Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як українцям отримати рецепт на ліки в Європі

Українці, які виїхали за кордон через війну та отримали тимчасовий захист в одній з країн Європи, можуть отримувати такі самі медичні послуги, як і громадяни країни перебування.

Природні ліки

Ліки для українців

Розглянемо, що необхідно зробити, щоб отримати рецепт на ліки.

Німеччина

У Німеччині для всіх жителів діє обов’язкове медичне страхування. Тобто українські шукачі притулку, незалежно від наявності робочого місця та соціальних відрахувань, мають доступ до медицини. Головна умова – офіційна реєстрація за параграфом 24. При відвідуванні лікарів усім пацієнтам при необхідності виписуються рецепти. Вони можуть бути рожевими, зеленими чи жовтими, а відтепер — ще й цифровими.
Електронні рецепти, які з 01.01.2024 року покликані замінити рожеві бланки (Kassenrezept), вже виписуються власникам державного медичного страхування, згодом — приватного. З E-Rezept можна отримати ліки у звичайній, а також в онлайн-аптеці.

Як отримати та користуватися електронним рецептом?

Під час візиту до медустанови лікар обов’язково виписує вам рецепт та заносить його до загальної системи E-Rezept-Fachdienst, до якої мають доступ також аптекарі. Для отримання ліків вам потрібно надати фармацевту електронну картку здоров’я (eGK) або показати безкоштовний додаток E-Rezept-App, або роздрукований QR-код:

  1.  Паперовий QR-код. Ваш лікар під час прийому видає вам роздрукований QR-код рецепту, який ви пред’являєте в аптеці. 

  2.  Електронна картка здоров’я eGK. Ви також можете погасити свій E-Rezept за допомогою електронної медичної картки eGK, яку потрібно буде вставити в спеціальний картковий термінал аптеки. Для користування не потрібно вводити PIN-код. Якщо такої картки у вас немає, варто запросити її у вашій Krankenkasse.

  3.  Безкоштовний додаток E-Rezept-App. Для функціонування даного додатку на вашому смартфоні має бути встановлена операційна система Android 7 або iOS 15 та новіші. Яка саме у вас версія ви можете подивитися в Налаштуваннях смартфону та за необхідності оновити. Для входу в додаток вам потрібна картка eGK з підтримкою NFC (функцією бездротової передачі даних) та PIN-код (6-8 символів). Нову картку з NFC та PIN-код до неї ви можете запросити у вашій Krankenkasse безкоштовно. Покрокові інструкції, як зареєструватися в додатку, як вмикати NFC, як оновити ОС — ви можете знайти на сайті від Bundesministerium für Gesundheit та на сайті E-Rezept.

Електронний рецепт покликаний зробити більш комфортним, швидким та захищеним отримання ліків у аптеці. Тепер пацієнти можуть бронювати медикаменти, повторно замовляти у лікаря рецепт, переглядати інформацію про медпрепарати та не боятися, що бланк десь загубиться. Особливо зручним це є для пацієнтів, які потребують певних ліків на постійній основі. Бажаємо вам бути здоровими, шукати лікарів лише для профілактичних оглядів та не мати приводів для отримання лікарських рецептів.

Польща

Українці, які зараз перебувають у Польщі, можуть отримати електронний рецепт на ліки, які вони регулярно приймають, а саме на хронічні медичні препарати. Крім цього, можна ще отримати рецепт на засоби невідкладної допомоги.

Для отримання електронного рецепта потрібно знайти польський відповідник українського препарату. Для цього можна скористатися цим сайтом.

  1. Зайдіть на сайт та введіть назву вашого препарату.

  2. Скопіюйте номер АТС.

  3. Далі перейдіть на цей сайт та через пошук знайдіть відповідний номер АТС.

  4. Випишіть із першого стовпчика торгову назву вашого препарату в Польщі.

Варто зазначити, що не всі українські препарати мають відповідники в Польщі. У такому разі потрібно буде звернутися до лікаря за звичайним рецептом.

Як отримати від лікаря в Польщі рецепт онлайн?

Онлайн-додаток LikarPl надає можливість користувачам спілкуватися з лікарем українською мовою. Це попереджає всі потенційні проблеми, що можуть виникнути на етапі пошуку лікаря. Для цього вам потрібно вказати дані про своє здоров’я, щоб спеціаліст якомога краще підготувався до консультації. Після того як завершено заповнення онлайн-форми, ви отримуєте свій унікальний ідентифікаційний номер, який потрібно буде повідомляти лікарям під час онлайн-консультацій. Додаток працює у такий спосіб, що пацієнт може говорити українською мовою, а вся інформація буде перекладена лікареві на польську, і навпаки.

Як отримати від лікаря в Польщі рецепт офлайн?

Також рецепт на медичний препарат можна отримати, здійснивши візит до лікаря. Після огляду вас, скоріш за все, скерують на обстеження та аналізи. А вже на підставі цих досліджень фахівець встановить діагноз, призначить лікування і видасть рецепт. Зазвичай лікар надає всю інформацію про препарат: де його можна придбати та чи, власне, потрібен на нього рецепт.

Чехія

Більшість ліків в Чехії доступні за рецептами, і придбати їх без рецепта лікаря в аптеці неможливо.

Без рецепта можна придбати:

  • препарати проти алергії,

  • вітаміни,

  • жарознижувальні препарати,

  • препарати проти розладу шлунково-кишкового тракту,

  • препарати від болю в горлі та кашлю,

  • знеболювальні, протизапальні, протиінфекційні мазі,

  • болезаспокійливі,

  • засоби контрацепції.

На всі інші ліки потрібен рецепт.

Рецептурні ліки поділені за категоріями за рівнем відшкодування вартості. На сайті Державного інституту контролю за наркотиками (SUKL) зібрана вся інформація щодо вартості ліків та розміру доплати. А у цьому довіднику можна знайти чеський та європейський аналог українських ліків.

Рецепти виписуються через електронну систему eRecept та приходять на телефон пацієнта у вигляді повідомлень. За необхідності електронний рецепт можуть надіслати на електронну пошту, в застосунок або надрукувати в лікарні.

Рецепт може виписати лікар загальної практики, лікуючий лікар або лікар невідкладної допомоги. Повторний рецепт може виписати також медсестра.

Стандартний термін дії рецепта складає один тиждень. Рецепти на ліки тривалого призначення дійсні протягом року. Рецепт на антибактеріальні ліки діє протягом трьох діб.

Більшість аптек в Чехії працює до 18-19 годин і не працює на вихідних. У містах є чергові аптеки, що відкриті цілодобово.

На цьому сайті зібрана інформація щодо адрес, контактів, маршруту проїзду та графіку роботи аптек по всій Чехії.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті