в парковій зоні з зонами відпочинку та басейном. 

  • Неврологічний реабілітаційний центр Friedehorst на додаток до реабілітації пропонує програми соціальної освіти для пацієнтів різного віку. Фундація Фрідегорста також має школу медсестер. 

  • The St. Mauritius Therapieklinik є академічною установою. Проводить наукові дослідження; деякі з них отримали престижні нагороди. Клініка спеціалізується на неврологічній реабілітації пацієнтів різного віку. Особлива увага приділяється дитячій та геріатричній реабілітації. У відділенні нейропедіатрії працюють діти з вродженими вадами центральної нервової системи.

Методи реабілітації в реабілітаційних центрах Німеччини

Німецькі реабілітологи використовують комплекс методів: 

  • Фізіотерапія. Він включає в себе комплекс фізичних вправ, спрямованих на розвиток суглобів і тонус м'язів. У басейні виконується багато вправ, щоб зменшити стрес, впливати на суглоби та збільшити діапазон рухів. Деякі вправи виконуються в підвішеному стані на спеціальному каркасі. Використовується для ортопедичної та неврологічної реабілітації.

  • Ерготерапія (ерготерапія) є важливим елементом лікування, оскільки вона дозволяє пацієнту навчитися самостійно виконувати завдання. Застосовується при відновленні після інсульту. Також метод актуальний для пацієнтів після черепно-мозкової травми. 

  • Інтелектуальні вправи включають відеоігри та гаджети, які допомагають відновити або розвинути розумові здібності у людей із захворюваннями ЦНС. 

  • Сенсорна та петотерапія (лікування дельфінами, кіньми, собаками) та арт-терапія (музика, малювання тощо) допомагають пацієнтам відновити психоемоційне благополуччя. 

  • Пропріоцептивна реабілітація в спеціальних костюмах стимулює відновлення координації рухів і відчуття свого положення в просторі. 

  • Тренування дрібної моторики в німецьких центрах, в тому числі на роботизованих тренажерах. 

  • Апаратна фізіотерапія (магнітотерапія, ультразвук, електролікування та ін.) – ще одне довгоочікуване доповнення до реабілітації. Тут також використовуються корисні властивості мінералів (галотерапія, грязелікування), а також мануальні методики. 

  • Роботизовані системи ходьби та екзоскелети. Ці методи використовуються як для відновлення опорно-рухового апарату, так і для лікування неврологічних захворювань і травм. Наприклад, реабілітація інвалідів у Німеччині можлива завдяки таким технологіям. Вони навіть допомагають інвалідам на візках ходити. 

  • Реабілітаційні центри Німеччини також надають послуги логопеда, дієтолога, психолога. Особливо актуальні заняття з психологом для реабілітації дітей з ДЦП. Лікар-дієтолог складає індивідуальне меню для пацієнтів з певними порушеннями (наприклад, порушенням ковтального рефлексу). 

Всі ці методи використовуються в різних комбінаціях. Однак ефективність реабілітаційних заходів вище при використанні більшої кількості методів. 

Коли починати реабілітацію в німецькій клініці?

Якщо пацієнтові необхідно відновитися після інсульту, травми хребта або черепно-мозкової травми, чим раніше розпочнеться реабілітаційне лікування, тим вище ймовірність відновлення якомога більшої кількості функцій. Відразу після операції починаються реабілітаційні заходи. Це забезпечує швидке одужання. 

Тривалість реабілітації в Німеччині?

Тривалість реабілітаційного періоду залежить від діагнозу пацієнта і від того, коли почалася реабілітація. Наприклад, реабілітація після інсульту триває від 1 місяця до 1 року. Реабілітація від ДЦП триває все життя. Післяопераційна реабілітація зазвичай займає від 21 дня до кількох місяців. Наприклад, реабілітація може тривати до 3 місяців після видалення грижі або заміни суглоба.

Чи підтримує держава людей з інвалідністю?

Німецька держава підтримує людей з інвалідністю, щоб компенсувати недоліки, з якими вони стикаються через їхні умови. Це положення називається «компенсація за недоліки» („Nachteilsausgleich“). 

Щоб отримати допомогу від держави, ви повинні спочатку зареєструватися для отримання «Картки інваліда» («Schwerbehindertenausweis»). Цю картку можуть отримати лише люди з серйозною інвалідністю (GdB 50 або вище). Щоб подати заявку на «Картку інваліда», ви повинні заповнити відповідну форму та надати її (разом із усіма вашими медичними довідками) до місцевого пенсійного управління («Versorgungsamt»). Потрібний офіс можна знайти на сайті schwerbehindertenantrag.de . Якщо ваш GdB нижчий за 50, ви все одно зможете скористатися необхідною підтримкою за певних обставин. Для цього зверніться за допомогою в консультаційний центр. 

Ви можете отримати допомогу, наприклад, у Міграційній консультації для дорослих або Міграційній службі для молоді . Там персонал розмовляє різними мовами. Ви також можете отримати доступ до спеціальних консультацій для людей з обмеженими можливостями (німецькою мовою) на teilhabeberatung.de . Якщо вам як людині з інвалідністю потрібна спеціалізована консультація вашою мовою, ви також можете звернутися до MINA  - Life in Diversity eV у Берліні. Персонал розмовляє німецькою, арабською, болгарською, французькою, англійською, російською та турецькою мовами. Ви можете зв’язатися з консультаційним центром MINA в понеділок, середу та п’ятницю з 10:00 до 15:00 і в четвер з 10:00 до 17:00 за номером телефону 403 65 76 20 або електронною поштою info@mina-berlin.de.

Будь ласка, зверніть увагу: ви можете подати заявку на «Картку інвалідності» незалежно від вашого статусу проживання, що означає, що навіть якщо ви все ще перебуваєте на процедурі надання притулку або маєте допустиме перебування («Duldung»), ви все одно можете отримати «Картку інвалідності».

Ви також можете зв’язатися з однією з п’яти організацій та асоціацій, які пропонують підтримку людям з інвалідністю в Німеччині, де ви можете знайти детальну інформацію про повсякденне життя, право, роботу, медичне страхування та інші питання, пов’язані з людьми з інвалідністю (німецькою мовою) :

Додаткова інформація

  • Німецька соціальна асоціація : ( Sozialverband Deutschland ), лобістська група для людей з інвалідністю  та соціально незахищених людей у ​​Німеччині (німецькою мовою)

  • Туризм для всіх : сайт з інформацією про туристичні продукти для людей з інвалідністю  в Німеччині та по всій Європі (німецькою мовою)


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті